Mine 3 go-to EQ plugins

Posted on Updated on

led

Mange sverger fortsatt til hardware bokser, og det skjønner jeg godt, for gode analoge bokser er vanskelige å slå når det kommer til lydkvalitet og musikalitet. Men, det kommer stadig flere emuleringer av disse og også nye plugins som låter knallbra.To equalize betyr å utligne, og benyttes i musikkproduksjon til å utligne eller utjevne for f eks dårlig akustikk i en konsertsal eller for å kompensere for et dårlig opptak i et studio eller for dårlig teknisk utstyr.

Litt om EQ

Equalizere blir ofte benyttet live i forbindelse med PA anlegg og som et uvurderlig verktøy i lydstudioer. Faktisk er en eq mitt «det jeg ville tatt med meg på en øde øy» verktøy nr 1. Sammen med kompressor og limiter utstyr vi er helt avhengige av. Alle DAW’er (Digital Audio Workstations) kommer i dag med helt greie standard EQ’er. Dette er digitale plugger som er rimelig nøyaktige og fleksible nok til å løse de fleste problemer.

Det som skiller en god og en dårlig EQ er hvor godt de takler at du legger på eller kutter ved spesifikke frekvenser, f eks hvordan låter det hvis du legger på mye i toppen; låter det smooth og deilig eller låter det skarpt og kornete. Noen equalizere er helt nøyaktige og legger verken legger til eller trekker fra noe på det du har i utganspunktet og noen farger lyden kraftig, dvs har en sterk egen karakter. Mange eq’er sliter med dårlige High pass og Low pass filtere. Må legge til at ingen EQ er den beste til ethvert formål.

Her er 3 knallbra  EQ plugins:

Flux Epure EQ

epureIkke for å rakke ned på standard eq’en du finner i Pro Tools, men med Epure går du inn i en helt ny verden. Med en superb lydkvalitet, som også gjør den egnet til bruk i mastering, er dette definitivt en go-to equalizer. Veldig presis og gjennomsiktig med et flott GUI (graphical user interface). Farger lyden lite og jeg synes den er fantastisk til å notche vekk ugreie frekvenser med. Låter også veldig fint og ”smooth” i toppen. Kommer i AU 32 & 64 bit,  VST 32 & 64 bit, AAX Native/DSP 32 & 64 bit. Kan kjøpes alene eller i bundles.

Koster 269euro i Native versjon og krever iLok, men Epure har jevnlig 40% tilbud og egne EDU versjoner. Anbefales!

Les mer her

 

Sonnox Oxford EQ

Sonnox-Oxford-EQ

Sonnox Oxford EQ’en er en allround eq som låter fint på alt. Virkelig fint! Bruker samme DSP kode som den originale hardware enheten og låter derfor likt. EQ’en har vært med i noen år nå, men er fortsatt blant de beste til det meste etter min mening. Den er veldig fleksbel og inneholder 4 forskjellige emuleringer. Type1 ligner EQ’en i SSL SL4000 miksern. Type 2 en variant av Type 1men med skarpere Q-kurver. Type 3 ligner en Neve og har en mykere sound og Type 4 passer best til mastering med en tilnærming med bredere Q-kurver.

Kommer som 64-bit (AAX / AU / VST) og du må bruke iLOK. Koster ca 2000.- men bør kjøpes i bundle med andre av Sonnox flotte plugger.

Les mer her

 

 Waves Puigtech EQP-1A

Waves-PuigTec-EQP-1AKanskje EQ’en som står øverst på ønskelista til flest lydteknikere; Pultec EQP-1. Lansert i 1951 av Ollie Summerland and Gene Shenk og er forsøkt kopiert av mange bl a av danske Tube Tech og Manley Labs. Manleys Enhanced EQP-1 er en forbedret utgave med enda bedre lydkvalitet. Pultec EQP-1 ble bygget for hånd og hadde de ettertraktede 12AU7 og 12AX7 vakuum rørene. Pultec EQ’en er en av disse magiske enhetene som gir deg bedre lyd selv om den står i bypass mode. Det har kommet mange gode plugins versjoner og Waves modellen gir deg den helt spesielle egenskapen du bare får med denne type passive EQ når du kutter og legger til på samme frekvens. Smooth baby, smooth….

Sjekk hva lydteknikere har å si om Pultec EQP-1 i denne videoen fra UAD Audio:

Hva er dine favoritt EQ’er? Legg gjerne igjen kommentar.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..