Hva er The Proximity Effect?

Posted on Updated on

vocalistProximity effect eller nærtale effekten som vi kaller det på norsk, er en økning i bassområdet når lydkilden kommer nærmere mikrofonen. Det er en form for forvrengning som oppstår med mikrofoner med kardioide/nyre karakteristikk. Mange vokalister elsker å utnytte proximity effekten med bassløftet den gir.

Kardioide mikrofoner er retningsbestemte mikrofoner. De tar opp lyd fra én retning og undertrykker lyd fra andre retninger. Avhengig av designet på mikrofonen så kan nærtale effekten fort gi deg 6dB eller mer i de laveste frekvensene. Dette sånn omtrent fra 150Hz og ned.

Låter skarptromma tynt? Prøv å sett mikrofonen nærmere skinnet. Samme med tammer og gitarforsterkere/kabinetter. Men, vokalister må være forsiktige med å spise opp mikrofonen; det er lett å få ekstra forvrengning ved at de overstyrer elementet eller signalet elektronisk. Så selv om alt blir litt fetere ved at du går nærmere med kardioide mikrofoner, bruk øra:-)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..