Musikmesse 2014 : Oppsummering

Posted on

110.000 besøkende fra 142 land besøkte Musikmesse & Prolight + Sound i Frankfurt i år. Med en smak av sommer, årets første utepils, muligheten til å teste det nyeste av det nye og med flere internasjonale stjerner hengende rundt, ble messa en kanon opplevelse i år også.

Frankfurt2

 

 

 

 

Selv om vi lever i en tid hvor færre unge plukker opp og begynner å spille et instrument, virker bransjen på mange måter sunnere enn på lenge. Over 70% av totalt 2242 utstillere på messa sier at deres økonomiske situasjon er bra. Tyskerne selv regner med en vekst i bransjen på ca 4 prosent i 2014. Og stemningen er god i bransjen. For meg er det et sunnhetstegn at de store høyttalerprodusentene som DynAudio, Adam, Focal og Eve Audio lanserer helt nye modeller og forbedrer de eksisterende. Det må bety at det er bra med aktivitet og at det faktisk genereres penger i bransjen.

 

Studiomonitorer

Kvaliteten på studio høyttalere har virkelig blitt vanvittig mye bedre de siste åra. For 10 – 15.000.- får du studiomonitorer som spiller høyt, dypt og ikke minst svært troverdig. Har du i tillegg et bra akustisk dempet rom er dette nok til å kunne ta de viktige avgjørelsene. Her er noen nyheter:

 

bm-mkiii-family-blurb
DynAudio

 

DynAudios BM serie kommer nå i mkIII versjon. Bedre amper, en ny modell, BM Compact, og 2 nye subber (10″ og 12″) er hovednyhetene. Dette er kvalitetshøyttalere laget i Danmark.

Prolyd er norsk importør. Se her for priser

 

 

 

Focal
Focal Alpha Line

 

Et merke som er i vinden for tida er franske Focal. Den nye serien skapte furore på messa. Alpha Line blir litt billigere enn CMS serien. Alpha 50 har 5″ bass.  Alpha 65 har 6,5″ bass og Alpha 80 har  8″ bass. Virker spennende! Norsk importør er Studiolyd Distribusjon

 

 

 

 

EveAudio1
Eve Audio SC3010

 

 

Eve Audio, som designes i Berlin, er helt klart i vinden for tida og lanserte to nye 3veis monitorer. SC3012 m/12″ bass og SC3010 m/10″ basselement. Dette er som hovedmonitorer å regne og koster ca. 37.000.- og 28.700.- pr stk. Det jeg fikk høre på messa var veldig lovende. Levering starter i september. Norsk importør er Prolyd. Du finner priser her. I Sverige er det Golden Age Music som selger Eve Audio.

 

 

 

 

Andre produsenter som presenterte nye høyttalere var Avantone, Alesis, Sonodyne og Fluid Audio. Mye spennende!

 

PA høyttalere

SRM350_450_Left

Tar også med at Mackie også kommer med oppgradering av sine to mest populære PA høyttalere SRM450 og SRM350. Nå får du mer watt og mer moro. Ifølge Mackie er det til dels store forbedringer lydmessig. De har også fått innebygget en liten mikser. Har selv nettopp kjøpt et par av nye SRM550 og det var ihvertfall en gigantisk forbedring fra gamle SRM450mkII.

Norsk importør er Benum

 

 

Interface

Av andre nyheter som er viktige å trekke frem er lydkort. Audient lager fine ting og deres nye ASP 880 med 8 høykvalitetes mikrofon forsterkere og AD konvertere virker som en real killer. Norsk pris blir 9.995.-  Se video under:

 

 

Synther/Keyboards

 

ArturiaKeyLab88
Arturia KeyLab 88

Arturia lanserte KeyLab 88 i tillegg til Mini Brute SE (monosynth) på messa. KeyLab 88 er et 88 tangenters keyboard fra Fatar med velocity og aftertouch og Arturia Analog Lab software. KeyLab 88 har alt du trenger som kontroller. Bøtter og spann med sliders og til og med 16 drum pads for å gi deg max kontroll. Du får mer enn 5000 lyder fra AnalogLab, med et utvalg fra Arturias klassiske synther (Mini V, Modular V, CS-80V, ARP 2600 V, Prophet V, Prophet VS, SEM V and Jupiter-8V) og fra Wurlitzer V. Har Midi In/Out, USB, Sustain og Expresssion pedal. Veier 22kg

 

 

Clavias nye entry synth A1 kom på NAMM 2014 og i Frankfurt ble A1R vist frem. Her kan du se en video:

 

 

En liten duppeditt som tok en gammel keyboardklovn med storm var Waldorfs Streichfett!  Bare navnet er jo ubetalelig… En String Synthesizer som gjenskaper lyden av ’70tallets elektroniske stringensembler. Hvem husker vel ikke Solina og Elka String ensemblene? «Strykefettet» låter kult og med en pris på ca 2.000.-  så blir nok dette en liten hit:-)

Waldorf Streichfett

 

 

 

 

 

 

 

 

Gitar

Mere ’70 tall: Gitaristene fikk sitt på NAMM 2014 men en nyhet tar jeg med, Fenders nye F-serie: F-1000, F-1020 og F-1030. De leveres med og uten cutaway og pris blir mellom 3 og 5.000.- nok

 

Kjendiser

RolandS2014F
Rudolf Schenker, Scorpions

 

 

Rudolf Schenker fra Scorpions dukket opp på stand og plutselig var det 100m kø. Schenker er superkjendis i Tyskland og måtte gjennom et par selfier denne ettermiddagen.

 

 

 

m.i.p.a. awards

En viktig del av Musikmesse er utdelingen av m.i.p.a prisene. I år er det 15 gang Musikmesse International Press Awards blir utdelt. Mer enn 100 internasjonale musikkmagasiner stemmer over årets beste musikkinstrumenter og det beste lyd- og lysutstyret i mer enn 40 kategorier. Du kan lese om hvem som vant på m.i.p.a.s egen web-side

 

Frankfurt Music Prize

På messa har man delt ut prisen siden 1982. Den blir tildelt musikere, komponister og andre personer i bransjen som har bidratt på en eksepsjonell måte. Prisen, som er på 15.000 euro gikk denne gang til den amerikanske jazz saxofonisten/fløytisten Ernie Watts. Watts ble født i 1945 og startet sin karriere etter å ha hørt John Coltrane. I 1966 begynte han i Buddy Rich Big Band og etter det har han spilt med alt fra Thelonious Monk, Aretha Franklin, Freddie Hubbard, Clark Terry, Quincy Jones, Frank Zappa, Pat Metheny og Rolling Stones. Watts har laget 23 soloskiver og spilt på mer enn 500 album totalt.

 

Til slutt

Til dere som ikke har vært på Frankfurt messa: Hiv dere rundt neste år. Messa er nå åpen for alle fredager og lørdager. Det går fly fra Gardermoen, Rygge og kanskje fortsatt fra Torp. Flybiletter er billige og det er hotell også, bare du booker litt i forkant. Mat og drikke er veldig billig i Tyskland og du treffer bøtter med bransjefolk. Også norske. Flere av dem speller til og med på stander rundt omkring.

Og ja… han kom, Jeff Beck altså. Synd at vi måtte dra noen små timer før han dukka opp…Next year maybe. Maybe next year:-)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..