Besøk i Berliner Philharmonien

Posted on

Er du musiker og driver med musikkproduksjon i tillegg, er det knapt noe som er mer lærerikt enn å høre akustiske instrumenter spilt av musikere i verdensklasse under gode akustiske forhold. Som avslutning på Tysklandsturen med elevene, besøkte vi for 4. gang på rad Berliner Philharmonien. I denne fantastiske konsertsalen fikk vi oppleve et av verdens beste orkestre, selveste Berliner Philharmonikerne. Og hvilken opplevelse det ble. Under ledelse av 85 år gamle Bernard Haitink ble dette til en uforglemmelig kveld i Berlin.

Philharmonie und Kammermusiksaal Berlin - von oben

 

 

 

 

Har du tenkt deg til Berlin bør du definitivt legge en tur innom denne helt spesielle konsertsalen. Du finner den rett ved Potzdamer Platz. Etter at de allierte bombet den gamle Filharmonien sønder og sammen, sto endelig den nye klar i 1963. Med sitt futuristiske utseende og sin spesielle farge har den preget byen i 50 år. Konsertsalen er viden kjent for sin gode akustikk og har stått som modell for kjente saler som Sydney Operahaus (1973) og Walt Disney Concert Hall (2003) i Los Angeles.

KarajanCD

 

Berliner Philharmonien ble etterhvert lekestua til kanskje den mest kjente dirigenten noensinne; Herbert von Karajan. Denne fargerike og jeg må vel tilføye, litt egosentriske og stormannsgale mannen, gjorde mer enn 800 innspillinger og skal å ha solgt mer enn 200 millioner plater med klassisk musikk. Det står det repekt av. Von Karajan var kunstnerisk leder for Filharmonikerne fra 1954 til han døde i 1989.

 

 

IMG_1443
Berliner Philharmonie med plass til 2440 personer

Konserten vi fikk med oss besto av to deler. Første del var en Piano konsert av Wolfgang Amadeus Mozart i Ess Dur, KV 271 «Jenamy». Solist var den amerikanske pianisten Emanuel Ax. Dette ble litt rolig og kanskje bittelitt kjedelig, men det gjorde absolutt  ingenting ,for i andre del av konserten tok man frem Anton Bruckners Symphonie no 4 i Ess Dur.  Selv om denne varte i hele 77 minutter, var det full fest og moro fra første tone. Og for et trøkk. Jeg hadde med desibel måler og målte lydtrykk på 120dB når orkesteret tråkket til. Altså det samme som å være på en veldig høy rockekonsert. Forskjellen er bare at det ikke føles sånn. Flere av elevene mine syntes det var litt for lavt….

 

Konserten ble spilt 14, 15 og 16 mars og var Haitinks 199, 200 og 201 opptreden sammen med Berliner Philharmonikerne. Dirigenten har en stoisk ro og en stålkontroll alle yngre dirigenter bør få med seg. Gjennom hele konserten får du oppleve et fantastisk samspill, en enorm dynamikk og en presisjon som rett og slett er imponerende. Lydmessig er det også en sterk opplevelse. Du kjenner bassens fysiske tilstedeværelse og selve klangen, den homogene klangen som strykerne har, gir til tider ordentlig gåsehud. Når messingblåserne kliner til og gutta i slagverksavdelingen drar til som Arnold Schwarzenegger, ja da smeller det godt da…

Berliner Philharmonikerne finner du også på nettet og på Facebook. I deres Digitale Concert Hall kan du kjøpe billett og oppleve konserter direkte overført på nettet. Du kan også se høydepunktene fra konserten vi var vitne til her.

 

PotzdamerPlatzBW
PotzdamerPlatz, Berlin

 

Berlin er en kanskje europas mest spennende by for tiden. Her finner du billige og bra hoteller. Skal du ut og nyte en bedre middag på by’n er det helt andre priser enn her hjemme. Ølet er alltid godt, men også maten har blitt veldig bra i Berlin. Et sted jeg anbefaler er Brauhaus Lemke. Fantastisk tysk husmannskost med eget Mikrobryggeri. Intimt nok for to, men med plass til store grupper. Ligger sentralt ved Hackescher Markt i bydelen Mitte.

 

 

 

BrandenburgerTor
BrandenburgerTor

 

 

Neste gang du skal på storbyferie, prøv Berlin. Byen bugner av historie. Og husk: få deg billett til Berliner Philharmonien. Enjoy:-)

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..