Miksing – Enkelt tips som rydder opp i miksen

Posted on Updated on

Før i tida da mesteparten av musikk ble spilt inn på analog tape, forsvant stort sett all lyd under 30Hz. Spoler vi oss frem til dagens digitale hverdag er saken annerledes. Her drar vi ofte med oss subsonisk støy helt ned til 0Hz når vi recorder. Dette kan utvikle seg til et stort problem. Spesielt hvis du jobber i dårlig lydisolerte studioer med små nærfeltsmonitorer uten kontroll i de laveste frekvensene. Her er et enkelt tips som rydder opp;

High-pass filter
High-Pass Filter

Det som skjer er at det bygger seg opp lavfrekvent støy som metter miksen din. Grums som ligger for lavt til at du hører det på små monitorer. Rett og slett bassfrekvenser som ikke er kule og som du bør bli kvitt. Denne støyen spiser opp headroom og har stor innvirkning på lyden du faktisk hører.

Headroom = Forskjellen mellom gjennomsnittsnivå og maksnivå

 

 

Men, det finnes heldigvis en enkel måte å bli kvitt grumset på. Det gjør du ved å bruke et triks som heter filtrering. Du kan filtrere i begge ender av det hørbare frekvensområdet (20Hz-20Khz). Mest effektivt er det i bassområdet. Ved å bruke et  High pass filter fjernes alle frekvensene under filterverdien du angir. De høye frekvensene beholdes (high pass) og de lave frekvensene kuttes (low cut). Du kan gjøre trikset på to forskjellige måter:

1. Den enkle måten:

Når du starter å mikse, legg et High pass filter på hver kanal. Sett frekvensen til 30Hz og filteret til 12dB/oktav. Dvs alle frekvenser under 30Hz dempes med 12dB pr oktav.

2. Den litt mer kompliserte måten:

På enkelte spor er det viktig å få luket høyere opp enn ved 30Hz. Keyboards, spesielt key pads, digre elektriske gitarer, gitarsoloer, orgel…alt som kan blande seg med bass og trommer, kan med fordel lukes vekk fra 80Hz og helt opp til 200Hz. Men, watch out… du må ikke heve filteret for høyt sånn at det blir tynt og flisete.

En god regel er å gå igjennom hvert eneste spor i miksen og høyne frekvensen til du hører det blir tynnere og så gå tilbake litt. La oss si at vi jobber med en el. gitar og når du passerer 150Hz begynner det å låte tynnere. Gå da tilbake på trygg grunn, gjerne ned til 100-120Hz. I enkelte tilfelle hvor du har schwære synthpader og veldig bassheavy gitarer må du bare kutte med hard hånd.

Også vokalspor kan med fordel kuttes. Gode kondensatormikrofoner plukker opp subsonisk støy. Støy som forplanter seg gjennom dårlig isolerte vegger og gulv. Gode bidragsytere er aircondition/varmepumpe, nettstøy, biler, tog osv. Kutt gjerne vokalsporet rundt 100Hz, lytt deg frem.

Augspurger Monitors
Augspurger DSP System med doble 15″elementer

 

 

Så lykkelig blir du med stålkontroll ned til 20Hz:-)

Dette er Augspurger studiomonitorene i 17Hz Studio i Hollywood.

 

 

 

 

 

Oppsummert

Filtrering er et godt verktøy som kan brukes til å rydde opp i en miks. Du kan altså filtrere vekk uønskede frekvenser. Filtrering blir mye brukt i mastering, men bør også brukes når du mikser. Kan med fordel oxo benyttes i livesammenheng.

Veldig ofte låter det faktisk mye tøffere med mindre bass i en miks hvor enn motstridende det kan høres ut. Vi vil jo alle at det skal låte fett, men vi vet jo at det ikke er bra med for mye fett heller:-D

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..