Plugins – Slate Virtual Tape Machine

Posted on

tape1_large
Slate Virtual Tape Machine

Alle som har benyttet en god analog båndopptaker i innspilling vet at den gjør lyden varmere, mer behagelig dvs smoothere, rett og slett mer musikalsk. Den første analoge flersporsmaskinen jeg hadde tilgang til kosta over 300.000.- i 1990. Ja, du leste riktig:-) Hvis du er kjapp kan du sikre deg en aldeles praktfull virtuell tape maskin fra Slate Digital for knappe 600 spenn. Men, hurry hurry, sommersalget er straks over!

Det er ikke så mange som har turt å begi seg innpå å det å modellere en båndmaskin. Og det er forståelig. Det er lett å falle i fella og tro at det bare handler om å kombinere litt forvrengning, litt kompresjon i kombinasjon med litt eq. Men, veien lyden tar gjennom en båndopptager er langt mer kompleks og sofistikert enn som så. Tapemaskiner har tekniske begrensninger og i dag er digital lyd langt mer «korrekt», men kanskje det er akkurat det som gir dem den karakteristiske lyden vi digger. Slate Digital er som sagt en av de få som har våget seg utpå og de har gjort det til 20 i stil. Jeg har nettopp kjøpt pluggen og må bare gi meg ende over… dette låter rett og slett FETT!

Lydmuren©2008text
Lydmuren Mastering Studio ©2008

Her ser du masteringstudioet jeg startet i 1997 og drev frem til 2008; Lydmuren. Til venstre en Studer A80 2 spors 1/4″ båndspiller. Et mesterverk av en skapning med deilig analog varme. Båndopptakere som dette er kompliserte maskiner med egne Pre-emphasis CCIR og NAB kurver. Dette er EQ kurver som gir en jevnere og flatere frekvenskurve i tillegg til at de booster frekvenser over 3.5kHz for å oppnå det beste signal/støyforholdet. Det benyttes altså EQ både ved innspilling og playback når du spiller inn audio via magnetiske hoder.

 

 

Studer A827 og Studer A80

Slate Digital har tatt for seg to båndmaskiner;  NRG Recording’s sin 16-spors, 2″  Studer A827 og Howie Weinberg’s to spors Studer A80 RC halv toms mastering maskin. Dette er state-of-the-art når vi snakker om analoge båndmaskiner.

Lyden disse maskinene tilbyr er et resultat av flere faktorer. I motsetning til digitale systemer, hvor lyden holder seg ren og pen helt til du passerer 0dBFS, så endrer analog lyd seg gradvis. Mer og mer forvrengning introduseres. Deilig analog forvrengning vel og merke. I tillegg oppstår merkverdige faseskifter, ting mettes og en linjær frekvensrespons er utopi.

Studer A827 Tape machine
Studer A827 Tape machine

Som du skjønner tilføres signalet langt mer voodoo og black magic enn ved digitale lydbehandling. Ikke sånn at dette er umulig å forklare, men det er altså forandringer og forbedringer vi liker. Dessverre har disse gamle maskinene noen svakheter som det er lett å glemme. Klargjøring før innspilling er tidkrevende og justeringer krever ofte en kompetent servicemann. Dette kan fort bli kostbart. Den største svakheten er vel likevel tapekostnadene. Sist gang jeg sjekket kostet en 2″ tape med plass til ca. 15minutter med musikk over 1500.- spenn. Det betyr at du får inn kanskje 3 låter pr rull og da har du en betydelig kostnad i tillegg til studio honoraret.

 

Interfacet

Det grafiske brukergrensesnittet til VTM er veldig realistisk. Det ser unektelig veldig fint ut med tapen rullende rundt. På fronten har du lett tilgang til de mest brukte innstillingene. Input og Output Level er i utganspunktet linket dvs du får ingen endring av utgansnivået hvis du øker input level , du hører bare mer eller mindre metning. Du kan velge mellom to tape typer (Ampex 456 og Quantegy GP9) Ampex tapen har litt mer old school feeling, mens Quantegy gir mer definisjon og klarhet. Du kan også velge mellom to hastigheter 15ips og 30ips. En rød LED lampe lyser hvis du metter tapen for hardt og gir beskjed om at du er iferd med slippe opp for headroom. Du har også Bias justering med High, Normal og Low.

VTM kan du bruke på enkeltspor og masterbus. I likehet med Slate’s VTC anbefaler jeg at du bruker den på så mange spor som mulig. Har du en spiss/aggressive gitar runder VTM denne fint av og til trommer gir den definitvt en mer helhetlig feeling hvor trommesettet limes fint sammen.

Avanserte innstillinger

Det finnes tilgang til en rekke avanserte innstillinger også. Bruker du VTM på flere spor kan du gruppere disse og endringer du gjør slår ut på alle sporene. I tillegg kan du justere Wow & Flutter. 25% representerer en godt vedlikeholdt maskin. Bass Aligment, Noise Reduction, Hiss Automute og VU kalibrering kan justeres globalt, men fabrikkinnstillingene fungerer alldeles utmerket.

Her en video om Studer, de som laget verdens beste tapemaskiner:

Høres Slate VTM ut som tape?

Definitv – ja! Jeg har jobbet masse på tapemaskiner. Helt tilbake til ’70 tallet. Flest jobber har jeg gjort på Otari MTR 90 24 kanals 2″ maskin og en Studer A80 1/4″ maskin. Med VTM er det deilig å slippe å rense hoder med sprit og å være urolig for om maskinen er korrekt justert. En ting man fort glemmer er at audiotape slites fort og lyden blir dårligere og dårligere nesten for hver eneste avspilling. Lydstudioer som bruker analog tape idag overfører derfor musikken til Pro Tools rett etter at riktig take er valgt.

 

Positivt
  • Svært overbevisende modellering
  • Låter tape
  • Du slipper dropouts og ekstra spor til SMPTE kode:-)
  • Flott GUI (grafisk brukergrensesnitt)
  • Billig
Negativt
  • Egentlig ingenting, men noen flere tapetyper kanskje?.

 

Oppsummering

Slate VTM låter så bra at den anbefales herved til alle. På mange måter er sirkelen fullendt; du kan nå nyte alle fordelene som digital innspilling gir og samtidig nyte deilig analog lyd. VTM  fungerer til Pro Tools 11  (AAX), VST, AU og er selvfølgelig  tilgjengelig både til Mac og PC. Husk iLok 2 dongle kreves.. Den er på sommertilbud akkurat nå til 99$.

Review 9:10

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..