Miksing – Bør du mikse i mono?

Posted on Updated on

Jeg har lest flere artikler i det siste som trekker frem fordelene med å mikse i mono. Er det virkelig så stor hjelp i å trykke inn monoknappen og å mikse i mono når alle lytter til musikk i stereo likevel?

Kurér
Kurér reiseradio fra 1968

Det må jeg svare et rungende ja på. Å sjekke miksene i mono er rett og slett genialt. Fordi i mono dukker det ofte opp saker du enten trodde var godt gjemt i miksen eller ting du rett og slett ikke har full kontroll på.

 

 

 

 

De aller fleste lydteknikere og produsenter mikser i stereo. Stereo betyr at miksen er i to kanaler, høyre og venstre. Du kan spre instrumenter og vokal mellom disse to ytterpunktene. Vokal, basstromme og bassgitar legger man som regel i midten. Mono (som er én kanal) er en summering av begge kanaler. Her er flere gode grunner til å sjekke miksen i mono:

1. Hvis du får det til å låte bra i mono, låter det bra i stereo også.
Generelt vil jeg si at det er vanskeligere å mikse i mono, men du vil bli belønnet med gode stereomikser:-) Du får det fordi ting som sloss om oppmerksomhet i miksen kommer bedre frem i mono og er derfor lettere å balanse på plass når du lytter i mono.

2. Låter det bra i mono, låter det bra på nærbutikken også. En viktig del av å være en god lydtekniker er å få mikser til å låte bra overalt. Får du det til å låte bra i mono, gjerne på mindre høyttalere, har du kommet langt.

3. Du hører faseproblemer lettere i mono. En av tingene du ikke alltid hører så godt i stereo, men som dukker opp når du svitsjer til mono. «Ooops, dette lånt tynt…»  Gå tilbake og sjekk fase på undermikk på skarpe osv. Husk – er et stereosignal i motfase kan det forsvinne fullstendig i mono!

4. Det er letter å høre automasjon i mono. Jeg synes definitivt det er enklere å høre nivåendringer når jeg lytter i mono. Prøv selv:)

5. Det er lettere å avsløre om du har riktig mengde bass i mono. Riktig mengde med bass i en miks er vanskelig. Les gjerne denne artikkelen. Du synes bassen låter knall i stereo, men du kan få deg noen overraskelser i mono. Det er fordi instrumenter du har lagt til høyre og venstre i miksen har bassfrekvenser og når disse blir summert i mono kan det fort låte grumsete. Gjør endringer i mono, slå over i stereo igjen og wow… Du vil bli overrasket hvor kult det låter i stereo.

6. Det er lettere å høre mengde med reverb i mono. Stemmer ikke alltid dessverre. Reverb og noen andre stereoeffekter er tricky. I stereo blir det ofte litt for mye klang, mens i mono blir det litt for lite. Sannheten ligger nok midt i mellom. Men, å lytte i mono bevisstgjør deg på mengden av effekter du har i miksen din.

Hvordan lytter du i mono?

– Bruker du en mikser har den ofte en monoknapp.

– Mange lydkort har også en monoknapp

– Bruk en plugin på MasterBus som har mulighet til å brukes i mono. F eks Air Stereo Width plugin som følger med Pro Tools. Sett Width til 0%.

Valg av mono høyttalere

Nesten like utbrett som studioklassikeren Yamaha NS 10, er bruken av Auratone småmonitorer. De kom på markedet rundt 1960, har fått legendestatus og blir brukt av mange også idag. Og det er lett å forstå – de har mye mellomtone så her kommer ting klart og fint frem.

Avantone Mixcubes

Mange bruker Avantone MixCubes eller de originale Auratone Sound Cubes høyttalerene til å sjekke hvordan miksene låter. Ikke minst i mono.

 

 

 

Dette er altså noen av fordelene med å mikse i mono. Jeg får definitivt bedre mikser av å bruke dette trikset og jeg anbefaler alle å prøve. Noen hevder at det å mikse i mono bare er tull fordi alle lytter i stereo. Nei, nei – selv i disse DAB tider hører folk på radio i mono. Gjør deg selv en tjeneste – sjekk hvordan miksen din låter i mono før du leverer den fra deg!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..