Mye nytt utstyr!

Posted on

AES137
Mye nytt utstyr annonsert på AES messa i L.A.

Mens jeg var på en ørliten svipptur til London ble mye nytt utstyr lansert. Det skyldes i hovedsak at AES Messa gikk av stabelen i L.A. denne uka. Det kom godbiter fra bl a, Apogee, Waves, Neumann, Slate Media Tech og ikke minst en nyhet fra Gibson som fikk mange til å lette på øyenbrynene.

AES er en organisasjon eller forening for profesjonelle i lydfolk. Det kjøres årlig to messer, én i Europa og én i USA. AES messene ble lenge regnet som de viktigste messa for lydfolk, men både Messe Frankfurt og The NAMM Show har tatt opp kampen. De to sistnevnte har langt flere besøkende og det blir presentert mye snacks her også.

Waves

Waves lanserte i samarbeid med Abbey Road Studios en plugin som gjenskaper lyden av det legendariske miksebordet EMI TG12345. Dette var den første solid-state mikseren fra EMI og den ble bygget etter ønske fra teknikerne i Abbey Road om flere innganger. Under arbeidet på det utrolige Beatles´ albumet Sgt. Pepper dukket behovet opp for en mer fleksibel mikser med flere innganger. På Sgt Pepper brukte man 4 spors båndopptager og mikseren hadde bare 8 innganger. TG12345 ble lansert i 1968 og hadde 24 mikinnganger og mikseren ble senere benyttet på klassikere som Abbey Road albumet til The Beatles og ikke minst Pink Floyd´s The Dark Side Of The Moon. Mikseren hadde både e.q. og kompressor på hver eneste kanal og det  det var en revolusjon.

TG12345
EMI TG12345 mkIV

 

Kompressor/limiteren var basert på Fairchild og Altec enhetene EMI brukte på ´60tallet, men siden TG12345 var solid-state så var ikke lyden den samme som fra rørenhetene og teknikerene foretrakk de gamle Fairchild 660 og Altec RS124 til vokal og trommer. De mente at de nye låt mer aggresivt enn de gamle referansene.

 

 

Den transistor baserte EMI TG12345 hadde en lang åpnere og brightere lyd en forgjengeren REDD.51. Noen av teknikerne i Abbey Road savnet å kunne overstyre rørene og få en mer «møkkete» lyd. Du kan definitivt høre en forskjell i lyden på Abbey Road albumet til The Beatles. Det låter langt krispere og renere enn det de hadde gjort tidligere.

Her kan du se en kort video som presenterer TG12345. Den er på salg nå og koster $99. Du finner den her.

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Apogee Ensemble

Apogee er et merke som har vært med i 30 år nå. De er kjent for å lage noen av de beste AD/DA konverterene på markedet. I 2007 lanserte de lydkortet Ensemble. Det snudde opp ned på hjemmestudio markedet.

Det er to ting som kjennetegner et godt lydkort – gode mikpreamper og gode konvertere. Apogee har begge deler. De har nettopp lansert nye Ensemble. Dette er et veldig spennende lydkort med 8 mikpreamper (med Apogee’s Advanced Stepped Gain™ teknologi), det har en monitorkontroller med talkback og totalt 30×34 in/out. Nye Ensemble har Thunderbolt 2 og en latency på bare 1.1ms. Minst av alle alt i ett lydkort på markedet. Ensemble er kun for Mac og kan brukes med Pro Tools, Logic, Ableton og andre Core audio DAW’er.

Apogee-Ensemble-Thunderbolt

 

Norsk importør er Luthman og prisen er 20.990.-inkl. mva

Ensemble Highlights

 • Thunderbolt 2 Mac audio interface
 • 8 Mic preamps with up to 75 dB of gain and Advanced Stepped Gain circuit
 • 2 front panel Guitar I/O channels with class A JFET inputs, dual mode re-amp outputs
 • 16 analog outputs of premium Apogee conversion
 • Proprietary Thunderbolt audio driver and ESS Sabre32 DAC offer full 32-bit playback
 • Groundbreaking low latency (1.1 ms round trip @ 96kHz/32 buffer)
 • Core Audio-optimized hardware DMA Engine frees your Mac CPU
 • 2 high-resolution OLED displays show levels and settings
 • Input select buttons and controller knob for selection of parameters and settings
 • 4 assignable buttons to control:
 • Talkback mic (built-in or external)
 • Output settings such as speaker set selection, mute, dim, sum to mono
 • Complete input/output control with Apogee’s Maestro software
 • AD/DA conversion for recording up to 24-bit/192kHz
 • Works with Logic, Pro Tools, Ableton or any Core Audio compliant app on Mac
 • Designed in California – Assembled in the U.S.A.

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Slate Media Technology

Slate lanserte Slate Digital BATCH COMMANDER Software til Pro Tools. Dette softwaret revolusjonerer måten du jobber på i Pro Tools. Det har tidligere kun vært tilgjengelig for Raven Multitouch systemet, men nå altså også til Pro Tools. Med BATCH COMMANDER kan du automatisk sette opp plugins på flere spor – lage headset mikser – sette opp FX returer og utføre mange komplekse oppgaver med ett enkelt museklikk. Hva med automatisk navngiving av spor eller finn frem favoritt pluginsene til masterbussen med én knapp…. Jeg anbefaler deg å sjekke ut videoen under:

Slate Digital Batch Commander Task Automation System Features:

 • Flexible and user-customizable multi-function toolbar that automates complex tasks
 • Program nearly unlimited menu selections, mouse clicks, and key commands
 • Comes pre-programmed with over 80 Batch Commands across 8 unique layouts
 • Compatible with Pro Tools 10 and Pro Tools 11 on Mac computers
 • Future compatibility planned for Logic, Live, Digital Performer, Cubase, and Nuendo

Specifications & Compatibility

•    Flexible and User-Customizable, Multi-Function Toolbar.

•    Compatible with Pro Tools 10 and Pro Tools 11.

•   Future Compatibility with: Logic Pro X, Ableton Live, Digital Performer, Cubase, Nuendo and more.

•    Compatible with MAC OSX 10.7+ and will be PC/Windows compatible in the future.

•    Most Display Sizes Supported.

•    We recommend the below computer specs.

•    2.3 GHz Processor or higher, 512MB Graphics or higher and 8GB of RAM. (4GB RAM Minimum.)

Batch Commander koster $99 og du finner det her

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Gibson Les Paul Referance Monitors

Det var vel ikke bare meg som måtte se to ganger, men ja Gibson har lansert monitorer! Likevel kanskje ikke så rart da Les Paul ikke bare var en fantastisk gitarist men også svært opptatt av lyd. Hans nytekning og nyskapning rundt multitracking er viden kjent. Av mange karakteriseres han som mannen bak det moderne lydstudioet.

Les Paul Reference Series Monitors ble lansert i tre versjoner: LP4 som har 4″ woofer, LP6 har 6″ og LP8 har et 8″ basselement. Monitorene er aktive med klasse D sluttrinn og blir tilgjengelige i 2015 til Les Pauls 100 års jubileum. Greia med disse monitorene er at de kommer i en nydelig finish, samme som de klassike Les Paul gitarene. Hva med et par i Sunburst?

Pris er satt til $599 for LP4, $799 for LP6 og LP8 koster $999. Norsk pris er TBA.

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Neumann

Til slutt tar jeg med nyheten om at Neumann re-lanserer sin klassiske U47-FET mikrofon. Dette ikonet var med på å forme lyden på ´70tallet. U47 FET er en kondensatormikrofon og den er transistor versjonen av den svært ettertraktede U47. FET(transistor) versjonen har kardioide karakteristikk. “Collectors Edition U 47 fet” har blitt gjenskapt fra de gamle dokumentene som Neumann sitter på. Det som gjorde denne mikken kjent var at den tålte høye lydtrykk noe som gjorde det mulig å mikke opp gitar og basskabinetter. Den ble også ofte brukt til å mikke opp basstrommer. U47 FET har blitt brukt av mange kjente artister som f eks Bruce Sprinsteen, AC/DC, R.E.M, Metallica, Kate Bush og Dire Straits og ifølge Neumann er det vel trolig at denne lista blir lenger nå. Pris TBA. Du kan lese mer om U47 FET her

U47FET_02
Neumann U47 FET Collecters Edition

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..