Mikrofonguiden Del 4

Posted on Updated on

Manymics

Hvilken mikrofontype du velger er helt avgjørende for hvordan lydopptaket ditt blir. I Mikrofonguiden Del 4 ser jeg nærmere på elektretmikrofoner.

Mikrofonene jeg har snakket om til nå i Mikrofonguiden Del 1, Del 2 og Del 3 har alle et membran som beveger seg eller vibrerer når det blir truffet av lydbølger (trykkvariasjoner i luften). Så også elektretmikrofonenen. Det er en vanlig oppfatning at elektretmikrofoner er fattigmanns kondensatormikrofoner. Det er egentlig litt urettferdig fordi mange elektretmikrofoner har blitt veldig gode.  På ´70 og ´80 tallet var kvaliteten så som så, men idag brukes elektretprinsippet i noen av de dyreste mikrofonene som lages. Bl a i noen av de fantastiske mikkene fra danske DPA Microphones.

sennheisermygg
Eksempel på «mygg» mikrofon

 

Det finnes flere typer elektretmikrofoner (foil/diaphragm, front og back) og i prinsippet fungerer de som kondensatormikrofoner. Som regel er de noe billigere enn kondismikkene og det er nok grunnen til at de har blitt så populære. Selve ordet elektret er hentet fra ordene elektrisitet og magnet.

 

 

 

Litt teknisk

Elektretmaterialer har vi kjent til siden siden 1920 tallet, men det var ikke før to teknikere (Gerhard Sessler og James West)Bell Laboratoriet i 1962 tok i bruk en tynn metallisert teflonfolie som membran at det tok av.

Selve membranen er altså laget av plastfolie som er metallbelagt. De er konstruert på samme måte som på kondensatormikkene, men forskjellen er at membranen eller bakplata er forhåndsladet (som en magnet). Denne ladninger er permanent.. Siden ladningen er permanent lager disse mikrofonene sin egen strøm. Signalet er så svakt at det må forsterkes med en gang. Derfor har alle elektretmikrofoner en liten innebygd forsterker som kan drives av et lite AA batteri. Det gjør at du kan bruke dem uten 48V (phantom power), noe som er kjekt hvis du ikke har phantom power tilgjengelig. Mange studioteknikere foretrekker å bruke 48V for å unngå at mikken «dør» under en session.

Kvaliteten på elektretmikrofonene ble langt bedre da elektretmaterialet ble festet på bakplata (back electret) istedet for membranet noe som gjorde det mulig å bruke vanlig gullbelagte Mylar membraner som i ekte kondenstaormikrofoner. Derfor låter bakelektret mikrofoner like bra som kondensatormikrofoner idag.

Siden elektretmikrofoner er konstruert som de er – med membranet eller bakplata permanent elektrisk ladet – kommer de fleste med kun én type retningskararkteristikk; omni eller kardioide

Bruksområder

Elektretmikrofoner er altså i prinsippet like kondensatormikrofoner og har derfor samme bruksområder. Én av de store fordelene er at de kan gjøres veldig små. Derfor er mikkene vi kaller «mygger» – de vi fester på jakka eller skjorta eller som du har på en bøyle ved munnen –  elektretmikker. Elektretmikrofoner finner du også i mobiltelefoner.

Backelectret
Elektretmikrofon. ©SOS Magazine

 

Oppbygningen av en elektret mikrofon.

 

 

 

 

 

PZM mikrofoner

Til slutt tar jeg med at PZM (Pressure Zone Microphones) eller trykksonemikrofoner også er elektretmikrofoner. De har som regel med kulekarakteristikk (omni dvs halvomni, 180° pga av huset de sitter i). Disse kan du legge på gulv eller bord. Du kan feste dem til vegger og tak, men de blir først og fremst brukt hvor mikker ikke skal synes. Brukes ofte på scenekanten på teater- og operascener til å mikke opp sceneshow. Ypperlige på filmsett. Mange bruker dem til  å ta opp flygler som har lokket igjen for å unngå lydlekasje. Selv om de har liten eller ingen proximityeffekt kan det fort bli mye tramping (på scene) og rassling med papirer (på bord) hvis du er uheldig med plasseringen. Crown er kjent for sine PZM mikrofoner, men AKG, Neumann, Beyerdynamic og Shure lager alle PZM eller Boundary mikker.

PZM30D-xlarge
Crown PZM mikrofon

 

PZM – Pressure Zone Microphones – eller trykksonemikrofoner – er elektretmikrofoner med mange bruksområder.

 

 

 

 

Oppsummert

  • Elektretmikrofoner er egentlig en modifisert kondensatormikrofon
  • Kan brukes uten 48V da membran eller bakplate er forhåndsladet
  • Har blitt veldig populære fordi de er billige å produsere, kan lages veldig små og har god frekvensrespons
  • Kommer med bare én type retningskarakteristikk (et unntak er AKG C4000)
  • Begrenset levealder
  • Ved bruk av internt batteri tåler de lavere lydtrykk (SPL) enn kondensatormikker
  • «Myggmikrofoner» er elektretmikker
  • Mikrofoner som brukes i mobiltelefoner er elektretmikrofoner
  • PZM mikker er elektretmikrofoner

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..