Mastering – iZotope Ozone 6
Som masteringtekniker i mer enn 20 år har jeg brukt og testet bøtter og lass av forskjellige masteringsoftware. Noen av dem ultra avanserte og knallbra – noen har kostet skjorta, likevel helt håpløse å jobbe i – andre har vært enkle, billige og med intuitivt brukergrensesnitt. iZotope Ozone har jeg hatt siden versjon 3, men jeg må innrømme at jeg aldri har følt meg helt komfortabel med denne plugin. Men, nå har Ozone kommet i versjon 6 og brukeropplevelsen er helt endret.
En av nyhetene er at nå kan du endelig bruke Ozone også som et frittstående program. Det sammen med et helt nytt grafisk grensesnitt (GUI) med dempet fargebruk gjør Ozone 6 til en helt ny opplevelse.
Du kan nå laste inn flere audiofiler samtidig og sammenligne spor raskt. Du har mulighet for å gjøre redigering i starten og i slutten av lydfiler og du har flere forskjellige fade in- og fade out kurver å velge mellom.
Moduler
Du kan sette opp seks ulike mastering moduler. Alle modulene med unntak av Maximizer kan sttes opp i stereo eller mid/side modus. Det finnes nå en modul som gjør at du kan jobbe med tredjeparts plugins. Det betyr at du kan legge Manley Massive Passive eq’en, Slate Digital Virtual Tape Maschine eller en annen av dine favoritt plugger. Modulene kan du omarrangere slik du selv ønsker fra track til track, men som alltid lønner det seg å ha Maximizer til slutt.
Equalizer modulen
EQ modulen har 8 bånds eq og for hvert bånd kan du velge ulike filter shapes og om du vil jobbe i analog eller digital modus. I Advanced versjonen finner du nå også en Dynamic EQ Module. Her kan du justere hvordan eq’en skal slå inn, f eks hvis vokalisten drar til på reffet – så tar eq’en hardere her. Du finner også en Matching del som lar deg analysere eq kurven på hvilken som helst lydfil og overføre den til din egen lydfil.
Dynamics modulen
Dynamics modulen har en firebånds kompressor, expander og limiter. Den har en Learn funksjon som analyserer frekvensområdet og deler det opp i fire områder automatisk. Du kan deretter enkelt justere dynamikken i de ulike områdene. The Maximizer er en limiter med tre forskjellige IRC (Intelligent Release Control) typer som du kan tilpasse til musikkstilen du jobber med.
Image modulen
Image modulen er egentlig ganske kul. Du kan vide ut eller trekke sammen bass, lav- og høy mellomtone og diskantområdet for seg. Selv liker jeg å brette ut i toppen mens det er greit å stramme det inn i bunn. I Image modulen finner du også et fasemeter og et Vectorscope som gir deg bra visuell feedback (Polar Sample, Polar Level og Lissajous)

Reverb Modulen
iZotope har valgt å fjerne Reverb Modulen som har vært med en stund. I de fleste masteringsituasjoner er det ikke behov for å legge på ekstra klang men kjekt å ha synes nå jeg hvis miksen din likevel er for tørr.
Dither
Dithering er en viktig prosess og i Ozone 6 finner du et rikt utvalg og muligheter til konvertering til 24, 20, 16, 12, eller 8 bits. Veldig viktig skal du f eks fra 24bit fil til en 16bit master. Izotope hevder de nye dither kurvene låter smoothere.

Oppsummert
Med denne versjonen tar Ozone et stort steg i riktig retning. For deg som har lyst til å prøve deg på å mastre dine egne låter er dette en billig og grei måte å komme i gang på. Det er mye moro her og flere av de nye presetsene fungerer fint som utganspunkt. Det jeg liker best med den nye versjonen er Seamless Bypass – her matcher Ozone selv nivået mellom originalfilen og mastringsversjonen du jobber med. Da kan du høre om endringene du har gjort virkelig er til det bedre eller om du bare har gjort det høyere. Dette er knallbra.
Jeg liker også at jeg nå kan bruke Ozone som en frittstående applikasjon hvor jeg kjapt kan trimme lydfiler foran og bak og smelle på inn- og utfader i en fei. Men – Ozone er fortsatt kke et spesielt bra redigeringsprogram. Men okey, de fleste vil fortsatt bruke Ozone som en plugin så greit nok, men noen flere muligheter skulle jeg gjerne sett. Uansett – til denne prisen kan man ikke forlange alt. Apropos pris:
Ozone kommer i to forskjellige versjoner – Standard og Advanced. For de fleste holder Standard versjonen. IZotope kjører kampanje priser til 13 november – $199 for Standard- og $599 for Advanced versjonen. Har du Ozone fra tidligere kan du logge deg inn og se upgrade priser hos iZotope
- Ozone kan du nå bruke som frittstående program (standalone)
- Helt nytt grafisk grensesnitt (GUI)
- Nye analoge EQ kurver
- Advanced versjon kommer med Dynamisk EQ Modul
- Du kan nå inserte plugins fra tredjeparts leverandører
- Mulighet for enkle redigeringsoppgaver
- Nå kan du sammenligne originalfil og mastret versjon med likt nivå
Her er en video som viser noen av mulighetene i nye Ozone 6
Vil du å vite mer om forskjellene på Standard og Advanced så finner du det her.
iZotope hevder du kan heve en god miks til en profesjonell lydende master med Ozone. Om det stemmer kan du teste ut selv. Last ned en testversjon her.
Bestemmer du deg for å kjøpe ønsker jeg deg lykke til, men pass deg for The Loudness War:-)
Norsk importør er Luthman
————————————————————————————————————————————————————————————
Ozone 6 System Requirements
Ozone 6 runs as a standalone application, or as a plug-in in your audio or video editing software. Ozone 6 Advanced includes six additional component plug-ins for direct access to individual Ozone modules in your host.
Operating system requirements
- Windows: 7 and 8
- Mac: OS X 10.8–10.10 (Intel only)
Plug-in formats
Pro Tools 10 & 11 (RTAS, AudioSuite, 64-bit AAX), VST 2, VST 3, and Audio Unit.
Plug-in host compatibility
Pro Tools 10 & 11, Logic, Ableton Live, Cubase, Nuendo, WaveLab, Digital Performer 8, StudioOne, GarageBand, Audition, SONAR, REAPER, Sound Forge, FL Studio, and many more.