Miksing – 6 miksetips
En god miks er definitivt enklere å få til hvis du har en plan. Da tenker jeg ikke bare på en plan på hvordan du vil at det skal låte, men rett og slett en god fremdriftsplan. Her er seks tips som hjelper deg på vei.
Hvis du hopper frem og tilbake mellom alle verktøyene du har til rådighet, helt uten mål og mening, kan jeg nesten garantere deg at du vil miste overblikket ganske så fort når du mikser. Jeg kan gjøre det litt tydeligere for deg – går du fra å legge på litt delay på gitaren til å komprimere vokalen til å panorere pianoet til å legge på eq på basstromma – helt ustrukturert og uten en plan – kan miksen din fort bli ganske kaotisk. Fra å ha god oversikt kan det hele begynne å rakne for deg. Dette går det heldigvis an å gjøre noe med.
Struktur og arbeidsflyt
Når jeg mikser er struktur og ikke minst arbeidsflyt viktig. Å hoppe fra en idé til en annen er jo på ingen måte farlig i og for seg, men det kan være utrolig tidkrevende. Det er lett å gå i denne fella.
Disse fem tipsene kan spare deg for mye bortkastet tid:
1. Balansering
Dette er det første du bør få koll på etter du har spilt inn og redigert alt på plass. Mange lydteknikere og produsenter mener dette er noe av det viktigste du jobber med og at det utgjør mer enn 50% av en miks. Før du griper etter noen av de andre verktøyene bør du få tiI en balansert miks. Husk at tidligere var balansering alt de hadde av verktøy til rådighet.
Alle sporene i miksen din kan ikke ha samme nivå. Det er jo derfor vi mikser. Du må få alle elementene i miksen balanserte og tilpasset hverandre på et jevnt nivå gjennom hele låta uten at ting «spretter» ut av miksen. Jeg her stor fan av å starte en miks i mono – les gjerne denne artikkelen Bør du mikse i mono? for å lære mer om dette.
Finn monoknappen i oppsettet ditt, dra ned alle faderne bortsett fra Masterfader og begynn å balansere sporene dine. Låter sporene dine bra er dette moro og du burde rimelig kjapt få etablert en god miks. Jeg anbefaler at du bruker bra med tid tid i denne fasen før du tar i bruk de neste verktøyene.
2. Panorering
Mono er viktig og hjelper deg til å sette en bra balanse. Likevel – de fleste lytter til musikk i stereo. De færreste ønsker at alle sporene ligger i midten og kjempe om oppmerksomhet. Et av de beste verktøyene vi har til rådighet for å kunne skape et troverdig lydbilde i stereo – er panoreringsknappen (Panpot). Her kan du skape høy troverdighet (high-fidelity) ved f eks å panorere ut et trommesett. Har du en miks med mange elementer må du finne plass til hver og en av dem i stereobildet. Det er fort gjort å overdrive og panorere ting for hardt ut til venstre eller høyre. Prøv deg frem til du har en god balanse du er fornøyd med. Bruk gjerne et headset for å kontrolsjekke.
Snakker vi om en låt med et standard rockeband bestående av trommer, bass, gitar, keyboard og vokal er det vanlig å panorere gitar og keys til hver sin side beholde bass, vokal, bass- og skarptromme i midten. Større og mer komplekse mikser krever mer jobb med panorering.
Ønsker du å legge ting litt dypere i miksen kan du bruke følgende tips. Vi vet at etterhvert som lyden forplanter seg gjennom lufta endrer den karakter. Luft virker som et lavpassfilter, og lyden mister diskant jo lenger den går. Panorer det du jobber med dit du ønsker, dra av litt diskant, finn riktig nivå og elementet du jobber med vil legge seg innover i miksen din. Les mer om panorering her
3. EQ
Etter Balansering og Panorering er EQ neste verktøy ut. Jeg har sagt det før – måtte jeg velge ett verktøy å ta med meg på en øde øy ville det vært EQ. Joda, jeg er klar over at bruk av EQ tilfører fasefeil, men det er så mange bra EQ’er der ute nå – både i hardware og som plugins – så det er bare kjøre på. Men – prøv å unngå de villeste kuttene og boostene. Summen av små endringer er ofte nok.
EQ handler om å legge til eller kutte frekvenser. EQ kan forbedre og fremheve lyden i stemmen din eller i instrumentet ditt. Du kan skjule ting (ved å kutte) eller fremheve ting (ved å booste) i miksen din. Et uvurderlig verktøy til å skape rom i mikser.
Les mer om EQ in denne artikkelen
4. Kompresjon
Av alle verktøyen vi har tilgjengelig til miksing skaper nok bruken av kompressor mest hodebry. Mange sliter med å bruke dem på riktig måte. Overdreven bruk kan fullstendig ødelegge en miks, så man skal vite hvordan de benyttes. Det er fortsatt mange musikere som får pusteproblemer bare du nevner ordet kompressor. Men – du kommer ikke utenom kompresjon i moderne musikkproduksjoner. Måten du bruker den på er helt avgjørende. I dag benytter vi kompresjon på alt fra vokal til gitar, bass, trommer, piano, blåsere, percusjon – you name it.
Her er noen fordeler med kompresjon:
- Gjør at vokal og instrumenter sitter bedre i miksen
- Begrenser dynamikkområdet sånn at lyden oppleves som jevnere
- Limer sammen miksene og får det til å låte ferdig «plate»
- Gjør at gjennomsnittsnivået blir høyere
- Gjør lyden tightere, mer «in your face»
- Gir deg mer sustain. (f eks på gitar, bass og piano)
- Flere vintage kompressorer gjør lyden varmere og mer creamy (mer karakter)
Du kan lese mer om bruk av kompressor i denne artikkelen
5. Dybde
På samme måte som vi bruker panorering til å legge ting i stereobildet fra venstre til høyre – er det like viktig å få ting til å fungere fra foran til bak i en miks. Ved å bruke effekter som reverb, delay og til dels chorus kan vi skape dybde. Har du en knusktørr miks med alle instrumentene helt i front er det naturlig nok vanskelig å oppleve dybde. De fleste liker å høre mikser i tre dimensjoner (bredde, høyde og dybde) fordi det er sånn hørselen fungerer.
På samme måte som vi beholder noe i midten i en miks (basstromme, skarpe, leadvokal) så er det enkelte ting som kler å være tørt og mer «in your face». Det skaper kontrast. Hva som bør være tørt går på smak og behag og ikke minst sjanger.
Det som er rart er at bruk av effekter svinger ifra tiår til tiår. Åttitallet hadde mye reverb men i en lang periode på 2000 tallet var det «in» med tørre mikser. Spesielt hovedvokalen var tørr for å skape nærhet. I det siste har det derimot kommet flere fuktige mikser igjen.
6. Limitering
Jeg tar med limitering til slutt. Egentlig som en liten advarsel. I mastering har jeg ofte mottatt mikser som folk har limitert sønder og sammen. Jeg pleier å si det sånn – skal du imponere venner kan du godt limitere låta og spille den for dem. Skal du mastre låta i et masteringstudio – ta gjerne med din mastrede versjon – men gi masteringteknikeren en 24bits fil som ikke er klemt fullstendig ihjel. Miksen bør faktisk ha 3-6dB headroom sånn at masteringsstudioet har noe å jobbe med.
Oppsummert
Jobber du igjennom miksen din med disse tipsene er jeg sikker på at miksene dine vil låte bedre. Denne arbeidsflyten gjør at du lettere holder fokuset på hvor du skal med miksen. Får du riktig nivåbalanse, panorerer du instrumentene riktig, klarer du å rydde opp og skape plass i miksen med EQ, unngår du å overkomprimere og tilslutt tilfører noen fine og riktige effekter uten å overdrive – ja da har du kommet langt. Låter sporene dine bra i utganspunktet også burde du ikke bruke alt for lang tid på miksen heller!