Akustikk – Sånn lydisolerer du ikke lydstudioet ditt

Posted on Updated on

DSC_6169Det er få som bygger dyre lydstudioer i dag og hjemmestudioeiere må som regel ta til takke med ganske dårlige akustiske forhold. Mange spør om hva de bør gjøre for å lydisolere hjemmestudioet. Akustikk er et vanskelig tema og har mange myter. Her er noen av hjelpemidlene som har liten eller ingen effekt.

Lydisolering – lyddemping – romakustikk

Først vil jeg avklare hva jeg mener med lydisolering. Lydisolering kan lett misforstås fordi man ofte snakker om to ting – lydisolasjon og lyddemping. Lyddemping går inn under romakustikk. Lydsiolasjon handler først og fremst om å lydisolere studioet fra støy utenifra og unngå at lyd lekker ut til grinete naboer. Lyddemping handler om å få kontroll på lyden i et lydstudio eller et innspillingsrom – altså få bedre romakustikk.

Akustikk

Det er mange myter rundt akustikk og lydisolering. Ikke så rart kanskje – det er et vanskelig fag som det er skrevet uttalige bøker om. Du må forholde deg til romdimensjoner, romrefleksjoner, parallelle flater som gir stående bølger, høyttalere som gir ekstra bass plasserer du dem i hjørner, kanskje må du til og med å bygge et rom i rommet for å få det helt bra.

Jeg har selv bygget og jobbet i mange studioer opp igjennom årene –  noen veldig gode og noen ikke fullt så gode. Det er ingen tvil om at du jobber langt lettere i et godt rom. Egentlig vil jeg si det så dramatisk at uansett hva du måtte kjøpe av nytt utstyr – ny mikrofon, kompressor, eq eller den hippeste plugin – så hjelper det på langt nær så mye som det å få orden på akustikken der du jobber!

Her er en liste med saker som har liten eller ingen virkning når du skal lydisolere studioet ditt:

Eggekartonger – Eggekartonger er poros papp som i utgangspunktet bryter lyd og burde hjelpe. Det gjør de også, men i et veldig begrenset frekvensområdet. De fungerer som diffuser i diskant området og du blir nok kvitt én spjoing eller to –  men totalt sett har de dessverre svært liten eller ingen effekt.

Madrasser – De er laget av absorberende materiale, men av feil materiale. Har ingen effekt i bassområdet men kan nok fjerne noen refleksjoner. Det største problemet med madrasser er at de samler fuktighet og mugg og vil begynne å lukte over tid. Fungerer også i værste fall fint som hjem for mus og rotter… Madrasser tar opp mye plass og gir liten effekt.

Tepper – Tepper på gulv og vegger kan hjelpe noe – når vi snakker lyddemping. Hvis du henger de bak vokalisten for å dempe refleksjoner får du en effekt, men gir ingen effekt til lydisolering fordi de hjelper null og niks i bassområdet. Tepper er som oftest ganske tynne og hjelper bare i diskant området og gjør lyden livløs. Dessuten har de samme problem som madrasser – de begynner å lukte etterhvert. Har selv hatt et teppe på gulvet i mitt hjemmestudio noen år nå. Det lukter nå så ille nå at jeg vet hva jeg skal gjøre i juleferien for å si det sånn…

Gardiner – Tykke gardiner i kombinasjon med tepper vil definitivt gi deg et stillere og mer behagelig rom, men igjen ingen effekt mot illsinte naboer og trøtte unger som skal sove.

Skumgummi – har absolutt lyddempende egenskaper, men demper eller isolerer ikke bass nevneverdig. Skumgummi er ganske dyrt og brenner også veldig lett. Kjøp heller ordentlig dempemateriale som er beregnet til lydisolering/lyddemping.

Dempematter/acoustic foam – Kommer i mange størrelser og farger til bruk i lydstudioer. Ofte laget av polyester og har pyramide eller trekant (wedge) former. Har definitivt en effekt på lyden i rommet, men igjen ingen eller svært begrenset verdi når vi snakker bassfrekvenser. Setter du en 4″ matte rett på veggen hjelper den ned til sånn cirka 200-300Hz. Halverer du tykkelsen, til 2″,  flytter du virkningen opp en oktav, dvs 2″ matta funker da på frekvenser fra 400-600Hz og oppover.

Plassering av dempematter er viktig. Satt opp på strategisk riktige steder kan de hjelpe mye hvis du ønsker å få kontroll på refleksjoner i rommet. Men, bruker du for mange vil rommet fort bli livløst og tungt å jobbe i. Flere typer er lekre og kan gi lydstudioet ditt et visuelt løft. De er dessuten ofte satt inn med branndempende middel. Sjekk før du kjøper.

akustikkplate1

 

Den mest brukte lyddempematten på markedet, 2″ med wedgeprofil i koksgrått.

 

 

 

 

 

akustikkplatefravegg2

 

Du får større effekt hvis du henger dempematten litt ut fra veggen. Flytter du matta 2″ ut får du nesten samme effekt som om matta var 4″ tykk.

 

 

 

Oppsummert

Alt jeg har nevnt her vil til en viss grad gi deg en effekt i selve rommet, men er til svært liten hjelp når det kommer til lydisolering. Mange har de største utfordringene i bassen. Skal du få til noe der må du iverksette helt andre tiltak. I en senere artikkel skal jeg ta for meg hva du trenger for å få bukt med bassfrekvensene og hvordan du lydisolerer studioet ditt ordentlig.

Dette rommet burde vel være godt nok lydisolert:

4 kommentarer til “Akustikk – Sånn lydisolerer du ikke lydstudioet ditt

  Pål Rongved said:
  27. februar 2016, kl. 11:36

  Hei, synes du hadde et veldig interessant og lærerikt innspill. Vi trenger å dempe lyden i et rom i en tomannsbolig på Grefsen i Oslo, en spiller saksofon, og en spiller gitar. Har du en link til det du sier er den mest brukte lyddempematten på markedet, 2″ med wedgeprofil i koksgrått?
  Hilsen Pål

  Fredrik said:
  26. desember 2017, kl. 21:46

  Veldig interessant nettside! Du nevnte i slutten av artikkelen her at du tenkte å skrive en ny artikkel om hvordan å dempe bassfrekvensene i et rom. Er den postet allerede? Klarte ikke finne den. Lurer på om det er finnes enkle grep for å få kontroll på bassen i rommet.
  Mvh
  Fredrik.

   Mikkel Schille responded:
   3. januar 2018, kl. 11:26

   Takk for det Fredrik. Nei, den er foreløpig ikke skrevet. Skal du få kontroll på bass er det straks litt mer krevende tiltak som må til. Jeg har prøvd å få noen akustikere til å komme med innspill, men har ikke nok til å skrive en artikkel ennå:)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..