Hvor viktig er mikrofonforsterkeren? Del 1

Posted on Updated on

D.W. Fearn VT-1Jeg har snakket mye om hvor viktige mikrofoner er for sluttresultatet her på bloggen. Men – hvor viktig er egentlig mic preampen eller det vi kaller mikrofonforsterkeren?  Mikrofonforsterkere kommer i uttalige varianter – noen langt mer ettertraktet enn andre. I denne artikkelserien skal vi se nærmere på hva de kan tilføre lydmessig og hvordan de har utviklet seg fra ´50 tallet

Hvorfor trenger vi mikrofonforsterkere?

Signalnivået som kommer ut av mikrofoner er så lavt at du trenger en forsterker for at signalet skal kunne sendes videre til lydbehandling og til innspillingsutstyr. Vi finner mikrofonforsterkere i lydmiksere, i lydkort og i egne eksterne enheter. De eksterne enhetene kan du få som rene mikrofonforsterkere eller som kanalstriper – dette er en kombinasjon av micpreamp med fantommatning (48V), en EQ del, en Kompressor del, en Noise Gate og kanskje en Limiter.

Forskjellig karakter

De fleste lydteknikere vil være enig i at mikrofonforsterkere har stor innvirkning på lyden. Men, akkurat som med mikrofoner, har mikrofonforsterkere en helt egen farge eller karakter om du vil. De fleste lydmiksere og lydkort har mikrofonforsterkere som er designet for å gi en transparent og ren lyd. Derfor tenker ikke mange så mye på det og er happy med micpre’en de har. Og det er helt greit fordi mange billige lydkort og miksere gir bra lyd i dag. Så har du nettopp startet med musikkproduksjon kan det være helt greit å bruke det du har, men etterhvert som du får mer erfaring og ønsker flere verktøy i verktøykassa er det nyttig å få opp øynene for hva separate eksterne mikrofonforsterkere kan tilføre av karakter.

Litt historie

Det er ikke så fryktelig lenge siden vi begynte å bruke forskjellige mikrofonforsterkere. Går vi tilbake til sånn rundt 1960 var det for det første få studioer og de som fantes var som regel eid av et av de store plateselskapene. Det var altså et lite marked for innspillingsutstyr og miksebordene som stod der var hånd- og custom bygget dvs tilpasset nettopp studioet de sto i.

Bill Putnam

putnamdesk

 

Bill Putnam – mannen som regnes som en av forfedrene til det moderne studioet – fant ut at å bygge miksere med moduler måtte være veien å gå. Han står bak mange av tingene vi tar for gitt i det moderne studioet. Putnams Universal Audio 610 micpre kunne monteres og konfigureres sånn at gikk en kanal i stykker kunne den raskt byttes ut med en annen.

 

 

1950 og ´60 tallet – Europa

Selv 80 år etter åpningen anser de fleste Abbey Road Studios som kanskje verdens beste studio. De hadde ingeniører som etterhvert utviklet egne lydmiksere. Det var i 1955 at EMI ga Len Page oppgaven med å lage nye miksere, primært til å brukes til stereoinnspillinger. Han satt sammen et eget design team som fikk navnet REDDRecord Engineering Development Department. I samarbeid med tyskeren Peter Burkowitz var første mikseren ut REDD.17. Før denne mikseren var EMI´s miksere utrolig enkle. Dette var første mikseren med nivåfader og eq på hver kanal. Men, det som gjorde den unik var den utstrakte bruken av rørforsterkere. Vi vet at rør tilfører lyden varme og i denne mikseren var det ikke mindre enn 24 rør tilsammen.

4 spors innspilling

I 1957 dukket 4 spors båndopptakere opp fra Telefunken i Tyskland. De representerte et stort skritt fremover for platebransjen og EMI og REDD teamet måtte komme opp med noe nytt. De oppdaterte og utvidet REDD.17 til REDD.37 på tampen av 1958. Den hadde de samme Siemens V72S mikrofonforsterkerne og denne mikseren var på plass da selveste The Beatles inntok Studio 2 i 1962. Dessverre var ikke byggekvaliteten helt på topp på denne mikseren – det var viden kjent at var knapt to kanalstriper på REDD.37 mikseren som låt likt og i januar 1964 ble den byttet ut med REDD.51 (Studio 3 hadde hatt sin siden 1963). Dette var en helt ny mikser med REDDs egne micpreamper(REDD.47). Av en eller annen grunn er det REDD.37 som har blitt kjent som Beatles mikseren, men sannheten er at flesteparten av skivene deres er innspilt og mikset på den nye REDD.51.(et unntak er «Let It Be» albumet).

Uansett –  REDD serien er kjent for sine silkemyke eq-kurver og varme lyd. De er så og si umulige å få tak i brukt, men i dag kan du få dem som hardware kloner fra Chandler Limited og som plugins fra Waves.

REDD.51
REDD.51 mikseren i Abbey Road Studio 2

1970 tallet

I 1968 begynte man med  8 spors innspilling og The Beatles eksperimenterte stadig heftigere med produksjonene sine. REDD serien ble utnyttet maksimalt og igjen måtte EMI komme opp med noe nytt.  REDD serien erstattes av den nye solid state mikseren TG12345. I november 1958 ble TG12345 installert i Abbey Roads Studio2. Den debuterte på en innspilling med The Shadows. Året etter ble den brukt på «Abbey Road» albumet til The Beatles. Det går rykter om at mange av lydteknikerene i Abbey Road ikke syntes den ikke låt like bra som REDD serien, men dette er mikseren som også ble benyttet av Pink Floyd på «Dark Side Of The Moon». Den deilige rørlyden var nå byttet ut med en annerledes mer punchy transistor lyd. TG12345 hadde 24 mic inputs, 8 outputs, 4 echo sends og for første gang en kompressor/limiter på hver kanal. Kompressoren var basert på Fairchild og Altec enhetene som ble brukt i Abbey Road, men hadde sin helt egen sound. TG12345 ble brukt helt frem til 1983.

TG12345
Teknikere i Abbey Road Studios med TG12345 på slutten av ´60 tallet

Oppsummert

I del 1 i denne artikkelserien har vi sett på hvordan mikrofonforsterkere ble utviklet og historien bak noen av de mest annerkjente miksebordene fra ´50, ´60 og ´70 tallet og. Selv i dagens musikkproduksjon er dette utstyret forstatt svært ettertraktet og benyttes av de beste av de beste. I neste artikkel tar vi opp tråden og ser på flere godbiter fra ´The Golden Age of Rock´n Roll´

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..