Studioklassikeren – TELEFUNKEN ELA M 251

Posted on Updated on

ela-m251e03

Av de x-antall mikrofonene som finnes på markedet er det bare noen få som har oppnådd ikonisk status. En av dem er TELEFUNKEN ELA M250/251. Av mange er denne stormembran-rørmikrofonen regnet som en av de beste allround-mikkene med penest lyd. Det ble laget mindre enn 3700 eksemplarer og den kostet $300 da den ble lansert. Skal du ha tak i en brukt må du fort ut med $20.000. TELEFUNKEN Elektroakustik relanserte ELAM 251 for noen år siden, men du må fortsatt legge $10.000 på bordet skal du ha en. Heldigvis kan du få tak i langt billigere kloner.

Litt historie

I 1947 bygde tyske Neumann den første U47 mikrofonen. TELEFUNKEN var fra 1947 til 1958 distributør for produktene til Neumann og solgte disse under sitt eget navn med Telefunkens logo på. I 1958 sa Neumann opp denne avtalen og Telefunken tok kontakt med Neumann-rivalen AKG for å få laget en U47-variant. Denne U47-varianten fikk navnet TELEFUNKEN ELA M250. Akkurat som Neumann U47 hadde den kardioide og omni karakteristikk.

Neumann U48 og TELEFUNKEN ELA M251

Helt mot slutten av 50-tallet lanserte Neumann U48 mikken, og Telefunken svarte i 1960 med TELEFUNKEN ELA M251. Den hadde 8 tallskarakteristikk i tillegg, og regnes for å være en absolutt killer mikrofon til innspilling av blant annet vokal. ELAM 251 ble produsert frem til 1965 og laget i færre enn 3700 eksemplarer.

Hva er forskjellen på 250/251 og 250E/251E?

I Telefunken ELA M 250 og 251 brukes den kjente AKG CK12 kapsulen, men de var annerledes koblet enn AKGs egen C12 mikrofon. Telefunken mikkene ble solgt i to varianter –  ELA M 250/251 og ELA M250E/251E. I ELA M 250E / 251E versjonene (E for Eksport versjon) brukes et 6072a rør, mens i ELA M 250 / 251 sitter det sjeldne TELEFUNKEN AC701 røret. Variantene uten E ble laget for å tilfredstille standarden til de nasjonale tyske og østerriske kringkastingene. Litt forvirrende kanskje, men uansett – alle variantene har oppnådd legendestatus i innspillingsbransjen.

tfunk_sammy_hagar
Sammy Hagar. Foto John Cuniberti

 

 

Vokalisten Sammy Hagar (Van Halen) med en TELEFUNKEN ELA M 250

 

 

 

Lyd

ELA M 250/250E og 251/251E har blitt benyttet som vokalmikk på utallige hits av artister som The Beach Boys, Bruce Springsteen, Barbara Streisand, Celine Dion, Christina Aguilera, Melissa Etheridge, Rihanna, Mark Knopfler og Tom Petty for å nevne noen. Mikkene er kjent for sin åpne og direkte, men samtidig smoothe lydkvalitet.

When asked for the secret of his signature vocal sound, Brian Wilson replied: It has always been TELEFUNKEN microphones. That’s all we’ve ever used — they’re the best.

– Brian Wilson on TELEFUNKEN Mics

Litt teknisk

Telefunken M250/M251 er en stormembran-kondensatormikrofon som ble bygget av AKG med deres CK12-kapsel som kan brukes i kardioide og omni karakteristikk (M250) og med 8 talls karakteristikk i tillegg på den dyrere M251. Mikkene representerte noe nytt da de kom, fordi de enkelt kunne repareres uten spesialverktøy da de var modulbaserte.

Kloner

Peluso251kitPeluso Microphone Lab

Peluso er et amerikansk merke som har fått mye oppmerksomhet de senere åra. Mikrofonene er håndbygget. Peluso 22 251 har fått knallbra kritikker. Her fra engelske SOS : «The 22 251 delivers a lovely bright, clear sound that retains just the right amount of warm, harmonic richness to complement the source nicely.  You get 95 percent of the sound character for a small fraction of the cost of a vintage model. Highly desirable!»

Peluso 22 251 koster ca 15.000.-NOK. Norsk importør er Golden Age Music. Du kan kjøpe den her

———————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

ADK_Z-MOD_AD-B ADK Microphones har flere emuleringer og deres Z-Mods har også fått veldig bra kritikker.  Pro Audio Review – 2010
«The Cremona 251 sounds amazing on female vocals. I found the mic to be the perfect complement to the [Berlin-]47 Vocal Version for capturing acoustic guitar. In addition, I found that the mic sounds great on electric guitar, percussion, and cello.»

Norsk importør er Golden Age Music og du finner ADK Custom Shop Cremona 251 her

 ——————————————————————————————————————————————————————————————
Oppsummert
TELEFUNKEN ELA M 251 er en klassiker som nok faller utenfor budsjettet til mange i disse trange tider vi har i musikkbransjen. Den faller langt utenfor mitt budsjett i hvert fall. Men, det er jo lov å drømme. Det kan jo dukke opp en på loftet etter en tante en vakker dag… 😉 Jeg har selv hørt den nye varianten – den låt fantastisk og det skulle bare mangle til den prisen. Heldigvis finnes det flere billigere gode alternativer.

Vet du om andre ELAM 251 varianter er det bare å skrike ut.

2 thoughts on “Studioklassikeren – TELEFUNKEN ELA M 251

  Ronny Janssen said:
  16. januar 2015, kl. 23:21

  For ikke å glemme den fantastiske Soundelux Elux251!💰👍😊

  torebjerketvedt said:
  17. januar 2015, kl. 08:36

  Hei M dette var nostalgisk og morsom artikkel. Drømte til bake U 87 tiden min.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.