Miksing – Hvor høyt bør jeg lytte når jeg mikser?

Posted on Updated on

Studio4bNoen mener du bør mikse på et høyt lydnivå for å høre alt. Andre hevder du bør holde nivået nede for å unngå å bli sliten i øra. Enkelte sverger til headset og sier du bør holde deg unna studiomonitorer. Så hva er riktig da?

Å mikse er krevende – men utrolig moro. Du har mange variabler å forholde deg til og mye skal klaffe. Vi har snakket om det før – enkle ting du kan ta tak i som gjør livet enklere når du skal mikse –  bl a i denne artikkelen om studiomonitorer og i denne artikkelen hvor jeg gir deg flere miksetips.

Men, mange er usikre på hvor høyt de skal spille når de mikser. Alle liker å spille av miksene høyt. Enkelt og greit fordi det låter kulere. Trommer og bass slår i mot deg og låtere fetere. Vokalen og gitarerene kommer bedre frem og låter tøffere. Men, ta med deg miksen til naboen eller sleng på deg et par billige earbuds (f eks Apple sine) og ting faller sammen. Det er mange grunner til det – her er noen harde fakta:

Alt låter bedre når du spiller høyere

Husk at alt låter finere og bedre høyere. Står valget mellom to par høyttalere i samme prisklasse velger 99% det paret som spiller høyest. Oversatt til miksing – alt låter bedre hvis du spiller høyere.

Forklaringen på dette er at øret vårt oppfatter frekvenser ulikt på ulike lydnivåer. Ja, det stemmer – hørselen vår er på ingen måte «flat» –  dvs har en jevn kurve. Den er faktisk ganske så ujevn! Måler du frekvensresponsen på en forsterker får du frem en kurve. Denne kurven endrer seg ikke om du drar opp gain med +10dB. Men, det gjør den med øret vårt. Denne sannheten ble banket i bordet av herrene Fletcher og Munson allerede på 1930-tallet. De la frem kurver som viser hvor sensitivt øret er ved forskjellige frekvenser og kurvene ble kjent som Fletcher Munson curves. De har blitt modifisert de senere årene (2003)  og er nå kjent som Equal Loudness Contours (ISO standard 226)

equal_loudness_contours
Equal Loudness Contours 90dB SPL

 

Her kan du se hvordan øret vårt oppfatter frekvenser ved 90dB SPL.

 

 

 

Sammenligner du kurven over med en kurve målt på 100dB SPL får du to forkjellige resultater. Du får betydelig mer bunn dvs mer punch i bassområdet , du får en heving rundt 2kHz, som gir mer presens i gitarer og vokal, men litt mindre helt i toppen. Dette bør du ha i bakhodet når du mikser og det understreker viktigheten av å ha et konstant, jevnt lyttenivå når du mikser.

Spar øra – lag bedre mikser

Mikser du for høyt kan jeg garantere deg at du vil bli sliten i øra etter en kort stund. Til å begynne med kan det nok låte litt bedre, men etterhvert blir du sliten. Du begynner å miste oversikt og evnen til å ta fornuftige avgjørelser svinner fordi alt smører seg sammen.  Dette gjelder om du mikser på studiomonitorer, men kanskje enda mer hvis du jobber på headset. Så derfor – mikser du på et jevnt behagelig nivå får du ikke bare bedre mikser du beskytter øra også. Win win!

quote-the-first-sign-of-maturity-is-the-discovery-that-the-volume-knob-also-turns-to-the-left-jerry-m-wright-288462

 

 


 

Her er tipsene som hjelper:

De fleste profesjonelle sjekker miksene sine flere steder på flere lyttenivåer. Abba mikseren Michael B. Tretow måtte alltid ut å sjekke miksene på bilstereoen. Men la oss ta det fra begynnelsen:

1. Proffe lydmiksere jobber på 80 – 85dB SPL (RMS, C weighted)

Dette er egentlig en standard fra filmbransjen (SMPTE RP200 standarden) som mange mikse- og masteringteknikere har adoptert. Enkelte jobber faktisk på enda lavere nivåer enn dette. Mindre film og tv studioer har 79dB som referansepunkt. Mitt hjemmestudio er ikke veldig stort (ca12kvm) og jeg liker å jobbe på nivåer rundt 80dB. Det er et behagelig nivå som gjør at jeg kan jobbe lenge med miksene uten å bli lyttetrøtt.

Grunnen til at valget ble 80-85dB SPL er at dette er et lydnivå de aller fleste synes er ok eller lagom som svenskene sier. Det som er vært å merke seg er at det også er det punktet på Fletcher – Munson kurven som viser hvor øret er mest lineært (hvor vi oppfatter frekvenser likest). Punktet er 83 dB SPL for å være helt nøyaktig.

Mastering guru Bob Katz har skrevet en bok om mastering som alle bør lese – Mastering Audio – The Art and The Science. Han har vært en foregangsperson i kampen mot The Loudness War og tar for seg nivåer på mange plan i boka. Anbefales!

2. Finn to eller tre ulike lydnivåer som du lytter på

Det lønner seg å finne tre referansenivåer som du holder deg til. Lavt, medium og høyt. Mediumnivået bør være ca 80-85dB SPL i et stort rom og 75-80dB i et lite rom. Sjekk miksen innimellom på lavt og høyt, men jobb mesteparten av tiden på medium nivået. Kjøp deg et en decibel måler her eller her eller last ned en App. Jeg har en på iPhone og den er faktisk rimelig nøyaktig (sånn omtrent opp til 95-100dB). Du finner den her. Her er en for Android.

3. Sjekke miksen på et bra headset

Yes – du bør sjekke miksen på et headset. Helst et veldig bra et. Jeg bruker Sennheiser HD650. Det er realtivt dyrt men veldig nøyaktig. Jo dyrere og bedre headset er jo mer avslørende. Headset er ypperlig til å sjekke detaljer – du hører bl a panorering og hvor mye effekter som delay og reverb bedre. Bruk derfor alltid et headset i tillegg til studiomonitorene dine.

4. Lytt på miksen sånn publikumet ditt vil høre på den

Skal musikken din spilles på klubber anbefaler jeg at du sjekker miksen din med en subwoofer tilgjengelig. Du skal vel gi den ut som mp-3? Flesteparten som lytter til iTunes, Soundcloud, Wimp eller Spotify bruker earbuds. Sjekk miksen på et par du har tilgjengelig.

Oppsummert

 • Miks på 80 – 85dB SPL RMS (jobber du i et lite rom anbefaler jeg 75-80dB)
 • Ha et konstant, jevnt lydnivå når du mikser
 • Sjekk miksen på tre forskjellige lyttenivåer; lavt, medium og høyt
 • Bruk et bra headset til å kontrollsjekke miksen
 • Test miksen også på earbuds
 • Er det bassheavy ting du jobber med – sjekk miksen på en subwoofer
 • Bruk alltid referanselåter når du mikser!

De fleste profesjonelle sjekker altså musikken på forskjellig utstyr, nivåer og steder før de gir det fra seg. Det anbefaler jeg så absolutt at du gjør også!

4 kommentarer til “Miksing – Hvor høyt bør jeg lytte når jeg mikser?

  Hans-Olav Molde said:
  1. april 2016, kl. 14:05

  Takk for glimrande tips om referansenivå lavt/medium/høgt!

   Mikkel Schille responded:
   1. april 2016, kl. 15:16

   Takk for hyggelig tilbakemelding Hans-Olav:)

  Øyvind Østby said:
  28. april 2016, kl. 08:52

  Hei Mikkel. Har lært mye av bloggen din! Interessant å følge og å prøve. Åpner seg en ny verden når jeg i utgangspunktet ikke har peiling. Nå er «less» også «more». Leser alle artikler etterhvert som de kommer. Bra!
  Takk o takk for at du gidder. Mvh Øyvind

   Mikkel Schille responded:
   28. april 2016, kl. 20:46

   Så hyggelig å høre Øyvind. Det varmer virkelig med sånne tilbakemeldinger:)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..