Miksing – Derfor bør du bruke referanser når du mikser

Posted on Updated on

platespillerEn av mine kjepphester er at du bør ha referanser tilgjengelige når du mikser. «Alle» bruker dette – selv de beste proffene. Men hva er egentlig en referansemiks eller en referanselåt og hvordan bruker du den?

Hva er en referansemiks?

En referansemiks er rett og slett en miks eller en låt som er profesjonelt mikset og masteret som du bruker til å måle din egen miks opp mot. Det er en miks du bør kjenne godt, som inspirerer deg og som fungerer bra på flere forskjellige steder.  Som på studiomonitorene dine – headsettet ditt – PA anlegget og på bilstereoen.

Hvorfor trenger du en referansemiks?

Du har sikkert sett på Idol. Hvert år dukker det opp enkelte deltakere som dessverre er så høye på seg selv at de tror at de kan synge. Når de åpner munnen blir det fort klart at de tar feil. Grundig feil. Sånn kan det være med miksene våre også. Vi blir så oppslukt av dem at vi rett og slett mister gangsynet. Det er fort gjort at en miks du trodde var fantastisk inneholder svakheter du må ta tak i. Mikset selv en låt for en ukes tid siden og da referansene kom på bordet viste det seg at bassen var ca 3-5dB for høy. Ikke bra.

Det handler ikke om å kopiere en annen miks – men å forstå hvor i lydlandskapet du er. Du får en bekreftelse og en trygghet som gjør at du kan gå videre. Med denne tryggheten i bunn kan du tilføre din egen miks særpreg

Hvordan velger du en referansemiks?

Referanser er låter du velger delvis ut ifra at du liker det musikalske og delvis fordi det er en veldig bra miks. Velger du en dårlig eller feil miks er det lite hjelp å hente. Finn en referanse som er i samme sjanger og har samme vibe som sangen du jobber med. Det er viktig å velge en referansemiks som også har en bra teknisk kvalitet dvs er høyoppløst. Det nytter ikke sitte med en elendig mp-3 fil som referanse. Helst bør du bruke en lossless wav eller aiff fil. Du finner referanser på WiMP HiFi, iTunes, Spotify og TIDAL. Selv bruker jeg førstnevnte.

Sånn velger du referanser:

 • Plukk ut flere i forskjellige sjangere
 • Det kan ta tid å finne bra eksempler, men gjør du en bra jobb her får du betalt når du mikser senere
 • Velg låter som har bra vokallyd, bra trommelyd, fet gitarlyd osv
 • Bruk god tid i utvelgelsen og bruk tid på å lære miksene å kjenne
 • Du kan også be om referansespor fra bandet eller artisten du mikser. Spør hva de digger og hva de lytter til.

Hvordan bruker du en referansemiks?

Det er helt vanlig at ørene dine begynner å spille deg et puss når du har jobbet med en miks en stund. Det er lett å miste oversikten og føle at du mister grepet. Noen blir som sagt så oppslukte av sin egen miks at de helt glemmer å sjekke miksen mot omverden. Da er det fort gjort «å få seg en på trynet». Referansemikser er et av de beste verktøyene du har for å komme deg tilbake på sporet sånn at du kan konkurrere med andres mikser.

Men her toucher vi nok noe som er vanskelig. Mange har problemer med å lytte – dvs virkelig kunne gå inn i en låt og skille instrumenter fra hverandre og forstå helheten. Men, dette er heldigvis en erfaringssak så dette kan trenes opp.

En måte og gjøre det på er å stille seg selv en del spørsmål når du lytter på musikk:

 • Hva er det jeg liker med nettopp denne miksen?
 • Viktige ting du bør legge merke til i en miks er nivåer og ikke minst bredde, høyde og dybde
 • Nivåer – hør på hva som er plassert høyt i nivå og hva som er plassert lenger bak i miksen
 • Bredde – hvor er ting plassert i miksen? Sjekk panoreringer
 • Dybde – effekter som reverb og delay får ting inn i miksen og skaper dybde.

Du kan stille enda mer spesifikke spørsmål også:

 • Hvordan er vokalen plassert i forhold til kompet?
 • Er vokalen tørr eller har den effekter på verset? Hva med refrenget?
 • Er vokalen doblet noen steder?
 • Hvordan er gitarene gjort? Er det en eller flere? Er de panorert hardt til høyre og venstre?
 • Er det bassen eller basstromma som er mest fremtredende i miksen?
 • Hvor høy er skarptromma?
 • Er trommene våte eller tørre og «in your face»?
 • Og til slutt: hvordan kan jeg overføre det jeg hører fra referansen til min egen miks?

En grunn til at mange ikke bruker referanser når de mikser er ganske enkelt at det kan være litt smertefullt 

Oppsummert

En referansemiks gir deg et nytt perspektiv på din egen miks. Den kan hjelpe deg i å finne feil og avsløre mangler du kan ha oversett. Det du gjør er rett og slett å overføre det du hører til din egen miks. Hopp frem og tilbake mellom referansen og din egen miks og gjør korrigeringer. Ved å prøve og feile vil du komme på sporet etterhvert.

Bruker du referanselåter garanterer jeg at miksene dine vil låte bedre. Bruk dem – de kan definitivt redde dagen din. Takk for at du stikker innom Schilles LydBlogg!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..