FX – Romklang tips #1

Posted on Updated on

BricastiHer er et enkelt tips jeg vil dele med deg. En elev ønsket å bruke romklang på et stereospor. Men uansett om han valgte Hall, Plate Room eller Chamber så låt det fortsatt uryddig og grumsete. Her er rådet jeg ga ham.

De fleste mikser bruker en eller annen form for romklang eller reverb. Reverb kan få miksen til å låte fyldigere og proffere – du kan få større dybde og skape en ny dimensjon. Men – romklang kan også gjøre miksen utydelig og grøtete.

I disse tilfellene anbefaler jeg at du tar frem et High-pass filter og legger før romklangen på AUX sporet. Ofte er det akkurat det som skal til. Enkelte reverbs kan ha innebygde filtre – så let og se om du finner det først. (Også kalt low-cut filter)

Et High-pass filter drar vekk lave frekvenser og lar de høye frekvensene passere. I dette tilfellet før de når romklangen. Det er jo de lavere frekvensene som skaper trøbbel.

Eksperimenter litt – sett filteret på 50-60Hz og kjør det oppover til du synes det låter tynt. Dra det litt tilbake igjen – da er du der.

Kanskje ikke det mest avanserte trikset i boka, men effektivt det er det.

Les mer om High-pass filteret her

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..