Hvor viktig er mikrofonforsterkeren? Del 2

Posted on Updated on

Solid_State_Logic_SL4064G+

På slutten av ´60 tallet virkelig kokte det i London. Det dukket opp nye artister, nye studioer og det ble gjort mange tekniske nyvinninger som kom til å prege utviklingen i bransjen utover ´70 og ´80 tallet. I del 2 om Hvor viktig er mikrofonforsterkeren skal du få møte noen av personene og produktene som var med på å endre hverdagen. De laget utstyret «alle» skal ha idag. Som original hardware, som klone eller i en aller annen form for plugin.

The British Invasion

Rundt 1963/64 ble britiske rocke- og popband så populære i USA at man kalte det for The British Invasion. Grupper som The Beatles, The Animals, The Rolling Stones, The Kinks og The Who sto i fronten av denne invasjonen. Felles for disse artistene var at de spilte inn platene sine på innspillingsutstyr laget av noen britiske smartinger. Dette banet vei for nytt britisk musikkutstyr utover ´70 og´80 tallet.  Mange mener at dette fortsatt er det beste utstyret som er laget for å spille inn og mikse musikk.

Rupert Neve

neveportraitDet er vel knapt noen som har gjort mer for pro-audio bransjen enn Rupert Neve. Han startet NEVE Electronics i 1961, men gullegget la han i 1970. Da kom 1073 preampen til A88 mikseren. Den var aldri ment som en stand alone enhet, men er av mange lydteknikere regnet som den beste mikrofonforsterkeren du kan få tak i. Lyden kan beskrives som stor, fet og farget. Det skyldes i hovedsak designet på transformatoren som legger til overtoner. Neve 1073 har blitt benyttet på utallige hits siden den kom og den har blitt kopiert x-antall ganger. Trollmannen Rupert Neve har ikke bare laget mikrofonforsterkere og miksere for Neve, men også kommet opp med fantastiske løsninger for Focusrite, Amek og jobber fortsatt for Rupert Neve Designs – hans nåværende firma i en alder av 88.

«Det er vel knapt noen som har gjort mer for pro-audio bransjen enn Rupert Neve. Han startet NEVE Electronics i 1961, men gullegget la han i 1970. Da kom 1073 preampen»

EMINeve
Neve mikser

I overgangen mellom ´60 tallet og ´70tallet var innspillingsbransjen i en rivende utvikling. Det var behov for stadig større og mer avanserte utstyr ikke minst miksebord. EMI TG12345 bordet vi så på i forrige artikkel vokste til 16 kanaler, men nå syntes EMI at nok var nok og besluttet å gi seg med å bygge miksebord. Valget falt på mikseren over fra Neve. Den hadde 36 innganger og 24 utganger. Det var en teknisk bra mikser med gode specs og lydkvaliteten ble beskrevet som ren med bra frekvensresponse og bra dynamikk, men heller ikke denne var like musikalsk som de gamle REDD konsollene.

Helios

Den kjente teknikeren Dick Swettenham hadde bygget studiomiksere i mange år hos Olympic Sound Studios da han på slutten av ´60 tallet hevdet at dersom eierne la forholdene til rette for ham, skulle han bygge den beste og mest musikalske lydmikseren til dags dato. Det fikk han og Swettenham, som tidligere hadde  jobbet i Abbey Road, gjorde Olympic til kanskje det hotteste studioet i London. Studioet tiltrakk seg mange av de mest kjente bandene på den tida som The Yardbirds, The Rolling Stones, Jimi Hendrix, Led Zeppelin og også The Beatles. Andre kjente teknikere som jobbet i Olympic var bl a Eddie Kramer (Jimi Henrix) Keith Grant (Procol Harum) og Gus Dudgeon (Elton John).

«Den kjente teknikeren Dick Swettenham hadde bygget studiomiksere i mange år hos Olympic Sound Studios da han på slutten av ´60 tallet hevdet at dersom eierne la forholdene til rette for ham, skulle han bygge den beste og mest musikalske lydmikseren til dags dato»

Etter en tid etablerte Swettenham sitt eget firma. Han ville selge mikseren til andre. Navnet ble HELIOS. Firmaet ble en hit og han bygget blandt annet mikseren til Apple studioet til The Beatles i Saville Road.  Idag får du Helios plugins fra bla a Waves og UA. Du kan kjøpe 500-moduler her

lenny kravitz helios
Lenny Kravitz og hans HELIOS mikser

Trident

Fra The Golden Age of Rock´n Roll må jeg også ta med Malcolm Tofts Trident miksere.

analog_desk_lrg

På ´60 tallet var åpenbart London et utrolig kult sted å være. Her kokte det med nye band og midt i Londons ville uteliv ble Trident Studios etablert i Soho i 1967. Studioet lå omtrent vegg i vegg med legendariske The Marquee Club. Flere kjente artister som The Beatles, T. Rex, Mannfred Mann, Genesis, Queen, Frank Zappa og James Taylor spilte inn og mikset skivene sine her.

Trident Studios lå langt fremme i den tekniske utviklingen og var de første studioet i UK som hadde Dolby noise reduction og 8 spors innspillings muligheter. Trident hadde en avslappet atmosfære og de klarte å ligge foran på den tekniske biten. Det tiltrakk kjente lydteknikere som Eddie Kramer, Ken Scott og Glyn Johns kanskje tre av de beste teknikerene ever.

I 1971 ble Malcolm Toft studio manager for Trident og han ønsket en ny mikser som kunne tilpasses den nye 24 spors båndopptakeren han ønsket seg. Han og eieren Barry Sheffield dro til NEVE for å se om de kunne komme opp med en løsning, men mikseren de kom opp med var alt for stor, for dyr og manglet 24 spors monitoring. Det gikk opp for Toft at han måtte bygge sin egen mikser. Den originale A serie mikseren ble bygget til Trident Studios, men ryktene gikk fort om denne revoiusjonerende mikseren. Det ble bare kun bygget 13 stykker av denne originale A serien og de har oppnådd legendestatus. Det gjorde den pga mikrofonforsterkeren og eq delen.

«Trident Studios lå langt fremme i den tekniske utviklingen og var det første studioet i UK som hadde Dolby noise reduction og 8 spors innspillings muligheter»

Harrison

Harrison
Harrison Console

Harrison er for mange et litt ukjent og hemmelig merke, men mange av de mest kjente platene har blitt spilt inn og mikset på Harrison bord. I Polar Studios i Stockholm gjorde ABBA alle skivene på Harrison og Bruce Swedien brukte samme merke på både «Thriller» og Bad» albumene til Michael Jackson. I Norge har Jan Erik Kongshaug brukt Harrison i Rainbow Studio i en årrekke. Harrison var med SeriesTen™ verdens første helautomatiserte miksebord.

 

 

API

API er et amerikansk merke som har stått løpet siden slutten av 1960 tallet. Mange av deres produkter, som mikrofonforsterkeren 512 og bus kompressoren 2500, har lenge vært mange teknikeres våte drøm. API´s store sjakktrekk er imidlertid deres Lunchbox system. Et system bestående av en Lunchbox med plass til 6, 8 eller 10 moduler. Det geniale er at du trenger ikke bare bruke API´s egne. Mange av de beste leverandørene har laget modulerer som passer 500-systemet. Du kan blande mikrofonforsterkere fra  f eks API, Neve, Chandler, Great River, LaChapelle Audio eller Maag Audio og du kan blande de med eq og kompressorer fra merker som SSL, Shadow Hills, Daking eller Tonelux for å nevne et utvalg. Det betyr full frihet til å velge karakter som du selv ønsker. Lunchboxen er dessuten så liten og hendig at du kan ta den under armen skal du på uteopptak.

API 500-6B-HC Lunchbox
API Lunchbox 500-6B-HC

1980 tallet

Sent i 1979 ble en ny legende født – Solid State Logic SL4000E Master Studio System mikseren så dagens lys. SSL mikseren forandret hvordan musikk ble spilt inn og mikset. Den hadde nemlig Total Recall dvs mulighet til å lagre settingene på mikseren. En helt ny generasjon lydteknikere og produsenter kunne nå arbeide med prosjekter på en global basis ganske enkelt med å ta med seg en floppy disk med dataene fra studio til studio. I løpet av få år hadde alle de store studioene i verden installert denne legendariske miskeren. SSL konsollene var definitivt med på å forme ´80 talls soundet. Den forandret verden fordi den hadde en fanatstisk kompressor og ikke minst en gate på hver kanal. Vi husker vel alle de gatede (Phil Collins) trommene på 80 tallet gjør vi ikke….Uansett, SSL hevder at 4000 serien er mikseren bak flere platinum album enn alle andre miksebord tilsammen!

ssl4000e
SSL 4000e. Photo: Audiofanzine

Oppsummert

Alle miksebordene og preampene jeg har gått igjennom i denne artikkelserien har en egen sound og karakter. De inneholder bra komponenter og mange er satt sammen for hånd. Dette er en grunn til at du må betale mye for å få lyden av disse klassiske enhetene. Åpner du opp en Behringer boks så skjønner du hva jeg mener.

Så hvor viktig er en mikrofonpreamp for lyden da? Jeg vil si det sånn at en mikrofon og en preamp må spille sammen. Du kan ha en mikrofonforsterker som forer mikken med for lav impedanse og på den måten forandrer mikrofonens tonale kvalitet. En god preamp kan tilføre en herlig karakter og farging av lyden. Og det er dette «alle» vil ha fordi digitalt er kjønnsløst og sterilt.

Uansett hvor bra en mikser er laget  – enkelte ganger er det ikke ønskelig å sende lyden gjennom en hel mikser med mange elektroniske kretser. Det vil jo skje en form for endring og  t.o.m en degradering av lyden. Dessuten – disse miksebordene er fortsatt dyre i innkjøp og krevende å reparere og å holde i tipp topp stand. Derfor kjøper de fleste separate dedikerte mikrofonforsterkere idag.

3 kommentarer til “Hvor viktig er mikrofonforsterkeren? Del 2

  Jan Erik said:
  3. juni 2020, kl. 11:36

  Hei, hva med en artikkel om nåtidens preamps? High end/budget samt plugins… 🙂 ?

   Mikkel Schille responded:
   4. juni 2020, kl. 15:23

   Hei Jan Erik
   Takk for bra innspill. Interessant det, men tester som dette krever mye tid i tillegg til tilgang på ulike preamper.
   Absolutt noe jeg kan se på etterhvert det. Noen spesielle du har i tankene?

    Jan Erik Martinsen said:
    4. juni 2020, kl. 17:46

    Takk for svar. Det er jo ofte meget sterile preamper idag som sitter i interfaces og som farges ved opptak eller i miks av forskjellige former for gain/vreng. Du kunne omralt noen preamper som selges/brukes i dag innenfor «pro amatør» nivået som gir noe av denne fargen fra start!? Mainstream tilgjengelige. Jeg er selv amatør men synes de 5-6 preampene jeg har prøvd alle gir forskjellig farge. Nå da jeg har fått meg uad apollo 6x, undrer jeg på om jeg skal kjøpe en «ordentlig analog» preamp i tillegg. De andre preampene jeg har / har hatt kan ikke måle seg m uad selv uten en unison-preamp inne for å gi preampen karakter av klassikerne som du så godt beskrev i bloggen. Da virker det som om jeg evt må opp i pris, men hva? Var noen fine tips i en bok av owsinkski om gamle klassikere- og nye klassikere, og budget mikker som kunne være bra. Noe slikt om preamper!? Uansett. Takk for bra blogg.

    Hilsen jan erik

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..