Miksing – 10 miksefeil du bør unngå

Posted on Updated on

AvidS6Å mikse lyd er moro, men krevende. Det er mange feller å gå i. Her er en liste over de vanligste feilene nybegynnere og andre – meg selv inkludert – gjør

1. Du har ikke et overordnet mål eller en visjon

Hvor skal jeg? Hvor vil jeg…. Har du ikke et mål, men bare mikser i vei blir miksen fort et skudd i blinde. En miks skal være forlengelsen av innspillingen. Innspillingen bør ha en intensjon, en mening. Derfor trenger miksen også en mening. Har du ikke det, kommer du kanskje i mål med noe og miksen vil mangle helhet. Like viktig som å ha et overordnet mål er riktig arbeidsflyt og struktur når du mikser

2. Dårlig timing / surt og falskt

For meg oser det amatør når jeg hører produksjoner med dårlig timing og hvor et eller flere innslag er ustemt. Folk er så vant med at ting er på plass at å være sloppy her – det holder rett og slett ikke lenger. 

Å spille inn en låt er som å bygge et hus – står ikke grunnmuren støtt blir det bare verre og verre jo mer du legger på. Det er ikke sånn at alt må spilles inn og kvantes, men det må ryddes opp før du fortsetter å mikse.

3. Du overlesser miksen med bass

Klassisk nybegynnerfeil og klassisk feil for mange viderekommende. Bass er tøft, men feilen ligger i at man tenker mengde bass og glemmer «hvordan skal jeg få bass til å funke i miksen». Her toucher vi igjen inn på basstromme vs bassgitar/synth problematikken. Hvem skal dominere…

Nei – du får ikke en miks til å funke bare ved å stappe mer bass inn i den. Det er som om det er en skjult grense et sted. Passerer du den føles det som om det hele halter og stopper opp og miksen blir rett og slett umusikalsk. Få kontroll i bunn.

4. Det låter harskt i toppen

Når vi har stappet miksen full av bass begynner det fort å låte ullent og da er kjekt å feie til med litt i andre enden av spektrumet. Nå er det alltid lettere å kontrollere diskaneten enn bassen i et hjemmestudio så vær forsiktig – ikke overdriv her heller. Ingen liker mikser som låter harskt i toppen. Nå snakker vi i området 2-5kHz. Bruker du i tillegg dårlige digitale eq’er som ofte låter kornete og kjipt i dette området er du fort på bærtur.

Ofte forbigått i stillhet er også de-essere. Vokal er det viktigste i miksen så det å investere i en god de-esser er noe av det første du bør gjøre. Det finnes mange bra på markedet. (den som følger med Pro Tools suger) De-essere funker forøvrig ypperlig på hi-hats også.

«Nå snakker vi i området 2-5kHz. Bruker du i tillegg dårlige digitale eq’er, som ofte låter kornete og surt i dette området, er du fort på bærtur»

5. Du har faseproblemer

Ahhh, fase. Dette ekle fenomenet som dessverre mange hjemmestudioeiere sliter med. Jeg prøver meg på en forklaring – Hvis du spiller inn et instrument med mer enn én mikrofon, er det alltid en sjanse for at små tidsforskjeller mellom de ulike innspilte signalene vil skape kansellering av frekvenser i miksen. Ok, her er et typisk eksempel – skal du mikke en skarptromme fra over og undersiden vil mikkene motta signalet med motsatte fase og du må snu fasen på en av dem – som regel undermikken. Gjør du ikke det vil det skarpen låte slapt, hult og bassfattig.

Det er ikke bare instrumenter som er tatt opp i stereo som kan gi faseproblemer – den fete strykepadden i synthen din kan ramle fullstendig sammen og bli helt borte i mono hvis du har fasefeil f eks i en av kablene. Det samme kan skje når du summerer stereo mikrofonpar og når du gjør om romklang og andre effekter til mono. Jeg er alltid på vakt etter ting som låter ultra-bredt i miksen – sånn veldig utenfor høyttalene. Så gjør deg selv en tjeneste – sjekk alltid miksene dine i mono

«Spiller du inn et instrument med mer enn én mikrofon, er det alltid en sjanse for at små tidsforskjeller mellom de ulike innspilte signalene vil skape kansellering av frekvenser i miksen»

6. Du panorerer feil

Jepp, enten panorerer du for ekstremt dvs for hardt ut til sidene, eller så ligger altfor mye i midten. Er du hypp på en miks som vil forvirre folk er det bare å kjøre på. Seriøst – det er viktig å utnytte bredden og dybden i en miks. Se denne artikkelen for mer om panorering

7. Feil bruk av plugins / for mye effekter

Mange prøver å få en miks spesiell ved å stappe eq, kompressor og tonnevis med effekter på ethvert spor. De som har erfaring prøver å bruke minst mulig prossessering og på den måten beholde særegenheten i produksjonen. Er det behov for kreativt å endre karakter på et spor så skal man selvfølgelig gjøre det.

Romklang/reverb og andre effekter er enkelt å legge på i enhver DAW. For mye og du er ute og kjører. Ikke minst feil romklang. Sjekk også dette FX-tipset. Husk at å la et spor være helt tørt også kan være et kraftig verktøy i seg selv.

8. Du bruker ikke flere sett med monitorer når du mikser

Med ett sett høyttalere får du et begrenset perspektiv på miksen din. Bytt jevnlig til et annet sett som har en annen karakter og sjekk. Bruk gjerne pc høyttalere og ikke minst sjekk på et headset du kjenner. Ta jevnlige pauser. Personlig liker jeg å jobbe med en miks til jeg føler jeg nærmer meg slutten så gir jeg meg og så setter jeg miksen på morgenen dagen etter. Da har miksen kvernet såpass mye rundt i hodet på natta at jeg vet hva som skal til for å få avsluttet den. Les denne artikkelen for mer info om studiomonitorer

1001-0

Monitorer som Avantone Mix Cubes kan gi deg et annet perspektiv

9. Du jobber for lite med automasjon

Bare å sette opp og la stå fungerer utrolig sjelden og bare i de tilfellene da musikere er ekstremt bevisste med dynamikken. Til og med da må du inn og korrigere enkelte steder.

Jeg synes det er trist å høre mikser hvor teknikere og produsent tror at å sette opp faderne er nok. Du må jobbe med miksen – lag kontraster og skap interesse!

10. Du bruker ikke referanser når du mikser

En av mine kjepphester. Jeg har til og med en egen artikkel om emnet🙂 Referanser er magiske og du kan lære masse av dem når du mikser. Hva er en referanse? Det er å bruke et lydspor av en annen artist som du vet låter fett og som er i samme sjanger og har omtrent samme instrumentering som miksen du jobber med. Jobb med miksen din og sammenlign med referansen. Hva er det som er så magisk med det? Når du har mikset en stund kommer tvilen. Alle får den. Med en referanse får du enkelt en bekreftelse på om du er på rett vei eller om det f eks er for mye bass – for lite i toppen – om vokalen er for høy eller lav osv.

«Bruker du referanser, øker sjansen for at du kan levere mikser som vil låte fint overalt»

En ting til:

11. Miksen din er overkomprimert / limitert

Har du brukt tid på å balansere sporene dine og fått frem det du ønsker med eq, ja da er kompresjon neste trekk. Med en kompressor kan du få mer trøkk, pønsj og mer rett i trynet lyd. Produksjonen din kan rett og slett låte «dyrere» med riktig mengde kompresjon. I artikkelen «Hva er en kompressor» kan du plukke opp mye nyttig om temaet. Det fine med kompressor er at skjønner du først konseptet, så kan kompressoren fort bli din beste venn.

Dessverre er det lett å bli for ivrig og dra på for mye. Ikke minst heavy bruk av limiter er fristende. Det straffer seg fort. Miksen blir flat, livløs og kjedelig. Dette er kanskje et av de mest debaterte temaene blant lydfolk og musikere for tiden. Mange mener at «The Loudness War» er over og at dynamikk igjen har blitt viktig. La oss håpe. Sønderkomprimerte låter er bare tragisk og kan være en av grunnene til at musikk faktisk selger dårligere. Stikk i strid med gamle oppfatninger om at jo høyere jo bedre.

«Mange mener at «The Loudness War» er over og at dynamikk igjen har blitt viktig. La oss håpe»

Én kommentar til “Miksing – 10 miksefeil du bør unngå

    milanking said:
    28. april 2015, kl. 12:51

    Mange gode poenger, men er ikke helt enig i at automasjon er en nødvendighet. Mange produksjoner nå til dags låter veldig flatt hvor hvert eneste ord og strofe høres nøyaktig like godt gjennom låta, men det er ikke nødvendigvis et krav hos lyttere eller moderne musikkbransje. Arcade Fire – The Suburbs har NULL automasjon(alt gjort på analogmikser med alle protoolsspor i 0dB) og vant Grammy, Polaris, Brit Awards samt en hel haug med utmerkelser på de mange årets album lister verden over. Sier ikke at man absolutt ikke skal gjøre automasjon, men husker på at det er et verktøy man KAN bruke om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..