Innspilling – Slik får du et bedre «click track»

Posted on Updated on

Click Track Statisk – robotaktig – det svinger ikke. Dette er de vanligste innvendingene når temaet click track dukker opp. Mange musikere krymper seg bare de hører ordet. Likevel – click er en nødvendighet og brukes i så og si alle moderne musikkproduksjoner. Her er fem tips som kan hjelpe når du skal spille inn musikk med et click track.

Hva er et click track?

Et click track i en musikkproduksjon er en betegnelse for en gjentagende lydpuls – gjerne en metronom – som angir tempo til musikerne under en innspilling. Å øve skalaer til en metronom kan funke fint – men alle som har prøvd å spille inn musikk med metronomer vet hvor kjedelig og livløst det fort kan bli. Likevel – de fleste moderne musikkproduksjoner baserer seg i stor utstrekning på en DAW (Digital Audio Workstation) med en MIDI sekvenser og harddisk redigering. Det er å få som gjør forsøket med å spille inn uten det sikkerhetsnettet det er å ha en ferdig ramme med click track.

Metronome

Hva kan jeg gjøre?

Har du lite trening i å spille til metronom og hater tikk-tokk-tokk-tokk clicket i DAWen din – da er sjansen stor for at du vil slite med få spilt inn sporene dine i «time». Du er så absolutt ikke alene. De fleste instrumentalister sliter med å finne groovet og den rette viben når de må spille etter et statisk click track. Heldigvis – det finnes måter som gjør at musikere kan spille inn med den rette feelingen.

 

Her er noen tips:

1. Bytt lyden på click tracket. Du kan bytte selve lyden på click tracket i din DAW. Prøv deg frem – det kan absolutt hjelpe

2. Bruk en perkusjons loop. I stedet for en statisk lyd bruk en shaker, tamburin eller andre perkusjonslyder. Mange liker å spille inn med den litt «løsere» feelingen perk gir.

3. Bruk en trommemaskin. Lag selv et enkelt beat med kick, skarpe og hihat. Finn ut hvilke lyder som funker. Bruk samples som trenger igjennom headsetmiksen. F eks kan en woodblock i stedet for en skarp, cabasa i stedet for en hihat osv gjøre det enklere for en trommis å følge clicket.

4. Bruk ekte trommelooper. Funker knallbra skal du gjøre litt «tyngre» låter. Da blir det for fislete med en enkel shaker. Du kan finne gratis trommelooper som får deg igang hos bl a  Real Drum Samples

5. Ikke bruk et click track. Har du prøvd alt og det fortsatt ikke funker kan det være et tegn på at låta kanskje ikke bør spilles inn med click. Dessverre er det sånn at legges ikke fundamentet (les trommer og bass) riktig dvs i «time» – er det vanskelig å legge flere instrumenter oppå. Når det er sagt så funker mange sjangere fortsatt best når tempo varierer naturlig.

 Oppsummert

Å bruke click track har nærmest blitt obligatorisk innen moderne musikkproduksjon. Det vanskelige er å få en naturlig feeling når du spiller inn.  Snakk gjerne med musikerne før de kommer til deg om hva slags click de ønsker. Gjør du det kan mye frustrasjon og bortkastet tid unngås.

Et tips til slutt – legg gjerne inn «cues» eller «markers» som kan hjelpe deg og musikerne dine å vite hvor dere er i låta. Dette kan være en tamburin eller en kubjelle som du fjerner når innspillingen er ferdig. «Cues» og «markers» kan legges inn f eks to takter før soloen er ferdig. Da slipper dere å telle alle 64 taktene hvis gitaristen har fått knallfot:-)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..