Verdens første hjemmestudio

Posted on Updated on

En stor del av utviklingen innen multikanals innspilling kan vi takke gitarist, komponist og lydtekniker Les Paul. Hans eksperimenter med lydbånd og båndopptakere på begynnelsen av 1950 tallet førte frem til den aller første bestillingen av en 8 spors båndopptaker fra amerikanske Ampex i 1957.

Les Paul’s innspillinger med kona Mary Ford, var de første som tok i bruk multitracking hvor man kunne spille inn asynkront dvs separate elementer kunne spilles inn på forskjellige tidspunkt. Han kunne altså lytte til spor som allerede var innspilt samtidig som han kunne spille inn nye spor.

Les Paul fikk ideen til 8 spors innspilling i 1953. Han tok først kontakt med et firma med navn Westrex som mente det var umulig å gjennomføre prosjektet. Det var Ross Snyder hos det San Francisco baserte firmaet Ampex som i 1956 løste problemet med å lage verdens første 8 spors, 1″ båndmaskin med “Sel-Sync”. Den fikk navnet The Octopus.

Les Paul (som egentlig het Lester William Polfuss) trengte en mikser med 8 kanaler som han kunne bruke sammen med dette vidunderet. Han henvendte seg til Rein Narma Audio Engineering som skapte mikseren du ser på bildet. Narma er også mannen bak verdens mest ettertraktede kompressor/limiter Fairchild 660/670 (mono/stereo)

Mikseren hadde 8 inputs og 3 outputs, EQ på hver kanal, var modulær og hadde full patchbay. Fun fact er at Les Paul hadde det første ordentlige hjemmestudioet allerede i 1956 og han hadde 8 spors innspilling tilgjengelig nesten 12 år før de store kommersielle studioene!

lespaul1968prototype-body-650-80

I 2012 ble «hjemmestudioet» og flere av gitarene til Les Paul solgt på auksjon. Mikseren innkasserte den nette sum av $106.000 og gitaren til venstre – en 1968 Prototype Gibson Les Paul Custom Recording Model dro inn hele $180.000. Hans Elam 251 Telfunken mikrofon gikk for $28.000

Les Paul ville fylt 100 år 9 juni i år. (1915-2009)

Du kan lese mer og se flere bilder av Les Paul’s studio på AES sine historiske sider

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..