Dagens tips #1 – Hva er en mixbuss kompressor?

Posted on Updated on

I dag lanserer jeg en ny spalte her på bloggen. Den får navnet «Dagens tips» – men jeg kan allerede si nå med sikkerhet at jeg ikke kommer til å klare å poste innlegg hver eneste dag. Det er rett og slett ikke mulig med dagens jobbsituasjon, innspilling og miksing av musikk og reising i helger og ferier.

Dette blir tips som er litt enkle som mange sikkert kjenner til fra før, men som er gresk for nybegynnere. I noen tilfeller blir det bare enkle forklaringer på tekniske uttrykk som du bør kunne.

Tipsene vil bare ligge her på bloggen – ikke på Facebook-siden, så hvis ønsker dem raskt bør du legge inn mailadressen din i menyen litt lenger ned på høyre side her på bloggen.

Noen av tipsene vil jeg utdype, men det blir i senere artikler. Uansett – her er mitt aller første «Dagens tips».

I artikkelen Hva er en kompressor? så vi på hvordan vi kan sette opp en kompressor og noen av fordelene med å komprimere. Men, hva er en mixbuss kompressor?

Hva er en mixbuss kompressor?

En mixbuss kompressor er en kompressor du setter på stereoutgangen (main L/R) på en DAW eller et miksebord. Mixbuss kompressoren brukes til å få kontroll på totaldynamikken og for å «lime» alt sammen til en helhet.

I tillegg til å komprimere individuelle spor, bruker mange teknikere en mixbuss kompressor på stereoutgangen for å forme og lime lyden sammen

Kan også bli kalt en stereo buss kompressor fordi konseptet med å komprimere hele miksen også kan overføres til komprimering av subgrupper. F eks – lager du en subgruppe av alle trommene i en miks – kan du bruke en stereo buss kompressor på denne gruppa.

SMC2BMperspektiv
Godsaker fra Tube-Tech; SMC 2BM

Noen kjente buss kompressorer

Kjente kompressorer som blir brukt til formålet er Neve 2254/33609, API 2500, Manley Vari MU, Tube-Tech LCA 2B, Summit Audio DCL-200 og ikke minst SSL G Series Master Buss compressor. Den lå i masterseksjonen på SSL 4000 mikseren og endret lyden på musikk på ´80 tallet.

Disse kompressorene er analoge juveler og koster deg fort 30-40.000.- og oppover i hardware versjonene. Men, heldigvis har det kommet bra emuleringer i form av plugins fra bl a Waves og UA Audio som har kopiert SSL kompressoren og ikke minst har Slate Virtual Bus Compressor gjort livet enklere når du mikser i selve komputeren eller «in the box» som det heter.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..