Dagens tips #3 – Hvor høyt skal overhead mikrofonene plasseres?

Posted on Updated on

Å spille inn trommer er noe av det morsomste jeg vet. Helst med en god trommis med trommer som låter fett og cymbaler som låter fint. Gode mikrofoner tilgjengelig hjelper også. Men hvordan plasseres mikrofonene? Ikke minst, hvor høyt skal overhead mikrofonene stå?

Rom eller ikke rom

Når du gjør innspilling og skal ta opp lyd er avstand mellom mikrofon og kilden viktig. Jo lenger unna kilden mikrofonen står, jo mer får du med av rommet. Avstand og type mikrofon bestemmer mye av resultatet. Veldig avgjørende ved innspilling av trommer.

Men før du bestemmer deg for hvor høyt de skal plasseres og om mye eller lite rom er det du vil ha, bør du tenke igjennom om du ønsker å

  • Fange lyden av hele trommesettet eller om du
  • Ønsker mest fokus på cymbalene

Mange valg

I de fleste tilfeller er hensikten med å bruke overhead mikker å fange et balansert bilde av hele trommesettet. For å få ytterligere punch brukes separate mikker på de individuelle trommene i tillegg.

«I enkelte tilfelle holder det med en enkel mikrofon riktig plassert over settet, men i de aller fleste tilfeller er det behov for å rigge opp et stereopar eller fler for å fange alle detaljene»

Men, hvor høyt?

Jeg tror ikke det finnes noe fasitsvar her. Det er helt avhengig av hvor stort trommesettet er og hvordan trommesettet er satt opp. Noen liker å ha cymbalene lavt nesten helt nede på tammene. Andre har cymbalene langt høyere. Men det viktigste – hvor mye lyd er det i cymbalene i forhold til resten av settet og da snakker vi ikke bare om plassering men om spillestilen til trommeslageren. Spiller han/hun hardt eller løst – slår han/hun hardere på cymbalene enn på resten av settet osv.

Hva slags lyd?

Og til slutt et par viktige ting til. Hvordan er rommet trommene står i? Og hva slags lyd er du, trommeslageren og evt produsent på jakt etter. Det kan være greit å ha et mål før du begynner.

Dessuten sjekk om det holder med en mikrofon (mono) eller om du trenger et stereosett (eller flere) for å fange hele settet. Her er det bare å sette i gang å eksperimentere.

«Det viktigste for meg er å få en balansert lyd mellom alle cymbalene. Overhead mikkene er feil plassert når én crash stikker seg ut og er mye høyrere enn de andre cymbalene»

Her er noen generelle råd

Begynn med å plassere overheads rett over hodet til trommisen. Det er et greit utganspunkt.

  • For å minimere romlyd senker du overhead mikkene og peker dem mot midten av settet.
  • Ønsker du mer rom, hever du dem og vinkler dem litt vekk fra trommene
  • Bruker du mikrofoner med kulekarakteristikk får du med mere av rommet
  • Bruker du mikrofoner med kardioide eller nyrekarakteristikk får du mindre rom
  • Får du for lite ride cymbal, bør du vurdere å rigge opp en egen mikrofon på denne
  • Det er viktig å få en god balanse mellom hi-hat og ride sånn at det låter naturlig når trommisen skifter mellom disse
  • Sett alltid opp et sett med rom mikker i tillegg for å fange ambience dvs lyden av rommet. De kan være til stor hjelp
  • Velg kondensator eller båndmikrofoner som overhead mikrofoner

Oppsummert

Som du skjønner, her er det mange variabler, men det er ikke så vanskelig som det høres ut. Bruker du tid på å eksperimentere sammen med en god trommeslager vil du finne ut av hva som funker og ikke funker. Ønsker du å lese mer om trommelyd bør du sjekke denne artikkelen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..