Bør jeg bruke additiv eller subtraktiv EQ?
Additiv og subtraktiv EQ betyr ganske enkelt å legge til eller å trekke fra på en equalizer. Men, er det likegyldig om du booster eller kutter?
Å Booste eller ikke booste
Skal du forbedrer lyden med en EQ, er det stor forskjell på om du gjør det med en «liten touch» eller om du peiser på og håper på det beste.
Nybegynnere tror ofte at den eneste måten å forbedre lyden på er å legge til. Grunnen til det er at alt låter bedre når det er høyere. Men det finnes alternative måter å gå frem på.
Litt historie
Hvis vi går tilbake i tid til da vi spilte inn og mikset kun på analogt utstyr, ikke minst båndmaskiner, må vi huske at det var mye støy vi måtte sloss mot. Var du ikke nøye med signalbehandlingen og nivåene, ville opptak og ferdige mikser ha sus. Tildels mye sus eller hiss som det heter.
En av tingene som tilførte mye støy var ufornuftig bruk av EQ. Du får som oftest mest støy med overdreven bruk av ADDITIV EQ.
Subtraktiv EQ
Så for å unngå støy og andre artifacts som forringet lyden, lærte teknikere seg å ta i bruk SUBTRAKTIV EQ
En teknikk som funker på den måten at du fremhever «gode» frekvenser ved å fjerne «dårlige» frekvenser som maskerer eller dekker til de gode.
Digital verden med Subtraktiv EQ
I dag lever vi riktig nok de fleste av oss i en heldigital verden med såpass bra utstyr at støy ikke lenger er noe stort problem.
Likevel SUBTRAKTIV EQ har mange fordeler
- Kutter du frekvenser på noen spor åpner det opp rom for andre instrumenter
- Når du kutter, minsker som oftest volumet og du får mer headroom
- Mindre sjanse for overload på kanalen, gruppen og/eller masterbussen
- Subtraktiv EQ tilfører mindre faseproblemer
- Du blir ikke lurt til å tro at det låter bedre som ved Additiv EQ
Additiv eller Subtraktiv EQ?
Skal jeg legge på eller trekk fra? Jeg har sett at mange prøver å hype SUBTRAKTIV EQ. Jeg er selv stor fan av konseptet, men det er ikke det eneste saliggjørende og ADDITIV EQ er på ingen måte en av de syv dødssynder. Har sporet ditt behov for 6dB i toppen og det låter bra – da legger du på 6dB i toppen.
Selv begynner jeg alltid med å finne frekvenser jeg kan trekke fra. Jeg liker å få dratt vekk det jeg ikke trenger. På den måten har jeg ryddet vekk det unødvendige og jeg kan lettere høre om det er behov for å legge til. Og som oftest er det ikke behov for så mye eq heller når det verste er dratt vekk.
Oppsummert
Du kan booste og du kan kutte, men personlig mener jeg at SUBTRAKTIV EQ i langt større grad lærer deg å lytte på lyden av instrumentene og miksene du jobber med. Denne metoden krever litt mer tålmodighet, men du blir belønnet i det lange løp.
Til slutt – ikke hiv deg over en EQ av gammel vane eller fordi alle andre gjør det. Nøkkelen ligger i å bruk øra og virkelig lytte etter det kilden trenger.