Innspilling – 5 ting du bør sjekke før du trykker «record»

Posted on Updated on

Det er mange ting som skal sitte før du trykker påden røde record knappen. Her er fem ting du bør ha på stell

1. Låter instrumentet du skal ta opp bra?

Det gjelder å ha så god lyd når du skal ta opp som overhodet mulig. Selv om mulighetene nesten er uendelige i dag, bør du styre unna «vi tar det i miksen» mentaliteten og bruke tid på å få så god lyd som mulig når du spiller inn.

Et godt opptak vinner alltid over et dårlig opptak uansett hvor gode plugins du bruker i etterbehandlingen.

2. Har du rett mikrofon til jobben?

Mikrofoner har vi snakket mye om. Lær deg de forskjellige typene, hva retningskarakteristikker har å si og les deg opp på hvilke mikker som bra teknikere anbefaler og hvorfor.

3. Har du riktig avstand mellom mikrofoner og instrument?

Står mikkene for langt unna får du mye av rommet og andre instrumenter. Står de for nærme får du fort en ubalansert og umusikalsk lyd med for mye attack og lite av selve «kroppen» til instrumentet. Lytt til instrumentet mens musikeren(e) spiller og prøv å finn «the sweet spot» dvs sett mikken(e) der det låter best. Husk at instrumenter trenger luft rundt seg for å låte bra.

3. Er mikkene i fase

Bruker du flere mikker må du sjekke om mikkene er i fase. Bruk et fasemeter og husk 3:1 regelen

strat

4. Har du sjekket kablene?

Dårlige kabler er krise. Jeg har hatt gitarister i studio med anlegg til godt over 100.000 kr hvor lyden har blitt ødelagt av elendige jackkabler til 30kr.

Sjekk at kablene er riktig loddet. Det kan du enkelt kontrollere med en kabeltester. Gode kabler betyr mye. Kabler fra Mogami og Klotz, gjerne med Neutrik kontakter, har bra kvalitet og gir deg det du trenger.

5. Hvordan låter det i kontrollrommet i forhold til i innspillingsrommet?

Den avgjørende testen. Klarer du å fange lyden av instrumentet eller stemmen? Låter det like åpent og naturlig eller er det noe som mangler?

Låter det feil bør du prøve å flytte mikrofonen(e) eller til og med bytte dem. Kombinasjonen av mikrofon og mikrofonforsterker er også viktig. Bruker du en micpre som passer til mikrofonen vil du klare å fange helheten bedre. Eksperimenter derfor gjerne med en annen kombo hvis du føler at du er langt unna det du jakter på. EQ er det siste du bør gripe etter.

Låter det feil bør du prøve å flytte mikrofonen(e) eller til og med bytte dem

Oppsummert

For å få bra lyd er du avhengig av musikeren, instrumentet, evt amp, micpre/mikrofon og ikke minst rommet. Start med å lytte på musikeren og instrumentet der de står og finn deretter ut hvordan du skal plassere mikrofonen(e) for å få et best mulig opptak. Bruker du litt tid på å finne rett mikrofon og å ekperimentere med avstand er sjansen stor for at du lykkes:)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..