Akustikk – Verdens stilleste rom

Posted on Updated on

Anechoic chambers eller ekkofrie rom på norsk, brukes i vitenskapelig sammenheng og til testing av utstyr. Du finner de hos utstyrsprodusenter som Neumann og JBL, men også i Moss hos høyttalerprodusenten SEAS. Nylig ble det satt en verdensrekord innen akustikk gjort i et ekkofritt rom. Den føk rett inn i Guinness Book of World Records

anechoic_chamber
Ekkofritt rom – anechoic chamber

Vi sier at mennesker starter å høre fra 0dB (SPL). Vi kaller dette høreterskelen. Dette er det laveste lydtrykk ørene våre oppfatter. Å komme så langt ned er ikke så lett som en skulle tro.

En normal samtale på 1 meters avstand ligger rundt 60dB og svak støy inne i et hus ligger på 30dB. Selv bra dempete lydstudioer har lydnivåer på rundt 15-20dB. Enda verre blir det hvis vi tenker oss at 10db er en halvering eller dobling av lyden fordi desibelskalaen er logaritmisk.

Å gå inn i et ekkofritt rom er faktisk ganske ubehagelig. Etter en stund hører du bare hjertet og blodet strømme rundt i kroppen. Det sies at du klikker etter 45 minutter inne i et sånt rom. Den skrikende stillheten sammen med tankene dine og hjertebankingen tar overhånd.

Lenge har rekorden i et slikt rom vært -9.4dBa (minus 9.4dBa) i følge Wikipedia.

Microsoft

Det du kanskje ikke vet er at Microsoft har et eget audio laboratorium. De ønsket å senke terskelen ytterligere. Rett og slett sette ny verdensrekord.

I Building 87 Microsoft Campus i Redmond Washington befinner det seg tre ekkofrie rom og her utførte de nylig tester. Microsoft sier – «Vi er nå helt i yttergrensen av hva vi kan klare å måle» fordi luftmolekyler som treffer hverandre måler -23dBa.

I videoen under kan du se hvor lavt de kom.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..