5 studioer som bare må besøkes!

Posted on Updated on

Abbey_Road_Sign_Sander_LammeDet finnes mange utrolige fete lydstudioer rundt om i verden. Jeg har satt opp en liste med studioene som står på min «Bucket list». Som sagt mange godbiter å velge mellom – her er mine topp 5

1. Abbey Road Studios, London

Verdens mest berømte lydstudio! Basta. Punktum. Finale. Studioet «alle» ønsker å besøke Vi snakker The Beatles, Sir George Martin, Sir Edward Elgar, Pink Floyd, U2, Oasis, The Shadows og Radiohead og oppfinnelser som ADT (automatic double tracking), Flanging og ikke minst verdens mest kjente fotgjengerovergang.

Her er en oversikt over låtene gjort i dette berømte studiokomplekset

Beatles-Abbey-Road
Iain Macmillans legendariske bilde viser en barfot McCartney i utakt med de andre

2. Capitol Studios, Los Angeles

Studioet oser av historie og ligger i en av de kuleste bygningene som er satt opp og et kjent landemerke i LA. Det sies at studioet ble bygget på pengene plateselskapet Capitol Records tjente på Nat King Cole. Studioet er kjent for sine fantastiske rom og ikke minst de underjordiske bunkerne som ble designet av ikke ukjente Les Paul og brukt som romklang som du kan lese mere om i denne artikkelen

Kjente artister som har vært her er Nat King Cole, Frank Sinatra, The Eagles og The Beach Boys. Oversikt finner du her

Studio-A-Capitol-Records
Capitol Records Building, LA

3. Oceanway

Når vi først befinner oss i Los Angeles er et besøk i Oceanway et must!. Dette ikoniske studioet med adresse Sunset Boulevard, har en lang historie som går tilbake til 1957. Eieren var ingen ringere enn Bill Putnam og studioet het United (senere United Western) og var et av de aller første uavhengige studioene i USA. Studioet har lenge vært drevet av tekniker og produsent Allen Sides. Han har gjort over 500 album og vunnet 5 Grammys.

Kjente innspillinger er gjort her med Bing Crosby, Dean Martin, Frank Sinatra, Ray Charles, Burt Bacharach, The Beach Boys, Green Day og John Mayer. Se mer her

4. Electric Lady Studios, New York

Electric Lady ligger i Greenwich Village i New York, feirer 45 år i år og er kjent som Jimi Hendrix personlige studio. Hendrix og manageren hans hadde planer om å gjenåpne The Generation Club, men måtte droppe det og bestemte seg like godt for å bygge et lydstudio i stedet. Dessverre fikk ikke Hendrix brukt studioet i mer enn fire uker før han satte seg på Air India flyet til London og spillejobben på Isle of Wight Festival. Hendrix døde tre uker senere av en overdose

ElectricLadyStudios
Electric Lady Studios

5. Air Studios, London

Som mitt femte studio har jeg valgt Air Studios i England. Produsenten George Martin brøt med plateselskapet EMI og satte i 1969 opp sitt eget studio. Studioet holdt i starten til i Oxfor Street men ligger nå i Lyndhurst Hall, Hampstead og er fortsatt et av de mest ettertraktede studioene du kan finne. Det 300kvm store liverommet har et motorisert tak som kan heves og senkes og blir brukt til innspilling av store orkestere til bl a filmmusikk. I kontrollrommet finner du en av verdens største NEVE miksere og dette er definivt et studio jeg ønsker å oppleve. Dessverre er studioet truet av bygningsarbeider i nabolaget.

Av kjente artister tar jeg med at Coldplay, Van Morrison, Joni Mitchell, Paul McCartney, Katie Melua og Robbie Williams har vært innom. Du finner mer her

Air_Studios
Air Studios i Lyndhurst Hall

Oppsummert

Som nevnt her er mange godbiter å velge mellom og det er en nesten umulig oppgave å plukke ut kun fem stykker. Men må du så må du. Senere skal jeg liste opp mine topp 5 norske studioer!

 

Kilder: Wikipedia, The Recording Engineer Handbook – Bobby Owsinski, Make Mine Music – Bruce Swedien

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..