Den store DI testen
Tekst & foto: Mikkel Schille
I artikkelen «Derfor bør du bruke en DI boks» kan du lese om forskjellene mellom passive og aktive bokser. Siden det ikke finnes så mange tester med flere DI bokser involvert, bestemte jeg meg for å gjøre en selv av både billige og dyrere alternativer – passive og aktive. Her får du svaret på om du vinner noe på å legge mer penger på bordet og ikke minst – er det egentlig mulig å høre forskjell på DI bokser?
Mange ganger er det viktigste bare å få lyd. Ting haster. Derfor er det lett å gripe den første DI-en man har for hånden og få det til å spille. Mange instrumentalister er dessuten likegyldige og tenker at lyd er lyd og overlater valget til lydmannen.
Deltagerne
I denne testen skal vi se nærmere på 9 DI bokser – aktive og passive. Hele poenget er å få avdekket om det i det hele tatt er hørbare forskjeller. Hva er forskjellig? Får du en bedre boks om du betaler mer og er de dyre boksene verdt penga? Spørsmål jeg vet fler enn meg selv lurer på.
Her er deltagerne (jeg går ikke inn i detalj på hva de har av inn/ut/pad/speaker/thru osv)
Samson SD100 – Enkel og billig passiv DI boks som har de vanligste tilkoblingene. Koster 400.-
Groove Tubes PDI – Groove Tubes var et meget respektabelt merke som laget mye bra. Denne er passiv og en god representant for billig bokser. Produseres ikke lengre. Pris 400.-
Behringer Ultra-DI DI100 – Aktiv DI boks som går også under billig kategorien. Har de fleste vanlige tilkoblinger også xlr inn. Pris 600.-
LA Audio DI2 – Aktiv Di boks i aluminium som i tillegg til vanlige ut og inn også har ubalansert utgang (jack). Pris 820.-
Little Labs Red Eye 3D Phantom – Little Labs lager mange fine bokser i meget bra kvalitet. Denne er både aktiv og passiv og har i tillegg reamping. Pris 3.300.-
Radial J48™ Phantom Powered Active Direct Box – Av mange regnet som bransjestandarden. Aktiv boks til 2.500.-
Radial ProD2™ Stereo Direct Box – Passive DI boks bygget som en mursten med vekt på ca 1 kg. Pris 2.500.- Fås også i mono versjon ProDI til ca 1.300.-
Countryman Type 85 – Legendarisk, håndbygget DI boks som er en favoritt blandt lydfolk på veien. Omtrent umulig å ødelegge og funker uansett hvor mye juling du gir den. Pris 2.800.- i passive versjon og 4.700.- i aktiv. Her testes den passive
A-Designs REDDI – En av de absolutt fineste og dyreste DI boksene på markedet. Har rør og koster i øyeblikket 9.200.-
Instrumentene
Å gjøre en test som dette er tidkrevende fordi nivåer må matches og du må sikre deg at alle innstillinger er korrekte. Jeg har testet DI-ene på følgende instrumenter:
- Yamaha bassgitar, Exotic Series – standard bass med passive pickuper. Pris ca 3.000.-
- Akustisk gitar med DI utgang – midt på tre akustisk gitar med aktivt system ca 3.000.-
- Nord Stage 2 – bransjestandard keyboards
Med andre ord – DI-ene ble testet i en vanlig musikers hverdag – ikke noe hokus pokus eller spesielt fancy oppsett
Testutstyret
Testen ble gjort i Studio 2 ved Skjeberg Folkehøyskole med følgende utstyr;
- EVE SC208 studiomonitorer
- Audient iD22 lydkort
- Pro Tools versjon 11 på iMac
Resultatene
La det være sagt med en gang – du hører klart forskjell på billige og dyrere bokser. Det er faktisk en utrolig forskjell. Les videre så forstår du hva jeg mener.
Bassgitar
Samson d100 – DI boksen som låter dårligst på bassgitar. Mangler dynamikk, låter pappaktig og generelt veldig livløst
Groove Tubes GT 1 – Ikke veldig mye bedre enn Samson. Antakeligvis fordi de er ganske like. Lyden spriker og går alle veier
Behringer Ultra-DI DI100 – Best av billigboksene på bass. Ganske tight low end, men fortsatt litt utflytende lyd. Ikke så sammenlimt lyd som de dyre boksene., men mye for penga.
LA Audio DI2 – Veldig mye bass som ødelegger for helheten. Blir for slapt dette. Ikke en DI boks til bassgitar.
Little Labs Red Eye – Her begynner det å svinge skikkelig. Både den passive og den aktive inngangen låter veldig fint. Lyden blir samlet, rund og fin, bra med dynamikk. Aktiv er best med mer nyansert lyd
Radial J48 – Fin samlet lyd – bra med dynamikk. Veldig lik Little Labs aktiv.
Radial ProD2 – Rund og fin og ikke minst varm lyd. Får Yamaha bassen til å låte som en gammel Fender Jazzbass. Veldig musikalsk lyd
Countryman Type 85 – Fin lyd. God og rund, men mangler varmen og den fine oppløsningen i diskanten som Radial ProD2 boksen har. Men, bra lyd totalt sett.
A-Designs REDDI – Himmel og hav! Smilet går nesten rundt på bassisten. Ferdig skrudd lyd. Samler lyden – som å ha en innebygd kompressor. Masse varme
Akustisk gitar
Samson d100 – Også her låter Samson boksen lite dynamisk. Lyden blir for spiss med for mye diskant.
Groove Tubes GT 1 – Låter så og si identisk med Samson DI-en her.
Behringer Ultra-DI DI100 – Midt på treet her. Har noe grumsete bass men ellers ok
LA Audio DI2 – Klarer seg fint her. Karakteren er myk – nesten litt bløt. Fortsatt i overkant mye bass.
Little Labs Red Eye – Her låter den passive inngangen best, men ikke så åpent og detaljert som Radial J48. Klasseforskjell fra de billige boksene
Radial J48 – Her skinner virkelig J48. Skjønner at mange kjente artister sverger til denne. En klar nummer to etter REDDI DI-en
Radial ProD2 – Rund og fin musikalsk lyd også her. Har mer god bass enn de andre boksene. På akustisk gitar er den aktive broren noe bedre
Countryman Type 85 – Også her fin lyd overall , men mangler litt på oppløsning og tydelighet
A-Designs REDDI – Wow. Ferdig skrudd lyd. Sweet.
Nord Stage 2 med akustisk piano lyd (mono/stereo)
Samson d100 – Flatt, flatt, flatt. Har store problemer med å takle dynamikken i pianoet. Styr unna.
Groove Tubes GT 1 – Heller ikke her er det store forskjeller mot Samson boksen. Flatt og livløst. Lite dybde
Behringer Ultra-DI DI100 – Mye midrange, litt hard lyd – ikke så pappaktig som Samson og GT.
LA Audio DI2 – Overraskende bra på piano. Klar og fin lyd. Klarer transienter like bra som de noe dyrere.
Little Labs Red Eye – Dette låter fint. Ikke stor forskjell på den aktive og den passive inngangen. Noe mer bass på den passive.
Radial J48 – Fin åpen og detaljert lyd. Kanskje litt sterilt.
Radial ProD2 -Oj oj oj – dette låter jo fantastisk. Akkurat som om lydbildet faller på plass. Mer dybde, større rom, mer etterklang og mere musikalitet. Knallbra boks til keyboard.
Countryman Type 85 – Noe skuffende. Mangler varmen og klarhet som Radial ProD2 har
A-Designs REDDI – Igjen låter REDDI best. Deilig rørvarme. Samler lyden fint.
Oppsummering
Har DI boksen betydning? Definitivt – I denne testen svinger det fra papplyd til deilig musikalsk moro. Med de dårlige boksene blir veien lang for å få det til å funke både live og i studio. I enkelte tilfelle håpløst. Det er ikke meningen å henge ut de billigste – de leverer bare det markedet har etterspurt – billige DI bokser til 4-500 kroner. Lyd får du, men bra låter de ikke.
Har DI boksen betydning? Definitivt – I denne testen svinger det fra papplyd til deilig musikalsk moro
Legger du derimot mer penger på bordet får du en langt enklere jobb når du mikser. At det skulle være så stor forskjell hadde jeg ikke trodd, men det forklarer dårlig basslyd og pappaktige akustiske gitarer.
Den store overraskelsen er Radial ProD2. Den runder av transientene på en svært musikalsk måte og gjør at det låter analogt og behagelig. Mest for penga der altså.
Jeg skjønner at Countryman boksen har mange tilhengere. Fantastisk byggekvalitet og jevnt over bra lyd. LA Audio låter mykt og like bra som Countryman på piano, men så var det byggekvaliteten da. Little Labs boksen låter fint og gir deg ekstremt mye for penga.
Vinneren er A-Design Reddi. Låter «vintage» og ferdig skrudd. Men – den koster jo også mest.
Takk til Kristian Torp på St.Croix Huset i Fredrikstad for lån av Countryman, LA Audio og Behringer DI boksene. Takk til Harald Syver Ødegaard for fin bassing og god teknisk assistanse.
29. november 2015, kl. 15:19
Hei!
Kunne utfalleet blitt annerledes om dette ble gjort som en blindtest? Tviler ikke på forskjeller her, men av og til kan blindtester også avsløre at man har en viss forventning av lydkvalitet vs pris som nødvendigvis ikke stemmer så godt.
Litt som når man tweaker eq på feil kanal men er overbevist om at man hører forandring.
29. november 2015, kl. 16:28
Hei Henning.
Bra innspill.
Bakgrunnen for denne testen er at lyden jeg får ved bruk av DI bokser på arbeidsplassen har gitt meg dårlige resultater over lengre tid. Jeg var derfor interessert i om dette skyldes boksene vi bruker, om lyden ville bli bedre med andre bokser og ikke minst om du virkelig kan høre forskjell på DI bokser.
For å gjøre det helt klart – dette er en test jeg har brukt mye tid på. Ikke minst på å dobbeltsjekke om resultatene stemmer.
Jeg har også lyttet i blindtest (med hjelp av annen tekniker).
Etter å ha lyttet på boksene på tre forskjellige instrumenter er forskjellene klare. Det fordi hver boks faktisk har sin karakter og den er (heldigvis) lett å kjenne igjen på alle tre instrumentene.
F eks er Radial PRODI2 lett å kjenne igjen med sin avrundede og musikalske lyd.
Her er noen flere kommentarer jeg kan legge til:
1. Det er enkelt å plukke ut boksene under 1000.-
2. Du hører med en gang kvaliteten på de dyrere boksene
3. Det er svært enkelt å plukke ut REDDI-en. Jeg tok den med fordi jeg var nysjerrig på om den virkelig er bedre enn de andre. Den har jo egentlig ikke noe i denne testen å gjøre.
Håper dette var et greit svar:)
29. november 2015, kl. 17:22
Veldig greit svar!
Du vet jo godt hva du snakker om, det er jeg klar over 😉
Da er det kanskje på tide å investere i et par J48 og få slutt på unødvendig dårlig utgangspunkt på akustiske gitarer med pickup systemer.
Takker for testen!
29. november 2015, kl. 22:54
Hyggelig. Takk for tilliten:) J48 blir bra!
30. november 2015, kl. 11:41
Hei,
Jeg leser testen med stor interesse da jeg nettopp handlet meg 2 stk Behringer Ultra-DI DI100 – Din dom her er: Midt på treet her. Har noe grumsete bass men ellers ok.
Jeg har kjøpt dem til hjemme-studiobruk og om jeg skal stole på deg så vet jeg ikke lenger om jeg er så fornøyd.. bør jeg angre?
30. november 2015, kl. 12:06
Hei Ronny. Kult at du stikker innom bloggen. Behringer boksene er de beste av billigboksene. Har ikke den honky mellomtone lyden som de andre billige og byggekvaliteten virker også ok. Skal du ha bokser som er bedre, som Radial ProDI,
dobles prisen. Om du er villig til å betale såpass mye mer, kan bare du avgjøre. Det jeg kan si er at Behringerene gir mye for penga, men lydmessig vinner du mye på å gå opp. Håper dette var greit svar:)
30. november 2015, kl. 12:20
Hei,
Takk for svar.
Jeg handlet vel disse DI100 litt sånn spontant og burde gjerne ha undersøkt litt nærmere før jeg handet. har jeg forstått deg riktig så er det Radial J48 som er din anbefaling. Lydmessig, er det fortsatt denne du kan anbefale til hjemestudio hvor kvalitet tross alt betyr noe 🙂
30. november 2015, kl. 12:22
Jeg glemte helt og si at mit formål er bruk til gitar, Taylor og Takamine.
Ronny
30. november 2015, kl. 16:18
Da er J48 en vinner:)
30. november 2015, kl. 13:13
Hei, takk for interessant test. Jeg handlet meg nettopp en LD Systems LD|02 Active DI-box som jeg er ganske fornøyd med (i forhold til å plugge direkte inn i USB lydkort Forte Focusrite). DI-boxen brukes til hjemmestudio innspilling av el-gitar og bass.
Jeg lurer på om du har vært borti denne og har en mening om den?
Linker: http://www.thomann.de/gb/ld_systems_ldi_02.htm og http://www.4sound.no/studio/signalprosessorer/dilinedriver/ld-systems-aktiv-di-box
30. november 2015, kl. 16:27
Hei Arne. Hyggelig at du har lest testen. LD Systems kjenner jeg ikke til.
30. november 2015, kl. 13:51
Dersom du hadde brukt en bassgitar med aktive mikrofoner, ville Reddi fortsatt vært best?
30. november 2015, kl. 16:33
Hei Rune. Ja, REDDI boksen er i en helt egen klasse. Litt synd jeg ikke hadde med flere rør DI-er i testen, men det får bli en annen gang.
30. november 2015, kl. 17:19
ja, hadde vært mer nyttig for min del om det hadde vært med en UA 610 i testen, men den er vel ikke så enkel å dra rundt på. En bassgitar med aktive micer hadde også vært til nytte. Jeg var «nesten» inne og la inn en bestilling på RedDi, men tenkte å teste ut Firefly tube først…. Takk for bra artikkel forresten
30. november 2015, kl. 16:37
Kan skrive under på at Radial fungerer! Jeg er meget fornøyd med deres bokser.
Hvis man er i tvil om man trenger aktiv eller passiv boks, kan følgende tommelfingerregel være en generell pekepinn:
Aktiv elektronikk (keys, aktive pickupsystem osv.) – Passiv boks.
Passive pickuper med svakt signal – Aktiv boks
Ingen regel uten unntak. Men det som ihvertfall er sikkert er at en passiv Jensen-trafo låter mye bedre om den går i metning, enn en op-amp som vrenger.
30. november 2015, kl. 17:21
Litt synd at ikke Klark og BSS var med i testen, da de er av de mest brukte DI bokser. Men ellers fin og lærerik test.
30. november 2015, kl. 19:54
Takk. Enig Per-Arne. Hadde dessverre ikke mulighet til å få med dem i denne testen.
30. november 2015, kl. 23:13
Hei! Bra jobba! Om du vil låne fra oss i Konsertsystemer for fremtidig testing så bidrar vi gjerne. Vi har mye fra Radial, BSS og Countryman. Har dessverre ikke noe fra Klark Teknik, men det får du sikkert lånt fra Bright om du spør.
30. november 2015, kl. 23:33
Hei. Takk for veldig hyggelig tilbakemelding! Fantastisk – jeg sier absolutt ja takk til tilbudet ditt:-)
1. desember 2015, kl. 09:07
da tar du bare kontakt Mikkel så bistår jeg deg!
1. desember 2015, kl. 00:10
En annen viktig faktor er forvrengning. Jeg har levd med Behringer boksene mine en stund, men nå har de blitt byttet ut med Radial Pro bokser. Flere ganger når jeg gjorde live lyd, så bestemte bassisten eller keyboardisten seg for å spille hakket høyere. Noe som resulterte i forvrengning i Behringerboksene som lignet på digital vreng. Helt ubrukelig. Litt kjedelig når man er midt i konsert. Radial boksene vrenger helt normalt som jeg kan leve med i en konsert.
Stort minus på Radialen er at skruringen rundt jackingangene har en tendens til å løsne. Ellers er boksene fantastiske.
27. februar 2016, kl. 17:08
REDDI-en er vel egentlig en kanalstripe og ikke en DI boks slik jeg ser det. Den omvandler ikke bare et høy impedance ubalansert signal til et balansert lav impedance signal som egentlig er målet med en DI boks.
En DI boks bør vel egentlig ikke farge lyden i noen særlig grad spør du meg. Jeg vil egentlig bare ha signal omformingen og ikke fargingen av DI. Til farging av lyd har man preamper og kompressorer osv. Min mening da.
14. september 2017, kl. 11:10
Hei.
Kom over denne testen då eg søkte etter litt info ang. DI bokser og høyfrekvent støy . Håper det er OK spørre om det her sjølv om det kanskje er litt på siden ..
Opplevde på en Live jobb å få en veldig høyfrekvent støy i DI linjer. Var tiltenkt kassegitarer og Keys. Gitarer av god kvalitet (Gibson).. samme støy på ulike gitarer . Både bokser og kabler blei forsøkt skiftet ..og jordløft etc .. ingen forskjell. Det som gjorde en forskjell var å plugge UT signalet inn på boksen DÅ var støyen borte. .. dvs dra pluggen utav gitarene .. der var en lysdimmer på motsatt side av scene /stageboks og ingen lyskabler som var nærme hverken DI boks eller annen kabling .. alt på scene kom fra samme 32A kurs …i etterkant har eg tenkt på at DI bokser låg nærme subber..kan dette ha noe å bety !? Magnetfelt osv ..?
DI bokser spm blei brukt/ testet var Radial J48 . Og klark tecknik..DN 100 alle aktive…
Takker for alle innspill! 🙂
Mvh
Bjørn Hagen