Basic EQ – Vokal

Posted on Updated on

recordingstudioGod vokallyd er viktig. Innimellom kan det være vanskelig å få vokalen til å fungere sammen med andre instrumenter. Da er en equalizer et fint hjelpemiddel. Men, mange lurer på hvor de skal legge på og hvor de skal kutte. Her er 7 frekvensområder du kan sjekke

1. Under 100 Hz

Lytt på noen av favorittlåtene dine. Hør på vokalen. Det er ikke så mye bass, ikke sant?

På vokalsporet i en tett miks kan du fint sette filteret på 100-120Hz. Men ikke overdriv – har du en mannlig vokalist med mørk og fyldig stemme som Sivert Høyem eller Barry White kan det fort bli tynt. Kvinnelige vokalister tåler faktisk kutt enda litt høyere – prøv ved 120-150Hz. Lytt deg frem

2. Bassområdet 100-200 Hz

For å gi vokalister varme og punch leter du i dette området. Låter det tjukt og utydelig kan det hjelpe å ta av litt her

3. Lav mellomtone 200-300 Hz

Så og si alle bruker kardioidemikrofoner til vokal i studio og i live sammenheng. Denne typen er retningsbestemt og har proximity effekt eller nærtaleeffekt som vi sier på norsk. Det betyr at du får en forsterkning av frekvenser i området 2-600Hz. Spesielt rundt 2-300Hz blir det ofte for tjukt og da er det fint å dra av litt her. Oppleves derimot vokalen som tynn og uten fylde kan du motvirke det ved gi på litt mer her.

4. Bokselyd 4-500 Hz

Låter vokalen boksaktig og litt pappkartong bør du lete i dette området. Det kan hende at du bør sjekke oktaven over også – i 800-1kHz området.

5. Presensområdet  3-5 Khz

For å få en vokal til trenge igjennom må du heve litt her. Men, vær forsiktig – mange mikrofoner har et presensløft og det kan fort bli skjærende

6. S’ området  7 Khz

Mikrofoner liker ikke S’ lyder og er det for mye bør du trekke av i dette området med en eq. Eller enda bedre – har du en de-esser tilgjengelig, så bruker du den. På mannlige vokalister ligger S’ området vanligvis mellom 5-7 Khz og for kvinnelige vokalister normalt i området 5-8 Khz. Enkelte vokalister har mer sibilanter enn andre og det kan hjelpe å bytte mikrofon.

7. Klarhet 8-12Khz

Tradisjonelt legger vi på i dette området for å få klarhet og mer åpenhet i lyden. Et annet alternativ er å løfte toppen med et shelving filter fra 3-4kHz og oppover for å løfte vokalen over gitarer og andre mellomtone heavy instrumenter. Men, mange teknikere liker å legge på enda høyrere opp – helt oppe ved 18kHz. For å gi vokalen luftighet.

En equalizer som har blitt svært populær de siste åra er Maag Audio EQ4. Den har et eget AIR BAND hvor du kan legge på over 20Khz. (Det finnes også andre eq’er på markedet som gjør dette som Manley Massive Passive)

Manley-Gold-Ref-2
Skal du spille inn vokal hjelper det med en god mikrofon, som denne fra Manley Labs

Oppsummering

Ikke to vokalister låter likt og de trenger som oftest ulik eq-prosessering. Jeg anbefaler deg derfor at du setter deg ned med et vokalspor tar frem en EQ og jobber med disse frekvensområdene som et utgangspunkt. En regel som er grei å huske er at når du kutter bør du ha et ganske smalt Q-filter og bruk et bredere filter når du legger på. Kutter du med for bred Q-faktor vil vokalen fort låte unaturlig. Til slutt – ofte er det ikke så mye som skal til for å få vokalen til å sitte i miksen. Styr unna dramatiske hevinger og kutt

To ekstra tips

  • Istedet for å gripe til nærmeste EQ, prøv først å endre mikrofonplassering og kanskje til og med bytte mikrofon for å få det til å låte bra.
  • Sjekk om det er andre ting i miksen som forkludrer vokallyden. Dvs andre instrumenter som ligger for tett på volummessig og ikke minst som slåss i samme frekvensomådet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..