3 avanserte EQ-teknikker du bør lære deg

Posted on Updated on

prism

Mange synes at det er enkelt å jobbe med EQ. Du vrir på en knapp og det skjer saker og ting. Begynner du å føle deg komfortabel med en vanlig EQ bør du sjekke disse mer avanserte teknikkene

1. Mid/Side EQ

En teknikk som masteringteknikere har benyttet i lang tid og som krever litt jobbing før man får full uttelling. Konseptet med Mid/Side prosessering kommer fra en mikrofonteknikk patentert i 1933 av «mannen som oppfant stereo» – engelskmannen Alan Blumlein. Den originale ideen var å gjenskape hvordan ørene våre hører og oppfatter et stereobilde.

Bruker du en stereo EQ på et stereosignal skjer normalt endringene i begge kanaler samtidig (hvis du har linket eq-en selvfølgelig). Med Mid/Side prosessering – også kalt sum/difference – omgjøres (kodes) stereosignalet til to deler.

«Mid» delen inneholder informasjonen som finnes både i høyre og venstre kanal (sum), mens «Side» delen inneholder all informasjon som er forskjellen mellom høyre og venstre kanal (difference). Bruker du en EQ som har M/S matrise dvs som støtter M/S prosessering, kan signalene behandles helt separat før signalet igjen dekodes tilbake til vanlig stereo

  • «Mid Channel» gir deg all lyden i midten av stereobildet. Her ligger lead vokal, bass og skarptromme
  • Øker du volumet på «Mid Channel» oppfatter lytteren et mer sentrert lydbilde (mono)
  • «Side Channel» gir deg ytterkanten av stereobildet. Her ligger stereo romklang, stereo synther osv.
  • Øker du volumet på «Side Channel» oppfatter lytteren et bredere, videre og mer åpent lydbilde

M/S prosessering benytter jeg som oftest på master bussen og i enkelte tilfelle også på tromme-, gitar- og vokalgrupper

Her er noen eksempler

  • Låter miksen grumsete – dra av lav mellomtone på «Side Channel» med et low shelf filter. Da unngår du at det går ut over vokal, skarpe og basstromme som ligger i senter (Mid Channel)
  • Har du mange gitar spor kan du sende dem til en gitarbus og bruke M/S prosessering til å breie ut gitarene på refrenget eller i andre deler av låta
  • Vil du ha et bredere lydbildet på hele refrenget kan du automatisere og øke volumet på «Side Channel»
  • Legger du på litt volum på «Side Channel» på trommegruppa får du mer av rommet mens litt mer «Mid Channel» gir deg mer basstromme og skarptromme
  • Det er vanlig praksis å legge bass og basstromme i senter. Enkelte M/S plugins har muligheten til å gjøre signalet mono fra en viss frekvens. På vinylskiver er bassen mono i fra sånn omtrent 150Hz og ned

2. Dynamisk EQ

En annen genial EQ-teknikk. Gjør du en endring med en vanlig EQ er denne statisk dvs lyden endrer seg ikke med signalet og heller ikke over tid. Med en kompressor derimot- som hjelper oss med å justere forskjellen mellom svake og sterke lydnivåer – endrer signalet seg definitivt over tid.

En dynamisk EQ er en blanding av disse to. Det som gjør dynamisk EQ til et genialt verktøy er at frekvensspekteret ikke bare kan endres, men det endrer seg også over tid med inngangssignalet – altså med musikken. Med andre ord en mer musikalsk EQ om du vil.

Vi kan si at en de-esser er en typisk dynamisk EQ hvor høye frekvenser dempes når det dukker opp for mye sibilanter (s´lyder).

Jobber du med et vokalspor som låter stygt i øvre mellomtone, kan du sette den dynamiske EQ-en til å dra av mer når vokalisten gir mer gass. Eller har du en hi-hat som ypper til bråk? Dette er et fantastisk verktøy hvis du har frekvenser som stikker ut som verken en vanlig EQ eller multibåndskompressorer klarer å jevne ut.

Dynamiske EQ-er jeg kan anbefale er:

Bruk EQ på effekt-returene

Jobber du in-the-box setter du inn en EQ etter effekten og jobber du på en mikser setter du effekt returene på et vanlig stereospor – unngå mikserens stereoreturer som ofte har begrensede muligheter til å behandle lyden. De fleste effekter har en innebygd tonekontroll av et eller annet slag, men de er som regel mindre fleksible enn en fullverdig EQ.

Dette er bare noen av mulighetene.

Oppsumering

Du kan fikse utrolig mye med riktig bruk av EQ. Prøv ut disse teknikkene – kanskje en av dem redder miksen din neste gang:)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..