Nytt år – nye muligheter

Posted on Updated on

New LifeDet er januar og et hav av nye muligheter ligger foran deg og meg. Hvert eneste år ser vi det  – i denne måneden er aviser og ukeblader og tv-reklamer proppfulle av digre pekefingre som skal gni deg inn med dårlig samvittighet. Du skal lokkes til å slutte å drikke, du skal stumpe røyken og du skal slankes. Det kan synes som om det virker – folk melder seg jo inn på treningssentre i hopetall og de har all verdens med forsetter. Skal vi bare hånflire eller kan vi som driver med musikk og musikkproduksjon faktisk lære noe av det?

Gjør ditt og gjør datt

Når nyttår rundes er det mange spørsmål som dukker opp inne i hodet mitt. I fjor sa jeg det samme som jeg sa året før og året før det igjen – jeg skal være mer produktiv, jeg skal lage mer musikk, jeg må øve mer og jeg må bli bedre til å utnytte tiden jeg har til rådighet.

Egentlig ikke forsetter, men små mål jeg lager for meg selv som jeg minner meg selv på gjennom året.

Derfor er jeg drittlei av at vi i januar hvert eneste år skal ha så dårlig samvittighet. Rett og slett føle oss litt mislykket.

Opp i gjennom åra har jeg lest mange bøker om det å sette seg bestemte mål og hvem har ikke lest artikler og fulgt råd som «Gjør som denne millionæren og du vil…» eller «Gjør du sånn hver morgen vil du definitivt…»

Det er veldig lett å tilegne seg vaner som bare fordi den og den gjør det så bør jeg gjøre det. Den tyske dikteren Schiller drakk jo alkohol i bøtter og spann. Kanskje jeg bør drikke som han eller kanskje det funker med masse kaffe – som det gjorde for danske Kirkegaard. Eller bør jeg kjøre steinhardt og brenne lyset i begge ender som Hendrix?

Det som egentlig interesserer meg er hvorfor det er så vanskelig å endre vaner? Og hvorfor mislykkes vi som oftest?

Sannheten er nok enklere enn du tror

Det finnes nok mange grunner, men for meg så koker det ned til

Det finnes rett og slett ikke ett råd som passer for alle – heller ikke en trylleformel som alle kan bruke

Og det ganske enkelt fordi:

Du vil aldri bli mer kreativ eller produktiv eller sunnere av å kopiere andre folks vaner. Heller ikke vanene til genier. Det beste er å lære seg selv å kjenne og følge de vanene som passer en selv best.

Derfor –  gjør det som passer for deg, når det passer for deg. Rett og slett – følg vanene som gjør DEG mere produktiv, som gir DEG bedre mental helse og som gjør DEG lykkeligere!

Mine endringer

Utover målene jeg ga deg i starten er dette noen av tingene jeg pleier å gjøre i januar

1. Jeg gjør ferdig låter jeg startet på året før

Normalt tre-fire låter, men enkelte år er det flere. Hvis jeg etter gjentatte forsøk ikke kommer noen vei med låta gjør jeg som regel en av to ting

  • Jeg arkiver låta i uferdig mappa
  • Jeg sletter låta en gang for alle

2. Jeg kvitter meg med utstyr og lyder jeg ikke bruker

  • Fjerner plugins jeg ikke bruker
  • Sletter lyder jeg ikke bruker
  • Selger unna utstyr jeg ikke bruker

Å rydde opp i utstyrsavdelingen er noe av det smarteste jeg kan gjøre. I fjor kvittet jeg meg med mye utstyr som hadde stått ubrukt i lang tid. Det frigjorde mye plass og penger i kassa er alltid kjekt å ha.

Oppsummert

Som du skjønner – jeg har ikke noe tro på at å gjøre sånn og sånn skal gjøre deg og meg lykkeligere. Vi er alle individualister og må leve livet som passer oss. Jeg mener – hvis du virkelig brenner for noe finner du alltid tid. Likevel, så har vi vel alle perioder hvor vi lider av skrivesperre, dropper øvinger og har mikser som ligger på vent.

Skal jeg være helt ærlig – jeg er egentlig veldig happy med fjoråret. Jeg øvde når jeg hadde tid, laget låter når det dukket opp ideer og utnyttet tiden så godt jeg kunne. Ergo – jeg er lykkelig:)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..