Et must i ethvert studio

Posted on Updated on

Transienter er viktige. Med en mikrofon kan du fange dem og med en kompressor kan du temme dem. På slutten av 90-tallet fikk vi et nytt våpen som endret alt. Dette har blitt en moderne studioklassiker alle proffene bruker og et must i ethvert studio.

Hva snakker jeg om?

Jeg snakker selvfølgelig om en Transient Designer. Det var tyske SPLSound Performance Lab – som lanserte konseptet og de kom som hardware bokser på slutten av 1990- tallet. Designeren var Ruben Tilgner. Han jobber nå hos elysia, hvor han har fortsatt å komme opp med revolusjonerende dynamikk prosessorer til musikkbransjen (Alpha Compressor,museq)

I dag får du dem også som plugins fra mange kjente leverandører – selv bruker jeg SPL Transient Designer fra Plugin Alliance

Hva er en transient?

En transient innen lydteknikk er en kjapp økning i signalnivået, f.eks. som i slaget fra en skarptromme. Transienten er altså i starten av slaget.

Lyden av en skarptromme

Hva gjør en Transient Designer?

En Transient Designer er en prosessor som gir brukeren mulighet til å endre attack og sustain i et audiosignal. De er relativt enkle i bruk –  på SPL-en  har du bare har to knapper du kan skrur på. De former attack og sustain på den måten at du kan dra frem mer eller trekke fra i begge områdene. Attacket kan forsterkes eller dempes med opptil 15dB mens Sustain forsterkes eller dempes med opptil 24 dB (SPL)

Dette er en unik prosessor som virkelig endret alt da den kom fordi den kan du løse mange problemer som hverken en kompressor eller en EQ fikser. Har du først begynt å bruke én er du hekta:)

spl_transient_designer_hardware

Her er noe av det du kan gjøre med en Transient Designer

En Transient Designer kan endre lyden på en magisk måte. Her er noen av mulighetene

  • Attacket i en basstromme eller en loop kan fremheves med en enkel knapp for å øke punch og gjennomslagskraften i en miks
  • Sustain i en skarptromme kan kortes ned for å rydde opp i miksen
  • Akustiske og elektroniske instrumenter kan gjøres mer  «in the face»eller smoothes med mindre attack
  • De-verb mulighet! Mindre Sustain korter ned romklang
  • Forsterk eller demp plukking på en akustisk gitar
  • Forsterk eller demp slapping på en bassgitar
  • Forleng lyden på strenger, ypperlig på digitale pianoer som har for lite sustain

Mer trøkk

En Transient Designer er en unik og innovativ prosessor som må høres i bruk. Her kan du sjekke en av de nyeste Transient Designerne på markedet fra Sonnox, nemlig –  Envolution

Her finner du to gratis plugins:

 

«I don’t know how they did it but they should have won the Nobel peace prize for the peace of mind it gives me after transforming a roomy BD into a close mic’d tight sound without any of the tricky phasing stuff going on. It’s a total mystery how that works»

Michael Brauer – produsent (Coldplay, John Mayer)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..