Dagens tips #18 – Hva er en Baxandall EQ?

Posted on Updated on

I 1950 sendte en engelsmann inn en teknisk løsning i en amatørkonkurranse utlyst av The British Sound Recording Association. Han het Peter Baxandall. Han vant konkurransen og premien var et armbåndsur til en verdi av 250.-kr. Han har senere uttalt «hadde jeg bare fått en liten royalty for hvert solgte eksemplar ville jeg vært en rik mann». Hans tekniske løsning var det som senere skulle bli kjent som «The Baxandall EQ»

Genial løsning

Oppfinnelsen ble senere installert i hi-fi forsterkere i milliontall. Jeg snakker om det vi kaller tonekontroller – bass og diskant – antageligvis den første EQ-en de fleste av oss har tuklet med.

«Negative Feedback Tone Control» er det mer formelle navnet på det som regnes som forløperen til mang en analog EQ.

Baxandall (1921-1995) mottok aldri en krone i royalty for oppfinnelsen, men fikk likevel et langt liv innen audio design. Han leverte flere fremragende artikler til AES og var som mange andre audio designere drevet av å få musikk til å låte bedre.

Hva er Baxandall EQ?

Baxandall EQ-ens hemmelighet er shelving filtre med svært bred Q faktor. Du har kanskje hatt en selv eller muligens hadde foreldrene dine en hifi-forsterker med bass og diskant kontroller på. Dette var høyst sannsynlig shelving filtere designet av Baxandall.

Jeg har en surround-receiver i stua og tonekontrollene her låter svært kult. Alt låter liksom litt bedre med +3dB både i treble og bass:)

Det er fordi designet til Baxandall gir svært musikalske endringer av lyden. Med avansert matte minimaliserte han faseforskyvninger noe som tillater oss å gjøre ganske store endringer uten at det låter stygt eller at vi endrer den soniske karakteren dramatisk. Nettopp av denne grunn er disse filtrene populære – ikke minst blant masteringteknikere.

tk-audio-tk-lizer-frontBaxandall EQ-en i 2016

Det er flere profesjonelle firmaer innen high-end audio som den dag idag har videreført Baxandall EQ-en.

Dangerous Music har sin BAX-EQ. Den er designet av Chris Muth – og for ikke lenge siden kom svenske TK Audio med sin TK-lizer. Dette er en 3 bånds mastering EQ med M/S funksjon.

Ampeg som er kjent for sine bass- og gitarforsterkere – er også et eksempel på et firma som bruker Baxandall EQ-en

Oppsummert

Vi har mye å takke Peter Baxandall for. Jeg anbefaler alle å sjekke ut EQ-er med denne teknologien. Ikke la deg lure av den tilsynelatende enkle designen. Her er fordelene med en Baxandall EQ

  • Veldig musikalsk EQ
  • Bruker Shelving filtere med bred Q-faktor
  • Har lite faseproblemer
  • Har svært lite harmonisk forvrengning pga bruken av negative feedback

Her kan du lese mer teknisk inngående om Baxandall EQ 

Dangerous Music BAX er forøvrig akkurat nå tilgjengelig som plugin fra Plugin Alliance

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..