The Beatles – Den siste konserten

Posted on Updated on

The_Beatles_rooftop_concert30 januar 1969 – dagen The Beatles holder sin siste konsert. Kjent som The Rooftop Concert. På ettermiddagen entrer bandet taket på Apple Corp bygningen i London’s Saville Row for å spille en uannonsert konsert sammen med keyboardisten Billy Preston. Dette var klimakset på prosjektet med navnet «Get Back». Og det var akkurat det det var ment å væreen tur tilbake til røttene for å gjenskape en helhet – fordi personlig kaos og pengetrøbbel holder på å ødelegge bandet fullstendig

The Rooftop Concert

Et filmteam skulle dokumentere det hele. De skulle lage en helhetlig produksjon om The Beatles som øver og spiller inn et ærlig og troverdig album langt fra deres siste studioplater som er overfylte med produksjonstriks. Dette prosjektet fører dem helt til randen, men filmen trenger en avslutning og deler av opptakene – nærmere bestemt 21 minutter – blir brukt i dokumentaren Let It Be som utgis sammen med LP-en i mai 1970

rooftop

Inspirasjon

Det er usikkert hvem som hadde ideen, men tanken dukket opp bare dager før den ble gjennomført. Det som er sikkert er at det var George Harrison som hadde invitert Preston som ekstra musikant for å inspirere bandet og for å få det til å låte tight. Etter å ha diskutert mange plasser hvor konserten skulle finne sted – hevder Preston at det var John Lennon som kom opp med idéen om å holde konserten på taket i Saville Row. Den amerikanske regissøren Michael Lindsay-Hogg – mener derimot at det hele var hans idé. Han hevder forøvrig at han også er Orson Wells ukjente sønn, så det er ikke godt å si hvem som har rett:)

For 50 år siden – 30 januar 1969 – går The Beatles fem etasjer opp på taket på hovedkontoret deres – Apple Corps. Det er bare 7 grader og skikkelig surt i London denne dagen. De spiller det som skal bli deres siste konsert sammen. Konserten varer i 42 minutter.

rooftop_concert

Det ble heldigvis gjort lydopptak

Noen kloke hoder skjønte at dette burde foreviges på ordentlig vis. Etter å ha blitt rundlurt av mannen som var sjef for konsumentmarkedet i Apple Corps – Magic Alex” Mardas –  måtte plateprodusenten George Martin ta tak. Han ringte Abbey Road Studios og fikk oversendt utstyr.

Den legendariske teknikeren Alan Parsons som jeg var så heldig å få møte i Abbey Road Studios i november 2015 – var tape operator – på taket – og assisterte sjefstekniker Glyn Johns – som satt i i kjelleren i bygningen i Saville Row. Parsons – som var øyenvitne til konserten – husker at teknikere fra Abbey Road Studios hadde med to eldre rør-miksere – en fra mobil enheten og en i fra et av studioene som ikke var booket denne uka. I tillegg ble en 8-spors båndopptakere brukt – men Parsons er usikker på om den kom fra Abbey Road Studios eller om den tilhørte George Harrison

Ukjent for mange Betales-fans

Det mange Beatles fans ikke vet er at Alan Parsons jobbet med gruppa i 1969. I tillegg til å være assisterende tekniker på deler av «Abbey Road» skiva, assisterte han Glyn Jones på nesten alle sporene på «Let It Be». Parsons er med på sistnevnte plate fra 22 januar – dagen da The Beatles flytter innspillingene fra Twickenham Film Studios til Apple Studios, som ligger i den fem etasjer høye bygningen med adresse 3 Saville Row.

beatles rooftop second-fullAvsløringer

I et intervju med Guitar Player avslører han flere av detaljene rundt konserten. Bl a at mikrofonene ble pakket inn med strømpebukser som han måtte ut å kjøpe i forkant av konserten. Parsons husker damene i butikken så på ham som om han var en en bankraner, fordi det var noe uvanlig at menn kjøpte strømpebukser til damer på den tiden.

Strømpebuksene skulle brukes til å minimere vindstøy. Det blåste nemlig svært kraftig denne dagen. Han forteller videre at John Lennon var så kald at han kom med følgende uttalelse mellom et par av låtene «My hands are too cold to play the chords». For å holde seg varm måtte Lennon låne pelsen til Yoko Ono.

Let It Be ble innspillingene ble senere gitt til legendariske Phil Spector for å bli mikset ferdig og i følge Parsons har Glyn Johns uttalt – “ Let It Be was a great album before Phil Spector puked on it.”

Dette spilte de

The Rooftop Concert ble det gjort ni take av fem sanger

«I’ve Got a Feeling»,«One After 909» og «Dig a Pony» ble senere brukt på vinyl-utgivelsen av Let It Be

Slutten

Beatles’ rooftop concert markerer slutten av en æra for mange Beatles fans. Bandet spiller inn ett album til – Abbey Road – men i september 1969 var det slutt for verdens mest ikoniske band.

Disse deltok på konserten

  • John Lennon – lead/backing vocals, lead guitar, rhythm guitar
  • Paul McCartney – lead/backing vocals, bass guitar
  • George Harrison – backing vocals, lead guitar, rhythm guitar
  • Ringo Starr – drums
  • Billy Preston – electric piano

John Lennon avsluttet konserten som bare han kunne –

“I’d like to say ‘Thank you’ on behalf of the group and ourselves and I hope we passed the audition.”

– John Lennon –

 

Kilder: Alan Parsons – Wikipedia – Guitar Player Magazine – Rolling Stone Magazine

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..