Dagens tips #20 – Vinyl mastering på halv hastighet

Posted on Updated on

Musikk har blitt utgitt på mange ulike formater opp gjennom årene. Fra 78-plater via kassetter og CD til MP3. Nå er vinyl i støtet. Da børstes det støv av gamle masteringteknikker igjen.

Universal Music og Abbey Road Mastering

Seks ikoniske album ble nylig gjort med half speed mastering og gravering i Abbey Road Mastering. Klassikerne – som tilhører Universal Music – skal alle utgis på 180g vinyl med original grafikk i en deluxe innpakning. Mastering og graverings teknikkene som ble benyttet gir en overlegen lytteopplevelse med klarere lyd og mer dybde.

Her er albumene –

  • The Rolling Stones«Exile On Main Street»
  • The Police«Ghost In Machine»
  • Simple Minds«New Gold Dream»
  • Cream«Disraeli Gears»
  • John Martyn«Solid Air»
  • Free«Fire And Water»

Gammel teknikk

Half speed Mastering ble gjort allerede fra slutten av ’50 tallet og gjennom ’60 tallet av plateselskapet Decca Records på deres klassiske plater og ikke minst av Mobile Fidelity Sound Lab fra 1977 og frem til 1999. Teknikken er kjent for å ha fordeler som «langt bedre diskantgjengivelse og et svært stabilt stereobilde».

Ifølge Abbey Road tekniker Miles Showell vil «alt som er gjort i et profesjonelt studio og som låter bra, låte bedre med half-speed mastering». Du trenger ikke verdens beste platespiller for å høre forbedringene heller. En spiller til rundt 2-2500.- vil være mer enn nok til å gi bedre lyd»

Litt teknisk

Prosessen innebærer at original masteren spilles av på halv hastighet. Taper spilt in på 30ips spilles av på 15ips, 15ips 71⁄2 osv. Samtidig kjøres også graveringsmaskinen på 16 2/3 RPM – nøyaktig halvparten av den endelige hastigheten.

Dette gir skjærehodet dobbelt så lang tid til å kutte intrikate riller noe som gir langt større nøyaktighet og bedre lyd som resultat. Siden både kilden og graveringsmaskin går på halv hastighet, avspilles vinylen i korrekt hastighet på platespilleren hjemme – dvs i 33 13 RPM.

Police
The Police – Ghost In The Machine er ett av albumene som ble gjort med half speed mastering

«Vinyl is back – thank God» – Miles Showell

Det grafiske

Også det grafiske har blitt ivaretatt og skal utgis som det var i en de Luxe innpakning. For eksempel skal alle 12 postkortene som kom med «Exile on Main Street» inkluderes.

Du kan forhåndsbestille platene her i Abbey Road Online Shop

Mer om prosessen i dette intervjuet –

Kilder: YouTube, Wikipedia

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..