Hvorfor låter mange konserter så dårlig?

Posted on Updated on

KonsertJeg må bare innrømme det – jeg går ofte undrende hjem fra konserter. Ofte veldig skuffet – men også litt forbanna. Hvorfor låt det så dårlig? Hvorfor? Det til tross for at utstyret som brukes i dag har blitt veldig veldig bra.

Intet angrep

Okey – la oss ta det med en gang  – dette er ikke ment som et angrep på liveteknikere. Heller ikke et forsøk på å sverte eller på noen som helst måte å heve seg over noen. Ikke er det et forsøk på å starte en studio vs live-tekniker debatt heller.

Jeg kjører livelyd selv i ny og ne og vet hvor skoen trykker og hvor vanskelig det kan være.

Hvorfor låter så mange konserter så dårlig?

For å kaste enda mer bensin på bålet – dette spørsmålet får jeg oftest fra den yngre garde. Ungdommer rundt 20.

På reisene jeg gjør sammen med elevene mine i Europa er vi hyppig på konserter og høsten 2015 var vi i O2 Arena i London. Vi skulle på konsert med ingen ringere enn U2. Dette irske bandet som har rocka verden siden ’70 tallet.

State-Of-The-Art Arena

Jeg hadde ikke vært på «O2 Arena» før denne konserten – eller «Millenium Dome» som den først het. State-of-the-art Arena kaller eierne arenaen. Mulig det – men der jeg satt var lyden alt annet enn state-of-the-art denne kvelden.

Konserten var en helt vanvittig flott opplevelse – visuelt. Med en fiffig scene, hvor bandet forflyttet seg til tre steder i løpet av konserten. Lyssetting var topp notch – med et LED panel som hang noen meter over scena.

Panelet var kanskje 35-40meter bredt og her ble det vist utrolig mye kult under konserten i tillegg til at Edge klatrer opp og spiller et par låter oppå selve panelet. Dette multimediashowet var rett og slett en konsert verdig i 2015.

En opplevelse?

For å gjøre det helt klart. Å få det til å låte bra i en så stor hall er krevende. Det er masse utfordringer. Du må kjempe mot mye og det kan være mer enn en manns jobb å få det til å funke.

Likevel – selv om utstyret i dag er bedre enn noen gang – det låter ofte elendig. Hva er det som er feil?

I O2 Arena var gitaren alt for høy. Det sammme var vokalen – den var dessuten til tider ødelagt av alt for mye bruk av effekter. Distortion/forvrengning og saturation/metning kan være kult, men her blir det gjørmete og utydelig. I tillegg tyter det med mellomtone i 2-4kHz området som penetrerer øra mine og gjør at ørepluggene glir inn allerede i andre låt.

Litt historie

La oss gå noen år tilbake. Året er 1966 og The Beatles står på Shea Stadium – hjemmebanen til New York Mets baseball team i New York. Stadioen er utsolgt – 55.600 har møtt opp for å se og høre dem. Det blir med det første. Jentehylet overdøver alt. Ikke så rart kanskje. Bandet stilte med utstyr som vi i dag ville ansett for å være for lite i en gymsal med plass til 100 mennesker.

Noe måtte gjøres – ideen om større PA anlegg var født.

Bedre utstyr bedre lyd?

Utstyret er som nevnt bedre enn noensinne, likevel blir vi ofte bombardert med lyd som dessverre ødelegger konsertmoroa. Ikke vet jeg, men dette kan nok være en grunn til at mange ikke går på konserter. Det er jo dyrt i utgangspunktet – billetter – tog – buss -bil – parkering – mat osv. Men i tillegg å få servert råtten lyd gir ikke grobunn for å gå på flere konserter. For mange.

Hva er feil?

Det kan virke som det er en mange lydteknikere ikke forstår prinsippet med hva som er viktig i en miks. Nei – det er ikke kick og skarpen som er viktigst!

Her er noen av grunnen til at jeg mener mange lydopplevelser rett og slett ikke låter bra nok.

Hvor er vokalen?

For de aller aller fleste er vokalen viktigst. Ofte er den gjemt i annen gjørme.

For mye bass.

PA-anlegg er i dag svært kraftige og det er deilig med bass, men jeg trenger ikke bøtter og lass med 20-30Hz.

For mye basstromme

Det er helt unaturlig og for meg veldig umusikalsk at en basstromme er høyere enn alt annet i en miks.

Lær deg sangene

Har artisten utgitt noe tidligere? Som lydtekniker bør du lære deg sangene og prøv å få det til å låte – plate.

Lokalet

Det er ikke til å stikke under en stol at altfor mange lokaler dessverre kommer i kategorien uegnet som konsertlokale. Kombinasjonen av trommer og annen backline, altfor høy PA lyd og dårlig lokale kan rett og slett være drepende. For meg.

Oppsummert

For gammal? Grinete? Sur? Niks – det er ikke det dette handler om. Jeg og mange med meg synes det er tråkig å gå på konsert med dårlig lyd hvor ørepropper må inn a.s.a.p. Ikke trenger jeg vel å nevne at dette er skadelig heller. Vi går jo ikke på kino med solbrillene på fordi bildet er for lyssterkt heller, gjør vi vel?

6 kommentarer til “Hvorfor låter mange konserter så dårlig?

  Stein said:
  26. februar 2016, kl. 11:42

  Fra hjemlige trakter er jeg mest flau over Oslo Spektrum. Det verste jeg har opplevd der var bandet til Dolly Parton. Akustiske gitarer og -bass ble til et forferdelig møl. Og Spektrum er jo bygget med tanke på konserter. Kanskje noen Heavy duty bassfeller hadde gjort susen.

   Mikkel Schille responded:
   26. februar 2016, kl. 12:21

   Ja det er tragisk Stein. Har flere dårlige opplevelser selv fra samme sted

   Cato Tjernstad said:
   8. mars 2016, kl. 17:08

   Hei!
   Lydteknikeren til Paul Simon uttalte visstnok noe i retning av: «Synd de ikke la litt mer vekt på akustikken her, det kunne ha blitt en helt ok konserthall…!»(Oslo Spektrum)
   Har hørt flere artister der opp igjennom årene, med vekslende lyd og Ramstein i 2005 låt faktisk helt ok og èn av grunnene var at de ikke spilte for høyt!
   Så hørte jeg Rush der i 2007 – KATASTROFE! Rett og slett forferdelig lyd der man hørte trommer, vokal og gitarsoloer, resten forsvant i ei «mølje», jeg kjente knapt igjen låtene og lyden på trommene «distortet»! Så høyt spilte de…!! Idiotisk!

   Var så i Globen i 2011 og hørte Roger Waters, The Wall, det var rett og slett knallbra lyd og mer eller mindre perfekt!
   Dagen etter spilte Rush i Globen, de stilte med 1/3 av høyttalerflaten av hva Waters gjorde, skrudde opp, virket å spille mye høyere enn Waters (relativt sett, dårligere signal/støyforhold og mere hvit støy) og denne gangen: TOTAL KATASTROFE!!!
   Faktisk enda verre lyd enn i Spektrum i 2007 og med de samme problemene, det ble etterhvert rett og slett plagsomt og vi forlot lokalet i god tid før konserten var ferdig…! Dette går på lydteknikeren(e) og hva slags utstyr (amp`er/høyttalerflate) de velger/har til rådighet og de må i såfall gjøre valg i forhold til dette og også lokalet!!
   I tillegg går det på hvor flinke de er og det man kan mistenke her er at de enten var inkompetente/ likgyldige eller hørselskadet hele gjengen og det kunne virke som de kun hadde ETT virkemiddel: MAX VOLUM og det fra første låt…!! Idiotisk!!

   Mvh Cato Tjernstad

  rip777 said:
  26. februar 2016, kl. 14:05

  Hei Mikkel, ja med dagens datastyrte PA array-er burde det gå an å mikse bra lyd til de fleste settinger.
  Husker med fryd Yes 90125 i Drammenshallen 1984, der man hørte hvert ord og hver detalj man var vant med fra plata, perfekt balanse mellom frekvens områdene
  (i hvert fall der vi satt). Var nesten som å høre på et gigantisk hjemme-HiFi anlegg. 🙂 Var på flere Weather Report og Chick Corea/RTF konserter i Chateau Neuf på 70-80 tallet som også låt steinbra.
  Tror mye av problemene du tar opp sitter «mellom øra» på lydfolkene (eller «i øra» 😄)
  Husker jeg tok opp problematikken du tar opp her med lydteknikerne da vi var ute med Jerusalem på 80-90 tallet, de skulle spille så vanvittig høyt, lydkvaliteten spilte ikke så stor rolle, noe jeg prøvde å gjøre mitt beste for å rette opp. (hadde jo en følelse av at selv et tungrock band kunne låte bra bare man gjorde det rette)
  Bra Mikkel, stå på! 👍
  Reidar

   Mikkel Schille responded:
   27. februar 2016, kl. 07:23

   Enig Reidar. For all del – vi må definitivt ikke glemme de gode konsertopplevelsene:)

  Erlend Persen said:
  2. mars 2016, kl. 14:11

  Her er noen som prøver å gjøre noe med dette problemet! Litt skeptisk,men hvem vet.
  http://itavisen.no/2016/03/02/disse-pluggene-gir-deg-superhorsel/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..