Hva er forskjellen på soft-knee og hard-knee kompresjon?

Posted on Updated on

hardknee_softkneeMange kompressorerer gir deg valget mellom soft-knee og hard-knee kompresjon. Enkelte gir deg også muligheten til å gradvis justere «kneet». Men, hva betyr egentlig dette?

Kort om kompressor

Som du kanskje husker fra denne artikkelen er en kompressor et verktøy som automatisk kontrollerer signalnivået. Mer spesifikt – en kompressor drar ned nivået på signalet når det passerer en terskel – Threshold’. Mengden signalet dempes bestemmes av Ratio‘.
For eksempel har du satt ‘Ratio’ til 4:1 vil et inngangssignal som går over ‘Threshold’ med 4dB, få en output på 1dB. Er signalet 12dB over ‘Threshold’ får du 3dB output osv. Går signalet tilbake under ‘Threshold’, går ‘Gain’ tilbake til normal og signalet forblir uberørt.

Hva er egentlig ‘knee’?

‘Knee’ bestemmer hvor fort kompressoren skal trykke ned signalet i det det passerer terskelen eller Threshold’. Det heter ‘knee’ fordi det ligner vinkelen på knekken i et kne. Se på grafen på kompressoren under så skjønner du hva jeg mener.

Den vertikale oransje linjen viser Threshold’. Den diagonale hvite linjen viser signalet før kompresjon og den horisontale linjen til høyre for ‘Threshold’ representerer det komprimerte signal etter å ha passert Threshold’. Jo høyere ‘Ratio’, desto mer kompresjon, jo flatere blir linjen til høyre.

Hard knee

Bruker du hard-knee’ betyr det at  kompressoren tar tak i signalet kjapt og brutalt. Det gir en hard knekk – som i eksempelet over. Rent grafisk ser det ut som beinet til en som sitter på en stol.

‘Hard-knee’ gjør at kompressoren tar tak i signalet kjapt og brutalt’

Soft knee

I enkelte settinger blir kompresjonen veldig åpenbar og lett å høre selv om du har justert Attack & Release’. Bruker du derimot soft-knee’, får du en gradvis og langt mykere overgang i det signalet passerer ‘Threshold’. Faktisk litt før signalet passerer Threshold’ som du ser under.

Med soft-knee’ øker mengden Ratio’ en stund etter ‘Threshold’ noe som gjør det langt vanskeligere å oppfatte at det er brukt kompresjon

SoftkneeHer ser du signalet med bruk av soft-knee kompresjon med en langt mykere kurve enn eksempelet over. Dette gir en smoothere og ikke så åpenbar kompresjon.

Bruk

Begge variantene har sitt bruksområde –

  • Ønsker du å squashe transientene kjapt bruker du ‘hard-knee’
  • Ønsker du å lime sammen en miks bruker du soft-knee

Oppsummert

Hvilken ‘knee funksjon du velger er ikke så viktig som Ratio’ eller Attack & Release’ parameterne. Likevel er det et verktøy det er greit å kunne hente frem.

Personlig bruker jeg som utgangspunkt hard-knee’ kompresjon på trommer og andre perkussive lyder, mens på vokal og piano synes jeg det låter bedre med soft-knee’ kompresjon.

Hva med deg? Hva bruker du når du mikser?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..