George Martin 1926 – 2016

Posted on Updated on

Tirsdag 8 mars døde Sir George Martin. ‘På sekstitallet var det flere som gjorde krav på tittelen ‘den femte Beatle’ – men ingen fortjener den mer enn denne britiske gentleman’ – Paul McCartney

Sir George Martin

George Martin er mest kjent for å være mannen som ga The Beatles deres første platekontrakt, for sine flotte arrangementer og som musikkprodusent på nær samtlige av The Beatles plater. Selv nå, mer enn 40 år senere, blir han regnet som den ultimate plateprodusenten. Faktisk redefinerte han rollen til en produsent.

Bakgrunn

George Martin studerte ved Guildhall School of Music and Drama og etter en kort periode i BBC‘s klassiske avdeling ble han ansatt i plateselskapet EMI i 1950. Han jobbet som assistent for Oscar Preuss – daverende sjef for labelen Parlophone, et underselskap av EMI.

I 1955 trakk Preuss seg tilbake og Martin tok over som administrerende direktør. Han gjorde mange klassiske innspillinger, men også flere plater med komikere og skuespillere som Dudley Moore, Anthony Hopkins, Spike Milligan og Peter Sellers.

The Beatles

Historien forteller at nyttårsaften 1961 kjørte The Beatles i en snøstorm fra Liverpool til London. Dagen etter – 1 nyttårsdag – hadde de en innspillings session med plateselskapet DECCA.

De spilte inn 15 låter, men DECCA ga dem ikke platekontrakt. Avslaget regnes som tidenes største tabbe innen musikkbransjen.

George Martin ønsket å jobbe med pop og rock, men bortsett fra én No 1 hit, slet han med å finne en artist som kunne levere hit materiale jevnlig. Han ble kontaktet av en bransjefyr ved navn Sid Coleman som fortalte om The Beatles og Brian Epstein – bandets manager.

George_Martin_In_StudioGeorge Martin var ikke imponert over det de hadde spilt inn for DECCA Records, men han likte vokaluttrykkene til Lennon & McCartney. Etter et møte med Epstein i mai 1962 ble han så imponert over entusiasmen til manageren at han ga dem en platekontrakt uten å ha møtt bandet.

6 juni 1962 gjorde The Beatles 4 låter i Abbey Road Studio 3. Martin var selv ikke med på innspillingene, men lyttet til det ferdige resultatet. Han var heller ikke nå fornøyd med det han hørte.

Første session

Den første session med George Martin og The Beatles 4 september 1962 hvor de gjorde ‘How Do You Do It‘. Martin mente dette var en soleklar hit, men nå satte Lennon & McCartney seg på bakbeina. Låta ble senere gitt til Gerry & the Pacemakers  og lå i 3 uker som No 1 i april 1963.

Første No 1

26 November 1962 spilte Martin og bandet inn  ‘Please Please Me‘. Det skjedde først etter at Lennon and McCartney nesten hadde bett på sine knær om at Martin kunne gjøre det. Etter innspillingen så Martin på dem og sa – «Gentlemen, you have just made your first number one record». Resten er historie.

Takk

Etter min mening ville aldri Beatles’ musikk og plater blitt som de ble uten denne mannen. I etterkant må vi bare takke for at plateselskapet ‘Decca’ sa nei og at Martin så potensialet i det som regnes som verdens største band.

Stor produsent

George Martin produserte 205 av sangene til The Beatles. Her er noen av grunnene til at han kalles den femte Beatle

  • Han skrev det elegante strykearrangementet på ‘Yesterday’
  • Staccato-fiolinene på ‘Eleanor Rigby‘, inspirert av filmmusikken til Hitchock-filmen Psycho
  • El-pianoet på ‘In My Life‘ spilt inn på halv hastighet, så speeded opp for å høres ut som et harpsichord
  • Honky tonk pianoet på ‘Lovely Rita
  • Blåsearret på ‘Got to Get You Into My Life
  • Sirkusatmosfæren med Wurlitzer orgelet på ‘Being for the Benefit of Mr. Kite’
  • Han arrangerte ‘Penny Lane‘, låta med piccolo trompet soloen

Livet etter The Beatles

George Martin brøt med Abbey Road Studios og satte opp sitt eget lydstudio – Air Studios. Det lå først på Oxford Street i London, men flyttet senere ut av bykjernen til en tidligere kirke Lyndhurst Hall i Hampstead. Her jobbet han med mange andre store artister som Sting, Shirley Bassey og Celine Dione for å nevne noen.

I 1997 co-produserte han sammen med Sir Elton John ‘Candle In The Wind’ versjonen som ble utgitt i forbindelse med Lady Dianas død. Den er den nest mest solgte single noensinne med et salg på nær 40 millioner eksemplarer. Martin produserte over 700 plater totalt og mottok 6 Grammys

george_martin_
Det ikoniske bildet med George Martin i kontrollrommet i Studio Two i Abbey Road

Hedret

George Martin har de siste dagene blitt hedret i media. Verden ville definitivt vært et fattigere sted uten denne generøse britiske gentleman. For meg en mentor og et stort forbilde. Når jeg tenker på plateprodusent ser jeg for meg bildet av ham hvor han sitter ved vinduet i kontrollrommet i Studio 2 i Abbey Road. George Martin har satt varige spor.

The Making of Sgt. Pepper

Til slutt tar jeg med en video som viser hvordan mannen jobbet og hvordan ‘Sgt. Pepper’ albumet ble gjort. Benytt sjansen og se denne dokumentaren – om du er fan eller lurer på hvorfor i all verden vi skal bry oss om hvordan innspillinger ble gjort på sekstitallet. For meg er det fortsatt smått utrolig at dette albumet ble gjort på bare 4 – fire – spor.

 

‘Started out as my dad. Ended as my best friend. Love is all you need’ – Giles Martin

 

Kilder: Blue Ray – Produced by ‘George Martin’ og The Beatles ‘Anthology’ og Wikipedia

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..