Skrivesperre? Dette kan hjelpe

Posted on Updated on

Skrivesperre er noe som rammer oss alle. Det er ordentlig pyton når den herjer. Her er noen råd som kan hjelpe.

Skrivesperre

Skrivesperre – en tilstand som kan defineres som at man har lyst til å skrive, men man får det ikke til.

Skrivesperre kan ha mange årsaker og vare fra noen timer, noen dager til ikke å klare å produsere noe på flere år. Temaet dukker opp hvert eneste år når det nærmer seg innlevering av sanger til årsprosjektet til elevene mine. For dem handler skrivesperre om ren angst. Prestasjonsangst.

Den letteste utvei blir derfor – utsettelser. De har ganske lang tid på seg og på veien dukker det opp andre – for dem morsommere – ting på veien. Som å ta en øl, se Netflix og mere banalt sjekke Faceboka.

I denne artikkelen kan du lese mer om utsettelser dvs ‘vanemessig utsettelsesatferd’ – prokrastinering. Det er et problem som berører mange. Unge som gamle.

‘Prokrastinering viser til vanemessig utsettelse av ting man har bestemt seg for å gjøre – en «dysfunksjonell forsinkelse» i planlagt handling. Dette skiller prokrastinering fra beslutningsvegring og bevisst utsettelse’. Kjekt å vite.

Skrivesperre er noe som rammer de fleste kreative mennesker på et eller annet tidspunkt i livet. Adele er ett eksempel, forfatteren F. Scott Fitzgerald et annet. Heldigvis finnes det hjelp. Her er ting du kan prøve –

1. Lytt til en låt til en av favorittartistene dine og lær deg låtstrukturen og kordene

Dette er noe av det smarteste du kan gjøre. Med en gang du starter å jobbe med andres materiale skjer det noe med deg. Plutselig skjønner du hvordan låter er skrudd sammen, en ukjent akkord dukker kanskje opp. Jobber du sånn med noen låter kommer som regel inspirasjonen raskt tilbake

2. Involver andre musikere

Alle har vi vårt personlige uttrykk. Ved å invitere andre, kan du blåse nytt liv i prosjektet ditt.

3. Ta en vokal- eller instrumenttime med en du ser opp til

Bra måte å få ny inspirasjon på og pushe seg selv fremover på.

4. Rot litt med nye lyder

Du kan få tak i nye lyder på nettet, kjøpe en ny synth eller gitar Kanskje har du noen du ikke har testet ennå. Er det spesifikke lyder eller teknikker du lurer på finner du som regel svar ved å Google eller sjekke YouTube. Kan gi inspirasjon

5. Rydd opp i studio (eller der du jobber)

Det kan være svært befriende å rydde og vaske i ‘nærområdet’. Kanskje du bør flytte monitorene eller plassere keyboardet annerledes? Forandring fryder.

6. Reis bort

Å komme seg bort for å få avstand hjelper fordi du bryter et mønster. Enten du reiser på lengre tur, en weekend tur til en storby eller på påskeferie.

7. Lag mat, ta bilder

Jepp, å bli kreativ med noe annet som å mikse ingredienser på kjøkkenet kan stimulere sansene og gjøre deg kreativ. I det hele tatt å være kreativ med noe annet enn akkurat det å lage musikk gir inspirasjon. Som å ta bilder.

8. Andre ting som kan hjelpe

Selv kan jeg ha utbytte av å gå en tur, dra på kino eller ta en kaffe med gode venner. Til og med en tur i et treningsstudio eller annen fysisk aktivitet kan klarne hjernen. Andre foretrekker å lese en bok eller gå på en kunstutstilling. Du skjønner sikkert tegninga.

Ikke gi deg

Selv om du blir Norgesmester i å lage introer – ikke gi deg. Det løsner. Som jeg pleier å si til mine elever – det dummeste du gjør er å sette deg ned med kunstnerhatten på og vente på at ting skal skje. Det gjør det veldig sjelden. Som regel er det hardt arbeid som må til, men har du gått tørr, prøv et av tipsene over. Lykke til:)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..