Hva er ‘headroom’ – og hvordan kan du få mer av det? Del 2

Posted on Updated on

‘Headroom’ er et ganske forvirrende tema for mange. I to artikler skal vi se på hva det betyr, hvorfor det er viktig og hvordan du kan få mer av det. Her er del 2.

Intro

Som nevnt i første artikkel, ignorerer dessverre mange nybegynnere både nivåer og ‘headroom’ før de trykker på ‘record’ knappen. Det er lett å la seg rive med og la «dette fikser jeg senere» tankegangen råde.

Er du i ferd med å strupe miksen og mangelen på ‘headroom’ begynner å bli påtrengende, bør du få med deg punktene under.

Målet er å skape en dynamisk og musikalsk miks

Hvordan kan jeg få mer ‘headroom’ når jeg mikser?

Det finnes flere måter å få mer headroom på –

Spill inn lavere

Spiller du inn med et moderne lydkort med 24bit oppløsning er du sikret et lavt støygulv og et bra signal/støyforhold. Jeg anbefaler at du legger gjennomsnittsnivået rundt -18 til -20dBFS og peakene til rundt -10dB. Da vil du få omtrent samme margin som i et analogt system. Et system som har utviklet seg gjennom 100 år. Dette vil gi deg bra med headroom, redusere sjansen for forvrengning og gjøre det hele enklere for deg å mikse.

Den eneste fordelen med å spille inn høyere er å maksimere systemets signal-støyforhold, men du vinner ingenting hvis signalets signal-støyforhold er dårligere enn systemets og det er ofte saken i den virkelige verden. Du kan nok også vinne 1 bit eller 2 ved å tracke høyere, men det har lite eller ingen praktisk betydning.

Husk at 24bit ikke nødvendigvis gir deg bedre lyd enn 16bit, men det gir deg er et større dynamikkområde og et lavere støygulv som gjør mikse- og masteringprosessen enklere. Mer om digitallyd her

Dra ned kanalfaderene

Slipper du opp for ‘headroom’ når du mikser er det mest åpenbare å dra ned volumet på sporene i miksen. Gjør du det, sender du mindre signal til miksbuss og du får øyeblikkelig mer ‘headroom’. Dette kan i enkelte tilfelle gi en klarere og åpnere miks. Du kan senke nivået enten

 • ved å dra ned volumet på kanalfaderene
 • via clip gain eller
 • inserte en plugin som kan trimme gain

I en DAW kan du også selvfølgelig dempe selve masterfaderen hvis det kniper, men jeg anbefaler ikke det og at du setter den på 0 fordi det sikrer deg mot forvrengning og tvinger deg til gode rutiner når du spiller inn og mikser.

Bruk High Pass Filter

Det begynner å bli en stund siden jeg skrev artikkelen – ‘Enkelt tips som rydder opp i miksen’. Her viser jeg hvordan du enkelt kan rulle av det meste under 100Hz på de aller fleste instrumenter – med unntak av bass og basstromme – kan rydde opp og frigjøre bøtter og lass med headroom. Det gjelder bare ikke å overdrive!

Ser flere på nettet som har hevet stemmen og hevdet at du får ‘tynne’ mikser hvis du bruker dette tipset.  Og ja, jeg er enig – hvis du lytter i solo. Men, som du sikkert vet nå så anbefaler jeg ikke å bruke soloknappen når du EQ-er. Punkt nummer 1 i denne artikkelen

Kutt i ‘gjørmefrekvensene’

I artikkelen ‘8 frekvensområder du bør kjenne til‘ kan du se at pga av ‘proximity effekten‘ får vi en opphopning og fortetning av frekvenser i lav mellomtone, nærmere bestemt i området rundt 200-400Hz. Dette stjeler mye ‘headroom’ og du kan som regel kutte i dette området. Gjør du det får du som oftest bedre bunn og større klarhet.

Mastering

Du får mastering-teknikere på nakken leverer du mikser med for lite headroom fordi det er ikke noe mere rom å mastre i. Miksen din har på en måte ingen vei å gå videre. Enkelt forklart så er nivået på masterbus for høyt.

Jeg pleier å la det være 4-6dB margin på masterbus før mastering. Dvs peakene legger jeg 4-6dB under NULL på masterbussen min! Det er i masteringprosessen at vi feier signalet opp i 0dBFS og overflødig ‘headroom’ fjernes.

Men husk – det hjelper ikke å legge nivået til -6dB hvis du har klemt i hjel miksen med en limiter. Da er du like langt.

Til og med en kjent Auto Mastering tjeneste på nettet gir deg følgende tilbakemelding hvis miksen din har du for lite headroom

«Whoah! Your track is too loud to master effectively. Upload a quiter version for better results»

Oppsummert

‘Headroom’ er altså mellomrommet mellom nominelt signalnivået og maks nivå før forvrengning. Du har behov for det i innspillingsfasen og du ønsker det i mikseprosessen for å unngå å ende opp med et flatt og livløst sluttresultat .

Disse to artiklene er ikke ment til å skremme deg fra å bruke kompressor. Det kan være akkurat det du trenger – både når du tracker og på mixbuss når du mikser – men tar du hensyn til ‘headroom’ i begge fasene er sjansen stor for at du blir belønnet med en dynamisk miks som vil lyde überfett etter mastering! Kjør på – start innspillinga nå:)

4 kommentarer til “Hva er ‘headroom’ – og hvordan kan du få mer av det? Del 2

  Knut Birkeland said:
  24. november 2021, kl. 22:36

  Det hadde vært veldig gøy, hvis dere kunne lagd en masteret mix engang med max dynamikk, f.eks. bare som en alternativ versjon, slik at man kunne demonstrert noe som lignet på Live musikk en (1) gang. Bilradio, ørepropper og kontor lytting er jo sef 90% av markedet, men vi den siste 10% altså en rest på linje med dinosaurene med MeyerSound og hornsubber i loftstuen, hadde blitt glad 😁

   Mikkel Schille responded:
   4. desember 2021, kl. 10:00

   Hei
   Takk for innspill.
   Bra dette. Skal se om jeg kan fikse det.

   mvh
   Mikkel Schille

  Knut Birkeland said:
  24. november 2021, kl. 22:43

  Ellers fantastisk arbeid du har lagt ned i denne utdannings siden. Kudos herfra til månen….

   Mikkel Schille responded:
   4. desember 2021, kl. 09:59

   Tusen tqkk Knut.
   Veldig hyggelig med sånne tilbakemeldinger.
   Kult at du følger bloggen:)

   mvh
   Mikkel Schille

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..