Basic EQ – Trommer – Basstromme

Posted on Updated on

Trommer og trommelyd er selve ryggraden i mange mikser. Men, det å få god trommelyd kan være krevende. Selv om det i stor grad handler om en god trommis, det å kunne tune trommene og rommet trommene står i, kan bruk av EQ hjelpe deg betraktelig til å oppnå soundet du jakter. Her er en kjapp og enkel EQ Guide som kan hjelpe.

Stem her

Det å ta opp trommer kan være krevende og til tider frustrerende. For noen år siden hadde jeg et Oslo-band i studio. Uansett hva jeg brukte av mikker, hvor jeg plasserte dem og hva jeg enn gjorde EQ messig, låt trommene rett og slett ikke bra.

To dager senere kom en av Norges beste studiotrommiser innom for å legge på trommer på en låt til en venn av meg. Jeg trengte knapt å gjøre noe. Mikkene ble rigget og med en dB her og et par dB der var vi i mål. Dette illustrerer hvor viktig hvordan settet er stemt og hvem som spiller på det.

basstromme

EQ Guide

Enhver trommemiks er forskjellig og er avgjørende for hvilken sound du ønsker å gå for. Denne EQ Guiden kan være et greit utgangspunkt og forhåpentligvis et fint hjelpemiddel

Basstromme/Stortromme/Dollaren/Kick

Kjært barn har mange navn. Forskjellige sjangere har forskjellig sound, men som regel handler det om hvor feit den skal være og hvor mye klikk du ønsker. For å oppnå det bør du lete i disse frekvensområdene –

High Pass Filter

Mange sliter med å få det tight i de nederste frekvensene. Det handler om å forme lydene i dette området akkurat som en skulptør. Ikke vær redd for å bruke flere virkemidler samtidig. Et high pass filter ved 30-40Hz kan gi et vesentlig ryddigere lydbilde. Mange venter med kutt her til de kommer i mastering, men det er svært sjelden du trenger noe under 40Hz.

50-100Hz

 • Legg på her for punch og fedme
 • Prøv EQ med bell-kurve, men test også et low-shelf filter fra 80-150Hz og nedover
 • For mye kan «drepe» bassgitaren
 • Kan gi flabbete lyd

200-300Hz

 • Området med mye gjørme og som kan kuttes med fordel
 • Kutt gir «luft» til lavere frekvenser og rydder opp i lydbildet
 • Kutt gir deg tightere lyd

400 -600Hz

 • Det velkjente pappkartong-området
 • Kutt for tightere lyd
 • Enkelte basstromme mikker har kutt i dette området

2-4kHz

 • I dette området ligger klikket
 • Legg på for mer definert og tydeligere kick
 • Mer får kick’en til å høres bedre i miksen

7-10kHz

 • Noen liker å legge på litt i dette området
 • Sjelden behov for mer
 • Kan dra frem hi-hat og cymbaler

Low Pass Filter

Det er sjelden mye å hente i 10+ området og derfor kan et low pass filter være greit å sette inn. Ikke minst hvis du ønsker en effekt. Hør f eks trommene på ‘Hello’ med Adele

Oppsummert

EQ er et av de kraftigste verktøyene vi har for å oppnå lyden vi ønsker og kan hjelpe oss ut av situasjoner når det trengs. Jeg har tidligere skrevet om fordelene med bruk av subtraktiv EQ. Det gjelder i aller høyeste grad med trommer. Å bare feie på med masse EQ kan fort ødelegge trommelyden. Les også artikkelen 10 tips for bedre trommelyd

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..