Hvordan får jeg åpnere og luftigere mikser?

Posted on Updated on

sarpsborg_scene1I helga mikset jeg lyd til TV og stream på fylkesmønstringen for UKM Østfold som gikk av stabelen på Sarpsborg Scene. Med nær 50 innslag – mange av dem uten souncheck – gikk det virkelig unna i svingene. Gode råd var dyre. Et spørsmål som dukket var – hvordan får jeg åpnere og luftigere mikser kjapt?

Gode råd var dyre

Med ultra kort tid per innslag var som sagt gode råd dyre. Her er et triks du kan bruke som krever minimalt med jobbing, er kjapt å få på plass og gir deg selvtillit på rekordtid. Og ja,trikset gir deg klarere og åpnere mikser – kjapt:)

Løsningen er – du gjettet det kanskje – å legge på en EQ på sluttmiksen. Mange live-miksere er nok vant med å bruke dette på en sluttmiks, men dette kan fint overføres til miksing i studio. Og du kan med fordel bruke en fra du begynner å mikse, ganske enkelt fordi det sparer tid.

Dra av i nedre mellomtone

Det klogger seg fort i dette området i de fleste mikser. Mellom 200 og 300Hz. Dra du av her oppnår du to ting – bassen blir tightere og miksen høres klarere ut.

Men, det forutsetter naturlig nok at du har en homogen miks. Say what? Har du en gitar, en synth, piano osv som sveller i dette området blir det vanskelig trekke av hvis du har en tynn vokal. Har du derimot beholdt litt ‘kropp’ i vokalen vil en dipp i dette området brått gjøre underverker.

ukm2c
‘Mikserommet’

Legg på i toppen

Sleng på en «hatt» (bell-kurve) ved 8-9kHz og legg på 2-3dB. Du kan prøve å legge den litt lenger opp i frekvensene også. Test hva som låter best. Alternativt kan du prøve et shelving-filter fra 7-8kHz med samme mengde heving.

På samme måte blir det feil her hvis diskanten din har ett eller flere elementer som stikker seg kraftig ut – dvs du har kompensert med mye topp i vokalen eller f eks i hi-hat/overheads. Er det jevnt og fint gir en heving mye moro.

Rull av i bunn

Som vanlig – det er lite poeng i å beholde noe under 30Hz. Rull av her med et High pass filter

Oppsummert

Ved å starte en miks med en EQ på sluttmiksen (mix bus) kan du ta en rimelig flat og livløs miks til et helt nytt nivå og med det oppnå åpnere og luftigere mikser i løpet av minutter. Bare husk å mikse jevnt uten å overdrive EQ på enkelt-kanalene.

Ønsker du å ta dette et skritt videre, bør du vurdere å bruke en kompressor på mixbus også

Med snapshots på Soundcraft Vi3000 mikseren og ved hjelp av dette monitorsettet gikk miksejobben på Sarpsborg Scene greit til tross for ultradårlig tid til lydsjekk. Lyden gikk forøvrig direkte ut på NRK.no

2 kommentarer til “Hvordan får jeg åpnere og luftigere mikser?

  Erik Kulterud said:
  26. april 2016, kl. 07:43

  Tusen takk igjen Mikkel, atter en gang spot on og supert forklart for oss dødelige 🙂

   Mikkel Schille responded:
   26. april 2016, kl. 10:26

   Topp at du har utbytte av artiklene Erik. Takk for tilbakemeldingen:)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..