Kompressor – Derfor bør du unngå for kjappe ‘attack tider’

Posted on Updated on

Har du jobbet litt med en kompressor har du antageligvis fått med deg at ‘Threshold’ og ‘Ratio’ har stor betydning for sluttresultatet. Men, før eller senere bør du lære deg å forholde deg til ‘Attack’ tider også. Mye av moroa ligger nemlig her.

Hva gjør en kompressor?

En kompressor virker tildels som en automatisk volumkontroll. Vi sier at den jevner ut dynamikken, dvs forskjellen mellom de sterkeste og svakeste partiene blir mindre.

Den er ypperlig til å jevne ut nivået på et instrument eller et vokaltake. For eksempel der hvor enkelte ord blir borte eller noen toner forsvinner, kan en kompressor være akkurat det som trengs for å balansere sporet på plass.

Hva er ‘Attack time’

Sammen med ‘Release Time’ er ‘Attack Time’ noe svært mange nybegynnere sliter med. Det gjør dem rett og slett litt småforvirret. Gjelder det deg vil jeg jeg at du skal ha dette i bakhodet –

Kompressoren får ofte skylden for å gjøre musikken flatere. Den gjør musikken livløs sier noen. Jeg sier følgende –

 Det er for kjapp ‘attack’ tid som gjør musikken flat og livløs

‘Attack’ tiden justerer altså hvor kjapt kompressoren begynner å ta etter at signalet har gått over ‘Threshold’. Du kan sammenligne det med tiden det tar for en lydtekniker å dra ned faderen på en kanal. En lang ‘attack’ tid betyr at han vil bruke lang tid på å dra ned signalet, mens en kjapp ‘attack’ tid betyr at han drar ned faderen i det han hører lyden komme igjennom. Når vi bruker en kompressor måles tiden i millisekunder. Typisk er fra under 1 millisekund til 100 millisekunder.

Har du for raskAttack’ tid klabber du ned signalet siden kompresjonen skjer øyeblikkelig. Da dreper du transientene og resultatet er en flat, livløs og kjedelig lyd.

mpressor
elysia mpressor er en nydelig kompressor

Presets

Mange synes det er vanskelig å huske på om de skal bruke rask eller sakte ‘attack’ tid. En måte å nærme seg problemet på er å sjekke ut preset innstillingene som mange (plugin) kompressorer kommer med. Jeg er ikke fan av å bruke dem, men må innrømme at det er fint å se hvilke innstillinger ‘gutta i hvite frakker’ synes passer nettopp instrumentet jeg jobber med best. Det gir i hvertfall en pekepinn på hva det kan lønne seg å starte med.

Synes du at kompressoren og presetet gjør rare ting med signalet kan løsningen være å bytte til en annen type kompressor. Ulike typer kompressorer kan gi deg helt forskjellige resultat. Her kan du lese mer om de forskjellige typene vi har til rådighet.

Hvorfor slow attack?

Ønsker du å få noe til å låte punchy er det rask ‘attack’ tid som gjelder, men det er likevel viktig å beholde starten av signalet dvs transientene. Så istedet for å bruke ‘attack’ tider på 1-10ms, start med 30-50ms eller mer. Slipp transientene igjennom og la kompressoren forme og jevne ut signalet som kommer etter transientene.

Ønsker du derimot det motsatte – som mer sustain og å få ting det til å ‘sitte bedre i miksen’ – da bruker du kortere ‘attack’ tid (10-20ms) som igjen betyr at du kan dra opp det totale volumet på signalet. Bare husk å ikke kjør alt for kjapp ‘attack’ tid. La som sagt noe av transientene slippe igjenom.

Noen ganger trenger vi likevel ultrakjapp ‘attack’ tid for å drepe transientene. For eksempel når vi bruker en de-esser, når du ikke får skarptromma til å sitte i miksen eller når bassisten jobber hardt og smeller til.

Ønsker du å få det til å låte punchy er det rask ‘attack’ tid som gjelder, men behold starten av signalet

Øvelse

Neste gang du jobber med en miks, legg på en kompressor på trommene, bassen, vokalen eller hele miksen og bruk litt tid på følgende:

Sett opp Ratio’ og ‘Threshold’ sånn at du komprimerer litt, 3-4dB og begynn å jobb med ‘attack’ tiden. Hva skjer når du slipper igjennom transientene med lang ‘attack’ tid? Og hvordan høres det ut når du kjører kjapp ‘attack’ tid typ 5-10ms?

Du vil raskt erfare hvor utrolig forskjellig en kompressor som er satt opp med samme ‘Ratio’ og ‘Threshold’ vil låte bare du endrer ‘Attack’ tiden.

Oppsummert

Mange er ute etter punch og tenker at jo mer jo bedre, men misforstår og overdriver bruken av kompressor. Her skal det trøkke liksom. Prøv heller noe lengre ‘attack’ tid og sjekk om det kan gi deg mere trøkk istedet.

Personlig elsker jeg lyden av en god kompressor. Måten de runder av transienter på og gjør lyden mer musikalsk. Kunsten er bare å unngå overkomprimering og det gjør du ved å ha koll på ‘attack’ tiden.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..