Scotty Moore 1931 – 2016

Posted on Updated on

scotty_moore12016 er året da de virkelig store kanonene forlater oss. Denne uka gikk også den legendariske gitaristen Scotty Moore bort.

Gitaristen som forandret verden

Moore er blitt kalt ‘gitaristen som forandret verden’ og sammen med Elvis Presley endret han musikkhistorien . Han var en stor bidragsyter på klassikere som ‘Blue Suede Shoes’,‘Hound Dog’,‘Jailhouse Rock’ og ‘Heartbreak Hotel’. Scotty Moore var også med på comebacket til Elvis i 1968 på NBC som også ble deres siste opptreden sammen.

Han regnes som en av de aller første rockn roll gitaristene og var en stor inspirasjonskilde for senere gitarister. Rolling Stones gitarist Keith Richards har ifølge BBC News uttalt at «da jeg vokste opp ville alle være Elvis – jeg ville være Scotty Moore».

Litt historie

Moore ble født i Tennessee og begynte å spille gitar da han var åtte år. Etter et opphold i marinen og med kamper i Koreakrigen bak seg, flyttet han til Memphis tidlig i ’50-årene. Her spilte han i ‘The Starlite Wranglers’ og i 1954 ble han sammen med bassisten Bill Black introdusert for en tenåring som het Elvis Presley. Mannen som brakte dem sammen, var den legendariske produsenten Sam Phillips fra det etterhvert like legendariske studioet Sun Studio

Trioen kalte seg for ‘The Blue Moon Boys’ og deres første hit med Elvis ‘That’s All Right’ regnes som et historisk øyeblikk i musikkhistorien. I oktober 1954 utvides bandet med trommeslageren DJ Fontana

Da Elvis dro i militæret i 1958 ble han deleier i Fernwood Records og fikk en hit med Thomas Wayne Perkins som produsent. I 1964 ga han selv ut ei skive – The Guitar That Changed the World’ – som resulterte i at han fikk sparken av Sam Phillips. Han flyttet da til Nashville og kjøpte sitt eget studio sammen med noen andre investorer – Music City Recorders Studio

Livet etter Elvis

Moore jobbet med Elvis i 14 år og ble også hans første manager. I 1973 solgte han seg ut av studioet i Nashville og jobbet videre som freelance lydtekniker med artister som Johnny Cash, Dolly Parton, Jerry Lee-Lewis, Carl Perkins, Jeff Beck, Keith Richards, Ronnie Wood og Ringo Star.

Scotty Moore ble i 2000 innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame’ og i 2004 ble han hedret med en tribute konsert i Abbey Road Studios av gitarstorheter som Eric Clapton, Mark Knopfler, Albert Lee og David Gilmour.

Gibson guitars

Moore var en trofast bruker av Gibson gitarer og på hans 81 årsdag hedret Gibson ham med en tribute modell – 81 Limited Edition Scotty Moore ES295 guitar. I 2015 ble han kåret som den 29de beste gitaristen gjennom tidene av bransjebladet ‘Rolling Stone’

Scotty Moore tok farvel med publikum med en turne i 2007 og han døde i sitt hjem i Nashville 28 juni 2016 etter flere måneder med skrantende helse.

ES-295-Scotty-Moore-Finish-Shot_600
Gibson ES295 Scotty Moore. Foto: Gibson

 

It’s with great sadness we say goodbye to Scotty Moore, my first inspiration‘ – Keith Richards

 

Kilder: Wikipedia, Rolling Stone, BBC News og Scotty Moore Homepage

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..