Hva kommer først? EQ eller kompressor?

Posted on Updated on

To av de mest brukte hjelpemidlene vi har til rådighet innen musikkproduksjon er EQ og kompressor. Velger vi å bruke dem hver for seg har vi mange muligheter, linker vi dem sammen stiger mulighetene ytterligere. Men hvem av dem bør du legge først?


EQ eller kompressor først?

Dette er det klassiske ‘egget eller høna først’ spørsmålet. For å svare på det må vi se nærmere på hva som skjer når vi bruker signalprosessorene hver for seg.

  • Med en equalizer kan du fremheve eller dempe frekvenser
  • Med en kompressor begrenser vi dynamikkområdet

For å gjøre det klart med en gang – det finnes ikke noe ‘dette er best’ svar – fordi dette handler om å ta kreative valg. Det som er helt klart er at rekkefølgen ikke er vilkårlig og at du får to helt forskjellige resultater. For å gjøre det litt enklere har jeg satt opp noen eksempler –

EQ før kompressor

Som nevnt, en kompressor jevner ut signalet. Den kan også dra opp og forsterke svake frekvenser. Det kan være positivt, men i enkelte tilfelle kan det skape problemer:

  • Har du en gitar som er boomy sånn rundt 100Hz kan det være stor hjelp å filtrere dette vekk FØR du komprimerer.
  • Samme sak gjelder hvis du har spilt inn en akustisk gitar med mikken for nærme selve hullet. Igjen vil du sitte igjen med slitsomme bassfrekvenser som det er greit å bli kvitt FØR du komprimerer.
  • Et annet eksempel er den store overfeite basstromma som gjør at kompressoren tar tak og komprimerer hardt med en gang. Bruker du en EQ og fjerner overflødige bassfrekvenser kan du langt på vei løse problemet.
  • Ønsker du å legge på litt luft på vokalen er det altså dumt å legge på EQ før kompressor, fordi kompressoren antageligvis vil presse dette ned igjen.
Cartec_Audio_1
Cartec EQP-1A er en Pultec klone

Kompressor før eq

  • Med denne varianten begrenser du altså dynamikken først, og det vil minske noe av effekten av EQ.
  • Dette er varianten mange masteringteknikere velger, fordi det gir størst endring med minst mulig EQ (og med det mindre artifacts som fasefeil, farging osv.)
  • Noen ganger kan en kompressor farge og endre lyden – du kan få mer bass og mindre topp – fordi en kompressor drar ned saker som er høyt og den kjører opp ting som er lavt i nivå.

Tommelfingerregel

Er du fortsatt usikker og forvirret har jeg følgende tommelfingerregel til deg – har du behov for å kutte frekvenser gjør du det før kompressor og ønsker du å legge på, gjør du det etter kompressor.

‘Har du behov for å kutte frekvenser plasserer du en EQ  før kompressor – ønsker du å legge på frekvenser gjør du det etter kompressor’

EQ – Kompressor – EQ

Det er heller ikke uvanlig at man bruker en EQ før kompressor (til å kutte) og så en EQ etter kompressor (for å legge på). Litt sånn – ‘best of both worlds’

Men, man kan ta konseptet videre –

Renaissance_Comp
Waves Renaissance Compressor – mye brukt til vokal

EQ – Kompressor – Kompressor – EQ

Enkelte bruker til og med to kompressorer og to ulike EQ-er på f eks en vokal. Da er det vanlig å bruke en nøyaktig EQ til å kutte – min personlige favoritt er denne – en kjapp kompressor til å klabbe ned transienter – jeg liker denne for så å bruke en treigere kompressor til å ‘lime’ signalet sammen og gi lyden fedme – som Universal Audio LA-2A. Til slutt gjerne en EQ som maler med bred pensel som har masse karakter som denne klassikeren.

Oppsummert

Ingen kvikke og raske svar her altså. Det viktigste er å få med seg at effekten av EQ før kompressor er helt annerledes enn kompressor før EQ og at fordelene og ulempene er avhengig av effekten du er ute etter.

Forskjellige teknikere vil ha ulik tilnærming. Personlig bruker jeg EQ før kompressor i 90% av tilfellene. Enkelt og greit for å filtrere bort det jeg ikke ønsker og fordi jeg ønsker å komprimere det ‘gode’ signalet. Jeg anbefaler deg å eksperimentere og sjekke om du klarer å høre forskjellene på disse to variantene. Etterhvert vil du kunne bruke begge til din fordel.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..