Test – Fluid Audio F5 studiomonitorer

Posted on Updated on

I jakten på billige og bra studiomonitorer, har jeg denne gangen et rimelig sett fra Fluid Audio på testbenken. Her sjekker jeg ut ‘budsjettmodellen’ F5 fra Fader-serien. Settet er ekstremt billig – men hva får du egentlig for 2.700.- kroner?

Fluid Audio

Fluid Audio ble startet så sent som i 2011, men grunnleggeren Kevin Zuccaro er slettes ingen fersking. Han har jobbet for kjente merker som JBL, Cerwin Vega og i fra 2005 for M-Audio. Her fikk han ansvaret for deres aktive studiomonitorer.

I 2011 forlot han M-Audio og grunnla sitt eget firma – Fluid Audio.

Fluid Audio F5 studiomonitorer

F5 er modellen som startet det hele for Fluid Audio. Den blir ofte kalt ‘budsjettmonitoren’ deres. For 2.700.- kroner får du et 2 veis aktivt bi-ampet sett som har 70w klasse A/B forsterkere (40W bass, 30w diskant), 5″ woofer, 1″ tweeter og volumkontroll i front. På baksiden finner du xlr, jack og ubalanserte RCA innganger. 

Oppgitt frekvensrespons er 49Hz-22khz og delefrekvensen er ved 2.5khz. Monitorene er bygget i MDF, har bassrefleksport i front og veier 5kg hver. På fronten finner du volumkontroll. Fluid Audio anbefaler at denne settes på -6dB. Monitorene har også en auto-standby som gjør at de skrur seg av hvis de ikke mottar et lydsignal. Monitorene er ganske fleksible når det gjelder plassering siden bassrefleksporten er på fronten. Det gjør at de kan plasseres nærmere bakvegg enn monitorer med porten på baksiden.

Førsteinntrykk

Alle høyttalere som kommer nye rett ut av boksen trenger innpilling. Så også med disse. De har dessuten godt av litt oppvarming før du går i gang med å jobbe på dem etter innspillingsperioden også.

Førsteinntrykket er at de har en helt ok byggekvalitet og en varm lydkarakter, men de låter veldig uforløst. Typisk for høyttalere som ikke er ordentlig innspilt. Jeg setter derfor monitorene på moderat nivå og lar dem spille non-stop i 72 timer.

Hvordan låter de?

Globaliseringen kan man mene mye om – billige produkter fra Kina har den ihverfall gitt oss. Prisen er nesten litt sånn ‘gni meg i øya’ og det er vanskelig å uttrykke hva man egentlig forventer av et par aktive studiomonitorer til den nette sum av 2.500.-

Fordi – dette er bra monitorer. Og da tenker jeg ikke bare på nybegynneren som skal starte fra scratch – settet funker fint for erfarne musikanter også.

Fluid Audio F5 fra baksiden med xlr, jack og RCA inngangene

Bassen

Etter 72 timers innspilling er det klart for litt seriøs lytting. Siden de relativt små (5″) har disse monitorene naturlig nok noen begrensninger. De mangler litt pondus. Det oppgis at de går ned til 49Hz, men det må være ved -10dB, for bassen ruller rimelig kjapt av fra 80Hz og det er ikke mye under 60Hz. Og det er forsåvidt greit nok – for til små rom trenger du sjelden mer.

Mellomtone

Jeg er ikke fan av høyttalere som er fremoverlent og som biter i høy mellomtone – dvs ved 2-4kHz. Mange rimelige monitorer gjør nettopp det. Dette settet gjør det heldigvis ikke. Vi snakker om en ganske fin mellomtone – som gjør at vokal høres godt. Bra mellomtone er viktig – det gjør det enklere å plassere instrumenter og vokal i lydbildet når du mikser.

Diskanten

En av sakene som dessverre trekker ned er diskanten. Den er ikke veldig oppløst og den maler med brensel – for å sitere hifi-folket. På norsk betyr det at den mangler litt detaljer.

Diskanten er heldigvis ikke hypa og jeg synes monitor-settet låter fint. Veldig ‘ørevennlig’ for å bruke det uttrykket. F5 har en smooth karakter – litt analog-aktig om man kan si det sånn.

Likevel – sammenlignet med den langt større referansen EVE Audio SC208 er det et langt stykke opp. Mens EVE-monitorene låter stort og lukseriøst – litt Cadillac-aktig – er det en annen karakter ute og går her. De går selvsagt ikke like dypt – det mangler en oktav – minst. Diskanten er langt fra like oppløst og mellomtonen er mer fremtredende.

Den største mangelen føler jeg er mangel på dybde – å kunne se innover i lydbildet. Settet låter nemlig litt to-dimensjonalt i mine ører.

Oppsummert

Hva kan man forvente til drøye 2.500.- spenn? Jeg liker dette settet – det har en fin karakter og jeg har ingen problemer med å lage musikk på dem. Ei heller å få satt instrumenter på plass i miksen. Selv om de mangler noe i den dypeste bassen holder det hvis du skal bruke dem i et lite rom. Personlig kunne jeg godt tenkt meg å bruke dem som et sett nummer to de utfyller nemlig EVE-settet svært så bra. Fluid Audio F5 låter fint og du hører at de som lager dem har peiling!

‘Fluid Audio F5 settet låter fint og du hører at de som lager dem har peiling’

Karakter

Ikke så enkelt å gi disse en rettferdig karakter. Utifra pris vil jeg gi 10/10, men mangel på dypbass og litt dårlig oppløsning gjør at jeg ender på 8/10. Likevel – er du på jakt etter et billig og bra sett og har et lite budsjett, bør du så absolutt ha dette settet på listen din. Det fortjener de!

Review 8:10.artx copy

+ Veldig mye høyttaler for penga

+ Spiller høyt

+ Auto-standby

– Mangler dypbass

– Diskanten mangler oppløsning

Fluid Audio F5

Norsk importør er Procom. Veill. pris er 2.499.-, men de har ofte kampanje til 1.999.- (pr. par)

Features

 • Bi-amped med 70 watts Klasse A/B forterkere
 • 5” bass
 • 1” diskant
 • Optimalisert slot port i front for de lave frekvensene
 • Magnetisk avskjermet
 • Innganger: XLR og ¼” balanserte pluss ubalanserte RCA
 • Volumkontroll i front
 • Ekstern varmeavleder
 • Inkludert 2 stk. dempepads

 

Spesifikasjoner

 • Frekvensrespons: 49Hz – 22KHz
 • Forsterkere, klasse A/B, 40 watt (bass) + 30 watt (diskant)
 • Input impedanse: 20Kohm balansert, 10Kohm ubalansert
 • Vinyllaminert kabinett
 • Dimensjoner: 260 x 175 x 195mm
 • Vekt: 5 kg

 

4 kommentarer til “Test – Fluid Audio F5 studiomonitorer

  Erik K said:
  14. september 2016, kl. 07:37

  Tusen takk for en super review – meget nyttig og informativ!!

   Mikkel Schille responded:
   14. september 2016, kl. 18:14

   Så bra at du hadde utbytte av testen:)

  Per Fr. Kjølner said:
  14. september 2016, kl. 11:30

  Har disse selv – som nummer to-moitor. Kjøpte mine brukt for 1600 kroner, ikke dårlig! Deler testerens synspunkter her, de er kanskje ikke super-detaljerte og innhar stor dybdevirkning, men de låter fint og er svært behagelige å jobbe med. Kan absolutt anbefales!

   Mikkel Schille responded:
   14. september 2016, kl. 19:48

   Bra kommentar!
   1600.- spenn – et varp:-)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..