Shure SM58 er 50 år!

Posted on Updated on

shure_sm58_anniversary

Verdens mest populære håndholdte mikrofon – Shure Sm58® – feirer 50-års jubileum i år. SM58 er kjent for bra lydkvalitet, fantastisk holdbarhet og evnen til å tåle kraftige lydtrykk. I disse dager lanserer Shure en egen jubileumsmodell i sølv, men kjenner du til den fasinerende historien rundt denne ikoniske mikrofonen?

Betyningsfull

I stedet for å ramse opp alle som har brukt denne mikrofonen er det vel enklere å si at det er denne mikrofon alle andre mikrofoner måles opp mot til live bruk. Selv etter 50 år er den en bransjestandard. Og det er det mange grunner til. Her er noen av de viktigste –

  • Lydkvaliteten – SM58 har lyd som er skreddersydd for vokalister
  • Den tåler høye lydtrykk (SPL) – opp mot 180dB
  • Tåler mye juling og leverer uansett vær og vind
  • Den er rimelig

1966 – 2016

Shure Sm58® ble lansert i mars 1966 på National Association of BroadcastersNAB-messa i Chicago og du har sett den i bruk med et utalls artister. Den er først og fremst skreddersydd til vokalbruk, men det er ikke uvanlig å se den brukt på en stor variasjon av lydkilder.  Du ser den brukt på trommer, blåsere, gitarer og mange bruker den til intervjuer i broadcast sammenheng. Shure hevder selv at den kan brukes på alt.

Fun Facts om SM58

Shure Sm58® har tradisjoner som kan følges helt tilbake til 1939 – da ble SH-55 – den ikoniske ‘Elvis-mikken’ introdusert. Det har dukket endel historier og funfacts rundt mikken. Visste du at for eksempel at Shure har gjort over 100 endringer på SM58 siden 1966? Her er flere funfacts –

#1. SM står for Studio Microphone

Litt morsomt dette siden SM58 i dag i størst utstrekning brukes i PA sammenheng. Det var i broadcast studioer den var ment til å brukes.

#2. Ernie Seeler – mannen som sto bak utviklingen hatet rock’n roll

Smått ironisk at mannen bak mikrofonen var en stille og beskjeden herre som selv lyttet til klassisk musikk. Mikken er jo idag et stilikon innen rock and roll. Noen av de første som tok den i bruk var rockeband som The Who og The Rolling Stones. Lettere sjokkert over dette uttalte Ernie «jeg elsker klassisk musikk, men rock and roll tar jeg ikke veldig seriøst«. Sånn kan det gå….

#3. Shure holdt på å slutte å lage SM58 i 1970

Yes – én konkurrent var så enerådende på markedet innen broadcast og i tillegg var teknikerene i radio og tv-bransjen slettes ikke imponert over de nye SM-mikkene. Salget gikk tregt og det var først når Shure introduserte dem til live-teknikere i Las Vegas at ballen begynte å rulle. Her ble mikkene en hit og de store stjernene tok den i bruk en etter en. Resten er historie….

10-facts-sm58-03
Shure SM58 er kjent for å tåle juling

#4. Hvor mye SPL tåler SM58 egentlig?

At SM58 tåler høye lydtrykk er en kjent sak. Shure hevder den tåler et sted mellom 150-180dB og det burde jo holde til det meste. Ifølge Shure vil den ikke forvrenge under ‘normale tilstander’ og du kan kjøre den helt til 11 om du skulle trenge det:)

#5. SM58 tåler å bli brukt – faktisk er det nesten umulig å ødelegge den

SM58 tåler juling – masse juling. På 60 tallet testet Eddie Seeler Unidyne III elementet ved å kaste det i bakken, koke det, fryse det og det finnes mange tortur-videoer på nettet som viser at denne mikken definitivt er bygget for å tåle så og si alt.

Jubileumsmodell

Shure har nylig lansert en ‘limited edition anniversary modell‘ av arbeidshesten som har fått betegnelsen SM58-50A. Spesialutgaven  har alle kvalitetene til en vanlig SM58, men kommer i en litt lysere sølv finish med teksten ‘50th anniversary‘ inngravert på mikken.

Det følger også med en historisk-inspirert emballasje, en jubileumsmynt, et eget sertifikat, bilde, historisk bruksanvisning og klistremerker i forskjellige størrelser. Mikken kommer i et begrenset antall og koster 1.395.-inkl.mva

Oppsummert

Å klare å lage et produkt som fortsatt er bransjeledende etter 50 år er intet mindre enn imponerende. Ønsker du å sikre deg et eksemplar bør du nok ‘snabba på’. Gratulerer Shure med 50 års dagen til SM58!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..