Romklang – hva er en fjærklang?

Posted on

Romklang er sjefen blant effektene – men når frasen ‘legg på litt klang a’ kommer, kan det være greit å vite litt om de ulike variantene du har til rådighet. Bør du velge Hall, Chamber, Plate, Room, Gated eller Reversed, analog eller digital klang? Vi skal se nærmere på de vanligste typene – i dag en mekanisk variant, nemlig ‘Spring Reverb’ – eller fjærklang som vi kaller den på norsk.

Litt historie

Her er noen linjer fra artikkelen Romklang for nybegynnere‘ –

«Da vi tok i bruk innspillingsstudioer rundt 1930 økte behovet for å gjenskape etterklang. Abbey Road Studios var et av de første studioene i verden som ble bygget spesielt til dette og her finnes et eget echo-chamber. Her ble romklang skapt elektronisk og mekanisk.

Litt om Plate reverb – plateklang

Etterhver som teknologien utviklet seg tok Abbey Road Studios i bruk plateklang (plate reverb). Det var det tyske firmaet EMT som lanserte dem i 1957. Det morsomme er jo at nettopp disse enhetene nå har blitt digitalisert og utgitt av Waves som Abbey Road Reverb Plates.

Spring Reverb – fjærklang

Spring reverb er som Plate reverb er en mekanisk menneskeskapt måte å gjenskape romklang på. Fjærklang er langt mer kompakt enn plateklang og de er relativt enkle konstruksjoner som er ganske rimelige å produsere.

Fjærklang forbindes vel først og fremst med el-gitar men det var The Hammond Company som først lanserte dem. Folk fikk ikke den ordentlige kirkeorgel-feelingen når de fyrte opp orgelet hjemme i de tørre teppe-befengte stuene sine. Hammond måtte løse dette problemet.

Laurens Hammond oppdaget at Bell Labs hadde en elektromagnetisk enhet som simulerte delay. Enheten inneholdt fjærer og med noen modifikasjoner klarte Hammond å lage en enhet som laget flere ekkoer etterhverandre – og vips fjærklangen var et faktum. Eneste problemet var at fjærklangen hans var veldig stor – over 1 meter lang.

Mr. Hammond meets Mr. Fender

Designet til Hammond ble svært populært og en av Hammonds teknikere – Alan Young – klarte i 1960 å lage en mindre enhet som fikk navnet Hammond Type 4. Den heter nå heter Accutronics Type 4 spring reverb.

En av kundene som plukket opp denne enheten var Leo Fender – ja han med Stratocasteren og gitarforsterkerene Han introduserte sin egen variant i rør – Fender Reverb Uniti 1961, men benyttet Accutronics enheten i Fenders første amp som hadde innebygget romklang – 1963 Fender Vibroverb®

Senere kom den også i den mer kjente Fender Twin Reverb® modellen. Accutronics klangen ble dermed en industristandard og den bygges den dag i dag for Fender, Marshall, Peavey og andre firmaer.

spring_reverb2
Accutronics fjærklang som kan bygges inn i en gitaramp

Hvordan funker den?

Fjærklang fungerer omtrent på samme måte som en plateklang, bare i en langt mer kompakt form med en transduser og en pickup i hver sin ende av en springfjær montert i en liten metallboks.

Forklart på norsk – et lydsignal sendes inn i fjæren på den ene siden og plukkes opp igjen på den andre siden. Lyden går frem og tilbake inne i fjæren og det er det som skaper romklangen.

Hvis du tviler på konseptet bør du ta en titt på videoen under. Joachem van Grieken bygde rett og slett – verdens største spring reverb. Den er ca. 100 meter totalt og avgir noen helt utrolige lyder –

Oppsummert

Alle de forskjellige måtene vi mennesker har forsøkt å simulere romklang på har sin sjarm. Så også med fjærklangen. Den vil aldri klare å gjengi et rom korrekt og regnes av mange som en ‘fattigmanns plateklang’. Likevel – den har masse karakter og låter veldig vintage. Selv om vi i dag for det meste benytter oss av digitale klanger vil mekaniske typer som dette fortsette å leve fordi de låter kult. De fleste hardware- og software variantene har jo forøvrig emuleringer av både fjær- og plateklanger – heldigvis.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..