10 gratis plugins du bør sjekke ut

Posted on

plugger

Det er blitt mer og mer vanlig at de store produsentene legger ut gratis plugins. Sikkert flere grunner til det, men spørsmålet mange stiller seg er vel om de er noe tess? Her er 10 plugins jeg anbefaler at du kikker nærmere på.

Gratis plugins

Fristelsene er store når det kommer til plugins og mange bruker ganske store penger på å ha de beste verktøyene i kassa. Men heldigvis – det finnes løsninger for dem som ikke ønsker å bruke hele månedslønna på plugger også.

Noen av disse er til og med veldig bra. Sjekk ut disse 10.

#1. EQ-Filtere

Som mange av dere har skjønt er jeg stor fan av high-pass filter. Den første gratispluggen jeg tar frem er derfor fra brainworx og heter bx_cleansweep V2. Dette er selve filterdelen fra deres sofistikerte flaggskip –  bx_digital V3.

Filterene låter meget fint og istedet for å måtte inserte en EQ kan det enkelte ganger være greit med bare filterene. Ikke verst å kunne få filterdelen fra «verdens beste EQ-plugin» gratis! Følg denne linken eller trykk på bildet under.

#2. EQ

EQ-ene som følger med musikksoftware kan være helt greie, men jeg anbefaler definitivt å ha ett eller flere alternativ. TDRTokyo Dawn Records – lager plugins som låter veldig bra. Det gjør også deres gratis EQ – TDR VOS SlickEQ. I følge superprodusent Dave Pensado – ‘This little guy sounds amazing’

slickeq_purple_flat

#3. Parallell, dynamisk EQ

Ønsker du en litt mer avansert EQ bør du også sjekke ut deres NOVA.

#4. Super enkel EQ

Som tredje gratis EQ anbefaler jeg at du sjekker ut Revival fra Slate Digital. Har du først begynt å bruke den er det vanskelig å ligge unna. Den er uhyre enkel i bruk – kun to ratt.

#5. Kompressor – farge

Okey, la oss gå over i kompressoravdelingen. Å velge rett kompressor kan ofte være vanskelig, derfor er det greit med noen ekstra modeller å velge mellom. I denne artikkelen snakker jeg varmt om klassikeren Teletronix LA-2A kompressoren:

Det finnes mange gode alternativer på markedet. Til vokal og bass er optiske kompressorer som UA klassikeren Teletronix LA-2A ofte foretrukket. Det fordi de er enkle å bruke – to knotter – input gain og hvor mye kompresjon du vil ha (peak reduction).  Omtrent alt du kjører gjennom denne boksen vil låte bedre.

Det finnes mange plugin varianter av denne på markedet. De er relativt dyre. Men – Cakewalk har også en emulering ute – som er gratis. Cakewalk CA-2A T-Type Levelling Amplifier. Vel verdt å teste.

#6. Kompressor – farge II

Klangheim MJUC jr. Dette er en kompressor med Variable MU design som kjennetegnes av mye farging, smoothness og lyden av ´50 tallet. Liker du vibben i denne bør du ta en nærmere titt på storebroren –  MJUC – som koster €24. Her får du tre forskjellige modeller i en. Følg denne linken

mjucjr

#7. Kompressor – transparent

Ønsker du en mer transparent kompressor anbefaler jeg nok en gratis plug fra TDR – Kotelnikov

Kotelnikov_2

#8. Thump

Går vi over i fx-avdelingen må jeg ta med Thump pluggen til Metric Halo. Det er en unik audio-prosessor med to uavhengige envelope oscillatorer som genererer ekstra lav-frekvent lyd. Ypperlig til å ‘beefe’ opp basstrommer og bass-synther.

#9. M/S og stereobredde

De to siste pluggene er tilfører ikke noe, men er veldig bra som verktøy til det du har spilt inn. Først – enda en gratis plugg fra brainworxbx_solo. Igjen har de hentet en del fra en av topp-pluggene sine og gitt den ut som freeware.

Her får du flere måter å lytte på – L (Left channel), R (Right channel), M (Mono sum, mid signal) og S (Stereo-Difference, side signal). Dette gir deg muligheten til å lytte til hver enkelt del når du jobber i Mid/Side, noe mange DAW-er mangler. I tillegg får du en Stereo-Width knapp som gjør at du kan smale inn eller brei ut stereobildet. Fint på stereospor og grupper.

bx_solo

#10. Mono-switsj

Til slutt tar jeg med en gammel traver  – Panipulator – fra Boz Digital Labs. Dette har blitt en uunværlig plugin når jeg mikser ‘in-the-box‘. Med denne kan du enkelt flippe fasen og sjekke miksen i mono.

panipulator_2-0

Oppsummert

Det er lett å gå seg vill i parken med gratis plugins. De jeg har tatt frem her funker alle glimrende og selv bruker jeg dem titt og ofte.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..