Jobb smartere – miks baklengs!

Posted on

miks-baklengs_3I artikkelserien Miksing for nybegynnere‘, har jeg beskrevet steg for steg hvordan jeg normalt starter en miks. Men, det finnes selvfølgelig andre innfallsvinkler. Enkelte kan hjelpe deg med å mikse langt raskere. Noen metoder kan til og med gi deg bedre mikser raskere – som denne!

Tradisjonell miksemetode

De fleste av oss har lært følgende metode når vi starter en miks – vi begynner med et spor, f eks basstromma, går til skarptromma, tammene osv. Vi gjør ferdig trommene og så bygger vi miksen videre med bassgitar, gitarer og keyboards og hvor vi ender opp med å jobbe med vokalen mot slutten av miksen.

Dette er en nøyaktig og til tider svært tidkrevende prosess. Men, hva om jeg fortalte deg at det finnes et alternativ som gjør at du kan nå målet ditt langt raskere og som i mange tilfelle gir deg bedre mikser? Sjekk ut følgende –

Jobb smartere – miks baklengs!

I stedet for å jobbe med prosessering på hvert enkelt spor, kan den raskeste og mest effektive måten å starte en miks på være å finne en god balanse og så legge på litt EQ og kompressor, ikke på selve sporene, men på et helt annet sted.

schilles_stereo_eq
En god EQ på sluttmiks hjelper. Her fra hjemmestudioet mitt

Tenk lagvis

Se for deg at vi deler opp miksen i tre lag –

  • Det første laget – er alle enkeltsporene du har å jobbe med
  • Det andre laget – er alle gruppene eller bussene (gitar -, keys-, kor- osv)
  • Det tredje og siste laget – er selve mixbussen

En måte å tilnærme seg en miks på er å begynne med det siste laget – altså mixbussen – eller stereobussen som mange kaller den. I stedet for å jobbe med individuell EQ på hvert enkelt spor, setter du opp en EQstereobussen.

Ved så å jobbe deg bakover med EQ via de andre vokal-, kor-, gitar- og keyboard-gruppene/bussene, vil du fort innse at når du kommer tilbake til selve basstromme sporet, er det ikke mye EQ som skal til. Om noe i det hele tatt. Du jobber altså baklengs!

Dette er en metode som går i mot det med å legge ned bøtter og lass av tid på hvert enkelt instrument – som basstromma – og som senere slår tilbake ved ikke å funke i helheten likevel. I tillegg sparer du både CPU og RAM. Win-win-win her altså.

Fokuser på det som funker

Denne metoden er ypperlig til å hjelpe deg med å fokusere på det som er viktig i en miks, fordi den blokkerer ut det som ikke er viktig.

Jeg mener ikke at du ikke skal fokusere på detaljer – men, i alle mikser finnes det viktige ting og ikke fullt så viktige ting. Dessverre er det sånn at de ikke fullt så viktige tingene ofte stikker av med ‘seieren’. Vi rett og slett overfokuserer på disse elementene.

‘Denne metoden er ypperlig til å hjelpe deg med å fokusere på det som er viktig i en miks, fordi den blokkerer ut det som ikke er viktig’

Oppsummert

Bruker du denne miksemetoden og i tillegg unngår å jobbe (for mye) med soloknappen inne, vil du bli bedre på å rette fokuset mot de viktige detaljene. I stedet for å overfokusere på støyen fra gitarampen, det ubetydelige hisset på vokalsporet eller skvikelyden i basstromma, retter du fokus på detaljene som betyr noe. Prøv selv i neste miks:)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..